I slutningen af 2022 blev ChatGPT født – en kunstig intelligensrobot, du kan kommunikere med, og som kan besvare komplekse spørgsmål om hvad som helst. Den blev startskuddet til store diskussioner om, hvad kunstig intelligens kan komme til at betyde for fremtiden.
Selv om det ikke er længe siden, er der allerede sket meget siden.
For nylig er den kunstige intelligens for eksempel flyttet ind i millioner af børns lommer, hvor den er blevet fast inventar på det sociale medie Snapchat. Uden at blive spurgt om lov fik alle brugere i april en besked fra Snapchat, hvor det fremgik, at de havde fået en ny ven ved navn My AI.
En robotven, som man selv kan navngive – min hedder eksempelvis Torben. Herefter kan man selv designe sin nye ven, vælge pigment, frisure, give den ring i øret og give vedkommende rynker, hvis man vil.
Menneskeliggøre robotten.
Man kan betale for at slippe for skidtet. AI, nu som bloatware... De nye teknologier går godt nok hurtigt ned ad bakke. Man fristes næsten til at sige at udviklingen er eksponentiel.
Jeg har skrevet lidt med chatbotten. Den forsikrede mig om, at Onkel Reje ikke er ond, og hvis nogen voksne siger noget andet, så laver de sjov.
Chatbotten mener også, at det er mere klimavenligt at få færre end 3 børn.
Og den synes man skal melde sig til politiet, hvis man har gjort noget ulovligt som mindreårig. Ikke tale med en voksen.
Pointen er vidt, at forældre skal se at komme i gang med at sætte sig ind i, hvad det er for en størrelse. Og tale med børn om, at den altså ikke er en rigtig ven eller et orakel.
Som det første digitale sted i verden kan du på Snapchat slippe af med det nye kunstige intelligens. Mod betaling 20 kr. pr. måned.
- Meget fremsynet.
Slet apps på Android ved at åbne Indstillinger og gå til Apps > Tryk på den applikation, du vil slette. Vælg Afinstaller og bekræft ved at trykke på OK.
...
Trin-for-trin instruktioner:
Åbn Indstillinger på din enhed.
Tryk på Apps.
Find den app, du vil fjerne, og vælg den.
Tryk på Afinstaller.
Tryk på OK.
---------
Fjern en app fra hjemmeskærmen: Hold en finger på appen på hjemmeskærmen, tryk på Fjern app, og tryk derefter på Fjern fra hjemmeskærm for at beholde den i appbiblioteket, eller tryk på Slet app for at slette den fra iPhone.
... hvorfor ikke bare holde teknologien væk fra børns privatliv? Og nu man er i gang kan de voksne også gå på afvænning. Der er hjerteskærende at se børn med en voksen i hånden, mens den anden hånd er beskæftiget med en telefonskærm.
Techfirmaer er profit- og magtsøgende private firmaer. Deres produkter er ikke venner, omsorgsgivere eller familie. De kan undværes, selvom firmaerne hævder det modsatte.
Lise Lotte med flere. Lad os nu ikke forfalde til "den enkelte må tage ansvar" - løsninger.
Faktum er at unge bliver ekskluderet fra fællesskabet i klassen, hvis de ikke må bruge fx snapchap. Klasser har snapchap-tråde i Danmark anno 2023. Her udveksles både ligegyldighedet og vigtig information, såsom fejl i Aula-beskeder om ændrede mødetider. Her hjælper man med lektier og laver "legeaftaler".
Når mor kigger i mobilen og har et lille barn ved sin side i bussen, så skriver hun måske med den ældste datter om fodboldstøvler. Hun tjekker facebook-gruppen for fodboldklubben for at se, om træningen gennemføres ude eller inde for datter i dag, eller hun skriver med sin mand om overarbejde senere på dagen, så det bliver svært at nå tilberedningen af aftensmaden selv. Måske skal hun også lige svare chefen på en mail, eller byder på en større børnesenge på DBA, for ellers vil sælge afhænde til anden køber.
Alt imens mor ville ønske, at hun kunne lægge mobilen i lommen. Midt i det praktiske kommer også lige et par beskeder fra veninderne, som skal besvares. Det foreskriver sociale normer.
Teknologien er blevet så integreret i vores liv, at vi ikke bare kan lade være at bruge den. Vil vi ændringer, så kræver det kollektive forandringer.
Marianne Rosenkvist
Det kollektive ansvar udelukker ikke det personlige.
Når det gælder tech-industrien har de fået frit spil for at få placeret en telefon i din lomme, som du ikke tror, du kan leve uden.
Det er svært at forstå folkeskolen ikke indføre et forbud mod at medbringe en telefon inden for skoletiden. At forbyde telefoner i folkeskolen og dens private pedanter må være absolut første skidt for at beskytte børn og unges udvikling.
Og der er absolut ingen grund til børn og unge skal anvende en telefon i skoletiden. Ingen.
En af kritikerne siger, helt rigtigt, om den nye teknologi (AI):
" Det her svarer til at udrulle medicin og se, hvordan det virker, uden at have testet det først."
Men tænk en gang, sådan har den kapitalistiske produktionsmåde fungeret fra dag 1.
Den er blevet en selvfølgelighed i vor måde at tænke på, så vi slet ikke kan tænke en økonomi, som ikke er kapitalisitisk.
Det vil AI, Chatbots m.m. blot ukritisk forlænge.
Indtil vi (måske) siger stop