Dansk landbrug
Læsetid: 6 min.

Kritik af Landbrug & Fødevarers nye 2030-plan: Ikke en plan, vi ville anbefale

Landbrug & Fødevarer vil levere CO₂-reduktioner med teknologiske løsninger. Men kritikere mener ikke, den strategi er holdbar uden en CO₂-afgift og strukturel omstilling af landbruget
Landbrug & Fødevarer vil levere CO₂-reduktioner med teknologiske løsninger. Men kritikere mener ikke, den strategi er holdbar uden en CO₂-afgift og strukturel omstilling af landbruget

Sigrid Nygaard

Indland
25. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Det er ikke en plan, vi hverken ville skrive eller anbefale.«

Sådan lyder dommen fra CONCITO’s Michael Minter over Landbrug & Fødevarers nye 2030-klimaplan. Han er tænketankens programchef for Fremtidens Fødevarer og står ikke alene med sin kritik af planen, der hverken inkluderer en fremtidig CO₂-afgift eller nedskæringer i den animalske fødevareproduktion.

Heller ikke Sybille Kyed, landbrug- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, er imponeret over klimaudspillet.

»Landbrug & Fødevarer prøver krampagtigt at holde fast i det landbrug, vi har i dag. Og derved misser de alle de andre udfordringer, vi står med,« siger Sybille Kyed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Hüttel

Husk at det er en dråbe at landbruget lægger i statskassen i 2023 samtidig med at de ødelægger fremtiden for alle.

Ikke et eneste tal præsenteres i udspillet.

Vi andre betaler vandafledningsafgift, det skal grisene på Axelborg også.
Så er der ligeværdigt demokrati .

Hvad med at landbrugets 400 eller 5000 lobbyister tvinges til udelukkende at drikke vand fra de lukkede vandboringer?

Idag blandes drikkevandet, det giftige med det rene for at opfylde danskernes behov. Så der er garanti for at det vand du drikker nu, er ringere end sidste år.

Der er kun levende fisk i Nordsøen og i Øresund. Resten - De er stendøde.

Hvad er årsagen til at rødlisterne er så lange og at padderne (frøerne) skifter køn - helt umotiveret? Det konventionelle danske landbrug!

Der er 5 gange så meget vand i konventionelle grøntsager.
Tørstof indholdet er lavere og energien ringere.

Og hvad gavner 200 millioner slagtesvin til udlandet de senste 10 år Danmark?

Alle over 50 år husker insekterne om sommeren.
Det er nok 5 år siden at tyske biologer kunne bevise en halvring af deres insekter.
Og hvordan står det til her - med det landbrug som er flest? I dræber alt kryp og kravl for en sølle gensplejset sukkerroe. Der er en biodiversitetskrise når tyskerne siger det.

Drop jeres frelste bavl om lokale "specialiteter". Jeg som lever på valsen og har gjort det i 6 år handler i Netto. Og der findes et hav at os.

I Netto kan vi handle Økologisk. Hvilken gave det er, at kunne tage dét valg.
Et valg som jeg personligt har fulgt i 35 år.
Derfor ligger der 35 års foragt for deres konventionelle metoder.

De konventionelle har haft mere end 35 år til at handle - og endnu engang svigter de. Vi kender dem.

Østersøen når jeg googler forurering er havet det mest forurenet i hele den vestlige Verden. Det er heller ingen nyhed - men et tegn på at I, langt fra har anvendt rettidig omhu.

Mon Italien vil aftage jeres skinker når de selv gør det bedre?

I lyver dagligt for danskeren.
Hvem vil i lyve overfor for at bibeholde jeres animalske eksport "eventyr" som kun gavner jer selv?

og
Vupti 15 millioner til endnu flere lyssky landbrugskonsulenter.
Og hver eneste tiltag skal betales af skatteyderne.
Ja i griner når Greta Thunberg og den halve danske ungdom græder.

Kim Houmøller, Malcolm McGugan, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Klaus Brusgaard, Carsten Munk og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er håbløst .
Er det virkeligt forbrugerne der bliver nød til at "tvinge" landbruget til en omlægning af deres produktion?

Jeg forstår ikke landbrugets konservatisme - hvorfor kan de ikke selv se alle de nye muligheder ved at om lægge deres produktion.

Anders Hüttel, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Munk og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Landbrug & Fødevarer har alt for meget magt i Danmark.

Spørg selv regeringen.

