Interview
Læsetid: 7 min.

Lægevidenskaben har historisk forsømt kvindekroppen. Det vil Amani Meaidi ændre

Det handler ikke om feminisme, men om patientsikkerhed, siger den 32-årige læge Amani Meaidi

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
26. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Amani Meaidi arbejdede som medicinstuderende i en gynækologisk praksis, da der i 2013 kom en ny hormonspiral på markedet. Spiralen var mindre end det eksisterende alternativ, og den blev derfor anbefalet til især kvinder, der ikke havde født. Amani Meaidi var selv med til at udbrede den.

Nogle år senere blev endnu en ny hormonspiral så tilgængelig. Den havde samme lille størrelse, men indeholdt lidt mere hormon end dens forgænger.

Det undrede Amani Meaidi.

»Man kunne have tænkt, at det var for, at spiralen skulle virke i længere tid. Men jeg kunne ikke lade være med at overveje, om det skyldtes en sikkerhedsbrist ved hormonniveauet i spiralen fra 2013.«

Det spørgsmål blev grundlaget for et af 32-årige Amani Meaidis allerede talrige forskningsprojekter. Med landsdækkende registerdata kunne hun vise, at spiralen fra 2013 med mindst hormon medførte den største risiko for graviditet uden for livmoderen – en sjælden, men alvorlig komplikation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gert Friis Christiansen

Hvis der er nogle strukturelle forhindringer, der forhindre forskning i kvinders sygdomme, skal de fjernes med det samme. Der skal naturligvis være ligeværdig opmærksomhed om begge køn.

Jette Tømmerup, Arne Albatros Olsen og Mette Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jette Tømmerup

Tak for denne artikel. Det kan kun gå for langsomt med ligestilling indenfor forskning af af kvinder og mænds kroppe og medicin. Jeg har selv stødt på usikkerhed omkring bl.a. kolesterol medicin. Nogle studier siger, at kvinder med lidt forhøjet kolesterol lever længere end kvinder med lavt niveau, - eventuelt medicineret lavere. Hvad pokker skal man tro på ?
P-piller har jeg aldrig kunne tåle. Jeg prøvede spiral en gang, -den groede fast og skulle opereres ud. Meget smertefuldt både før og efter. Bedre blev det ikke, da den mandlige læge efter operationen sagde. "Tag du et par kodimagnyler i morgen, så du kan være lidt sød ved manden i weekenden." Som kvinde oplever man lidt af hvert.