Analyse
Læsetid: 4 min.

Økonomisk optur gør det svært for Mette Frederiksen at sælge ubehagelige reformer

For en midterregering, der bygger på en kronisk krisefortælling, er det knap så godt nyt, at det økonomiske tilbageslag er afblæst. For nu bliver det vanskeligt at overbevise vælgerne om hårde reformer
Så længe Mette Frederiksen fortsætter sin tordentale, vil den aktuelle økonomiske optur kunne forstærke nedturen for Socialdemokratiet.

Så længe Mette Frederiksen fortsætter sin tordentale, vil den aktuelle økonomiske optur kunne forstærke nedturen for Socialdemokratiet.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
20. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Normalt ville det blive fejret som en tiltrængt triumf for en presset regering, at samfundsøkonomien atter sprudler – med historisk høj beskæftigelse og fornyet velstandsfremgang. Men helt så normalt fungerer dynamikkerne ikke for den SVM-regering, der blev skabt under indtryk af permanente kriser.

Absurd nok er godt nyt for Danmark blevet dårligt nyt for trepartiregeringen: De økonomiske nøgletal udvikler sig nemlig langt mere positivt end forventet, og ikke mindst bedre end, hvad særligt statsminister Mette Frederiksen (S) lagde til grund, da hun allerede ved valgudskrivelse indbød til dannelsen af en midterregering.

Præmissen for det realpolitiske ’arbejdsfællesskab’ var, at Socialdemokratiet måtte søge sammen med ærkerivalerne fra Venstre, fordi det her i de kommende år ville blive nødvendigt at gennemtvinge upopulære reformer, som ingen af de to partier hver især ville kunne få opbakning til fra deres traditionelle støttepartier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Efter Bilderberg-mødet kunne det jo være, MF har fundet sig et mere krisebevidst jobtilbud andetsteds?

Håbet er lysegrønt ;)

kjeld jensen, Torben Kjær Andersen, Rasmus Kristiansen, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth Tryde, Steen Bahnsen, Mogens Holme, Holger Nielsen, Jesper Kloppenborg, Steen K Petersen, Dylan Storm, Torben K L Jensen, Torben Skov og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

SVM regeringens reformer har intet med økonomi at gøre, men udelukkende ideologi. Kapitalistisk blå markeds- og privatiseringsøkonomi.

Danmark er så rig som aldrig før. Vi svømmer bogstaveligt i penge. Og der er rigeligt råd til velfærdsstaten. Men alligevel skal den afvikles. Nu med Socialdemokratiets accept. Sådan pludselig ud af det blå. Partiet hedder godt nok fortsat Socialdemokratiet. Men deres politik med blå ambitiøse Mette ved roret er nærmere den Liberal Alliance har som dagsorden.

Der må være rigtig mange røstede Socialdemokratiske kerne vælgere derude. Vælgere, som med rette føler sig forrådt.

Men Mette er ligeglad. Socialdemokratiske borgeres ve og vel rager hende. For nu skal deres smedes en international karriere - Hvad der skal blive af Socialdemokratiet og socialdemokratiske værdier bliver velvilligt ofret for karrieren.

Jeg ved ikke, hvad Mette Frederiksen er. Men Socialdemokrat er hun ikke. Og har, som det ser ud nu, aldrig været det. Hun har taget os alle sammen ved røven. Og griner oven i købet af det. Af os, hendes vælgere. Forhenværende vælgere.

Alexander Bak, Arne Albatros Olsen, Dennis Tomsen, Per Dørup, Rasmus Kristiansen, fin egenfeldt, P.G. Olsen, Elisabeth Tryde, Gøsta Hansson, Ebbe Overbye, Mads Horn, Steen Bahnsen, Flemming Sørensen, Holger Nielsen, Benny Jensen, Jesper Kloppenborg, Steen K Petersen, Henning Andersen, Jes Thomsen, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Poul Anders Thomsen, Dylan Storm, Bjarne Andersen, Flemming Birch, Torben Skov, Inger Pedersen, Peter Krogh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan ikke løse virkelige problemer med 'god økonomi', det bliver der ikke mere uddannet arbejdskraft af.

