Reportage
Læsetid: 18 min.

I Nørre Snede planter de mikroskov, i København blokerer de gaden. I klimakampen må enhver finde sin vej til håb

Danskernes klimaaftryk er markant, det samme er vores klimabekymring. Så hvad gør vi?

Frederik Danielsen

Indland
3. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kloden er kravlet op på mit knæ,
græder som barnet, læg mig i læ,
skift mine plastre, stryg mine ar,
giv mig historier om, hvem jeg var.
Omfavner globen, hjerte til jord,
øver mig i et kærlighedsord.
Tegner et håb i luften for den.
Hvisker om vi kan prøve igen?

På den første såkaldte nationale Klimahandledag på initiativ af Concito og DeltagerDanmark, der løb af stablen i torsdags, var 80 borgere i Nørre Snede samlet på skolen. De sang sammen med Hærvejskoret salmen ’Dommen er faldet, ingen appel’ med ovenstående linjer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Hansen

I Nørre Snede handler de, i København råber og skriger de…..

Ernst Enevoldsen, Svend Erik Sokkelund, Torben Kjær Andersen og Carsten Kristensen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Hvor er de ansvarsfulde voksne ... et interessant spørgsmål, der stilles på fotoet. Et mere relevant spørgsmål at besvare er, hvad er videnskab?

Ifølge Yuval Noah Harrari handler videnskab ikke om sandheden men om magt. Dette har han med hans forkærlighed til "The Great Reset" argumenteret for flere gange. Sjovt nok sagde en talsperson fra FN, Melissa Fleming, for et lille halvt års tid siden, at de ejer videnskaben. Så det de ejer er magten, ikke sandheden?

Før det Great Reset blev der skrevet en "bog" i 1991, The First Global Revolution - A Report by the Council of the Club of Rome. I denne står der på hhv., side 108 samt 115 følgende: "The need for enemies seems to be a common historical factor. States have striven to overcome domestic failure and internal contradictions by designating external enemies. The scapegoat practice is as old as mankind itself. When things become too difficult at home, divert attention by adventure abroad. Bring the divided nation together to face an outside enemy, either a real one or else one invented for the purpose" (s.108) ... (s.115) "In searching for a new enemy to unite us, we came ​up with the idea that pollution, the threat of global ​warming/climate change, water shortages, famine and the like would ​fit the bill. In their totality and in their interactions ​these phenomena do constitute a common threat ​which demands the solidarity of all peoples".

Om hvorvidt citationssporing sat i kontekst i dagens tidsalder har nogen som helst betydning må stå usagt hen, blot en ide, en "ide" som måske rimer på "censur" og "1984".

Torben Kjær Andersen

Husk nu, at klokken 12 i dag markeres det, at vi er igang med at markere “International Be Scared Day”. Eller er det week, month, year; jeg kan ikke huske det; det er nok fordi vaccinen har taget min hukommelse.

Niels-Simon Larsen

Fin artikel der kommer godt omkring de aktives aktiviteter. Jeg er selv en del af Klimaorkesteret og bidrager på den måde til at holde den gode stemning oppe.
Det er nødvendigt at gøre noget positivt ved siden af de triste betragtninger, jeg ellers gør mig. Der bliver nødt til at være balance i tingene.

I søndags blev mit ældste barnebarn konfirmeret, så jeg var i kirke. Præsten gentog et utal af gange, at Gud var kærlighed, hvad der efter min mening kan være ligegyldigt, når vi mennesker ikke er det.
Naturen, som er nærmere på os end en hvilket som helst gud, deler ikke tilgivelser ud. Den afregner kontant. Det er selve det forhold, vi skal over til. Synd i form af grøn synd skal indføres. Skyld skal bankes ind i hovedet på os, når vi ødelægger naturen. Skam skal males i vore ansigter, når vi lader vores børnebørn opvokse i forhøjede varmegrader.
Det er kristendommen med den tilgivende gud, der skal kasseres, men hvor mange er klar til det? Derfor er naturen noget, vi træder på og ikke indretter os efter. Det grønne er ikke en ny religion, men det må tage religionens plads som betydningsbærer uden selv at blive en religion. Det er det kunststykke, vi skal begynde at opvise.