Kim Houmøller, Hans Christian Jørgensen, Anders Hüttel, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Når jeg klager til politiet over at svineavleren kører gylle ud lørdag inden for byzone får jeg at vide at jeg skal kontakte kommunen. Kontakter jeg kommunen får jeg at vide at byskiltet er i landzonen!!!
Jeg ved at alle danske svinefarme regnes for inficerede med multiresistente bakterier men alligevel spredes gyllen over markerne, hvor diverse fugle kommer forbi for senere at flyve til min have, hvor forøvrigt able-, blommetræer, jordbær og alt andet er "befriet" for bier og andet kryb.
Hvis jeg går en tur i byen ser jeg skovskader, ræve og andet. Går jeg en tur i den lokale skov, her ude på landet, er det eneste jeg ser fasaner der er nyudsatte beregnet til fornøjelig jagt - efter jagten ryger de i sorte plastiksække til destruktion.
Hele det danske land ligner en ørken, enten er det bare pløjemarker ellers er de tilsået med en monokultur som ikke giver plads til noget andet liv - og da slet ikke efter at det hele er blevet sprøjtet over med pesticider, fungicider og hvad har vi.
Lyder som om Landbrug og fødevarer er ude med et hockeystavs argument; noget med lad os skubbe alle relevante beslutninger til næste generation.

Kim Houmøller, Anders Hüttel, Carsten Munk, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Knud Jeppesen

Klaus Brusgaard:
Synd du har så stor ubegrundet frygt. De Methicillin-resistente du skriver om overlever slet ikke uden at de er på levende væsener. Så glem al den frygt. De findes kun i grisestaldende.

Erik Bresler

Angående Knud Jeppesen bæredygtigt landbrugs engletålmodige universae professor universalis post scientifica, kan det anbefales at søge på: "bæredygtigt landbrug Knud Jeppesen" og læse alle hr Jeppesens guldkorn om fortræffelighederne ved det der helt uskrømtet angives som moderne vidensbaseret landbrug.
Det er snydebillige industrielt producerede animalske produkter ved hjælp af permanent indespærrede velmedicinerede dyr samt hovedsagelig foderproduktion og især kartoffelproduktion med tilstrækkelig brug af fortrinsvis EU tilladte og EU forbudte syntetiske sprøjtegifte og til tider endda krydret med kloakslam.

Måske er det svært for nogle at forstå hvorfor forbruget har været faldende i mange år, men god fornøjelse og tak til Knud Jeppesen for på hans tålmodige oplysning af alle os, må man forstå, lettere retarderede:)

jens nielsen

Vi er oppe mod en hård junta.
Jeg boede for nogle år siden ud til 50 ha drænet eng et sted i Midtjylland. Men kunne som så mange andre ikke forstå, hvor insekterne og fuglene var blevet af, når nu levevilkårene på det store engområde var så tilsyneladende optimale.
I den i lokalområdet spirende debat bekendtgjorde landbrugskommunen pludselig, at engområdet skulle genoprettes. Dræningen skulle nedlægges, hele engområdet ville blive oversvømmet og tilbageført til sit oprindelige udseende, og på den baggrund genopstå som en slags fuglereservat.
Et par skilte med fugle blev sat op på broen over åen, som løb gennem arealet. Her kunne man, som var man i zoologisk have, stå og spejde efter fugle, som aldrig var der.
Men pænt så det ud, indtil en ven og ansat ved kommunen forklarede mig, at oversvømmelsen kun havde eet sigte: afvandingen fra det omliggende landbrugsområde ville blive ophobet over engen, udvaskningen af kvælstof og pesticider ville derfor foregå i engområdet i stedet for at løbe ud i fjorden, hvilket der var var stramme regulativer for. Dette betød, at man ville kunne øge forbruget på markerne uden at overskride de irriterende begrænsninger.
Og således solgte man det, der i virkeligheden blev en kemisk losseplads, som et naturgenopretningsprojekt.
På samme måde, som jeg bagefter så familier med barnevogne og børn stå og pege og spejde efter fugle på broen, kan vi se i vejviseren efter afgørende forandringer, så længe landbruget er afhængigt af at tjene penge.
Det er blevet en kriminel organisation, der bedrager bevidst for at holde pengestrømmen flydende.

Knud Jeppesen

Erik Bresler
Tak for de mange pæne ord. Det retarderede må stå for din egen vurdering. Men jeg forsøger bare at oplyse lidt om det at lave sunde fødevarer i en moderne tid, med de hjælpemidler der er godkendte, kontrollerede og medvirkende til at forbrugerne kan få de produkter de nu engang har mest lydt til at købe til så få penge som muligt.