Anders Hüttel, erik pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

I Nørre Snede har de mindst to biler familie, Bor i større huse og laver flere børn. Det er statistik. Så derfor taler Peter Hansen usandt for de største forandringer udspringer netop oftest fra de største byer.

Det handler om trends Peter. Jeg var i New York med mit arbejde i 2013 og 2016 og alle annocerede og efterlyste "ORGANIC".

Økologien er næppe større i Nørre Snede end på Nørrebro!
De er byerne som rykker på den helt store klinge kammerat

En krig har stoppet danskernes købekraft, det ved jeg fordi jeg lever af dagpenge. Derfor er danskernes villighed til at vælge det "rigtige", dét som ikke forandrer vores drikkevand, sådan at de komventionelle vandholdige "gift"fødevare presser økologerne ud.

Vi har på Ærø en klimaplan der overgår paris aftalen:
https://www.aeroekommune.dk/borger/energi-natur-miljoe-klima/klimaplan
Tjek den for pokker og lad være med at tro at I er grønne og bæredygtige.

jens christian jacobsen

Anders Hüttel
'..Vi har på Ærø en klimaplan der overgår paris aftalen:
https://www.aeroekommune.dk/borger/energi-natur-miljoe-klima/klimaplan
Tjek den for pokker og lad være med at tro at I er grønne og bæredygtige.'
Det har jeg så gjort og det er helt klart opmuntrende læsning af en mindre kommunes meget detaljerede og progressive planer om at blive klimaneutral i 2040. Så langt, så godt.
Hvis man imidlertid læser på s. 15 ('Manko') sniger virkeligheden sig ind: Næsten halvdelen af Ærøs beregnede udledning af klimagasser i 2040 er afhængig af national lovgivning for især landbruget, der fylder en del på Ærø. Sålænge denne lovgivning udelbliver kan Ærø halvere den kommunale klimagasudledning. Fint, men langtfra tilstrækkeligt.
Og så er vi endnu engang ved de barske realiteter: Masser af frivillighed, elbiler og fjernvarme. Men hvis omstillingen kræver indgreb over for samfundets magtbaser, som fx landbruget, sker der ingenting. Heller ikke på Ærø.

Jette Tømmerup, Anders Hüttel, erik pedersen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Når Gubra siger de udleder 419 ton CO2 er det nok ikke rigtigt hvis man regner alt med. Opførelse, slid og drift af bygning. Indkøb af PCer og andet udstyr. Drift af web-servere ude i verden. Kommunikations netværk.

Problemet er at alt er filtret ind i hinanden. At lave avanceret medicinsk udstyr kræver at du har avanceret udstyr til rådighed og det kræver at dem som laver det avancerede udstyr har andet avanceret udstyr.

Hvis du tager alt det - ting og service produkter - du bruger i din hverdag og derefter tager alt det udstyr som skal bruges for at lave de ting og produkter og forbruget hos de mennesker som laver det udstyr bare i to led, så er det min påstand at mere end halvdelen af jordens befolkning er indblandet.

Og vi vil jo ikke undvære det avancerede medicinske udstyr eller andre former for avanceret udstyr. Men det kan jo ikke fortsætte som hidtil.
Jeg aner ikke hvordan vi for sagt stop.

Niels-Simon Larsen

Nu handler artiklen om klimabevægelsen, og hvad de enkelte grupper står for.
Monbiot (slå ham evt op) skriver i denne uge om, hvor langt, man vil gå i klimakampen. Yderst ude har vi det voldelige oprør (How to blow jo a pipeline). Der er vi ikke nået til endnu. Længere ude har vi den endnu ikke sete grønne borgerkrig. Det bør ses som en advarsel, at vi når dertil, hvis den bløde front ikke får mere succes end for nuværende.
Tag som eksempel tørken i Spanien. Miljøbevidstheden er ikke stor, når en stor del af landet er overdækket af plastic. Der kræves megen kunstvanding, og nu er der ikke mere vand. Hvad gør folk så? Det er ikke så godt, hvis de kommer herop. De må hellere gå i aktion i Spanien. En dag bliver der nok tørke her, og hvad gør vi så?
Det er slet ikke gået op for folk, at den er rivende gal. Det er ikke sikkert, at folk vil forstå.