Inger Pedersen, Elisabeth Tryde, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Poul Anders Thomsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg tror, at det er et problem for folk at forstå et stort masseparti som Socialdemokratiet i al sin enkelhed. Jeg må helt sikkert også bedrøve mange med, at Mette Frederiksen driver kernesocialdemokratisk politik, der til alle tider har været at beskytte lønmodtagerne og sikre dem imod at blive udbyttet.
Andre grupper i samfundet har S altid haft det mere stramt med. Desværre fører den klassiske socialdemokratiske politik i dag ikke til de forbedringer i samfundet, de traditionelt har gjort - sammen med en masse ikke så gode løsninger, som man har måttet undskylde for i de seneste årtier.
Socialdemokratiet har kæmpet for at gøre arbejderklassen til middelklasse, altid. Det gik bedre, dengang man fulgte en konservativ samfundsforståelse, end efter man gik over til liberalismen i en historisk fejlfortolkning af betydningen af Murens fald.
Det går helt sikkert bedre udenfor de to største byer med at iagttage, hvordan S fungerer godt. På landsplan lider partiet under ikke at have sin fordums styrke og ved ikke længere at repræsentere nogen direkte.

Lisbeth Glud, Rasmus Kristiansen og Sonja Rosdahl anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

MF har aldrig været socialdemokrat. Det så vi første bevis på, da "Skrigeskinken" var såkaldt Beskæftigelse minister under Thorning, hun forringede vilkårene for de ledige.
Da hun blev statsminister forsatte hun med den kurs, for hun vil kun mele sin egen kage, og det gør hun i den grad.
Hun har skabt sig en formue, men vil ikke indse, at når hendes milliondyre villa skal repareres, så er det, de folk som hun skider på, der laver det beskidte arbejde.
Den dag der mangler endnu flere folk i byggebranchen, så importerere hun "jo bare" billig arbejdskraft fra 3 lande, for hendes mange penge skal ikke bruges på nedslidte dansk arbejdskraft, de skal arbejde til hendes fordel, til de bliver båret til graven.
Lovede hun ikke i valgkampen, at der skulle skattelettelser i bunden? Men hun er nået frem til, at det er bedre med skattelettelsen i toppen, for det hun selv mest gavn af.
Hun kan rende mig, der hvor solen aldrig skinner.
Jeg har ftidligere stemt på Socialdemokratiet, men jeg stemte ikke på dem sidste gang, og det gør jeg aldrig mere, for nu er de så blå, atde nærmest er sortblå.

Arne Albatros Olsen, Dennis Tomsen og morten andersen anbefalede denne kommentar

Det der skræmmer mig mest er næsten billedet.

At man engang imellem kan være tvunget til at flyve er en ting, men at en politiker lader et kamera komme indenfor en kilometers afstand når de flyver - endda en lille maskine med alt for meget benplads - viser at vedkommende fundamentalt set ikke har forstået alvoren af klimatruslen.

Holger Nielsen, Mogens Holme og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg kan ikke dy mig for at citere Franciska Rosenkilde fra Alternativets landsmøde idag:

"Den politiske leder var i sin tale ikke begejstret fra SVM-regeringen, som hun kaldte "Danmark A/S".

- Med Mette Frederiksen som CEO, og Lars Løkke som rejsende sælger. Og med Dan Jørgensen og Lars Aagaard som de to marketingkonsulenter, der skal sørge for, at det hele ser lidt grønnere ud på overfladen."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2023-05-20-alternativet-lancerer-vandudsp...

Rimelig præcis karakteristik!

Holger Nielsen, kjeld jensen, Franz Nitschke, Elisabeth Tryde, Kim Øverup, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Dennis Tomsen, Tina Peirano, Inger Pedersen, Rasmus Kristiansen, Lise Lotte Rahbek og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det der ikke synes forstået er at gammeldags politik ikke fremmer menneskers situation. Mer beskæftigelse mer vækst mer ,mer, mer af det gamle er dysfunktionelt og destruktivt. Selv de mest kreative synes at kreerer på disse destruktive præmisser.

Vi trænger til et dybtgående holdningsskift især hos de velbjergede. Retningen er velkendt: styrkelse af omsorgs relationer uden for arbejdsmarkedet; færre traditionelle stillinger i erhvervslivet; flere fridage; mer "gelassenhed" og leg; mere fælleskab og kollektive nødvendige opgaver til kollektivet/samfundet; ikke til profit!

Magnus Fischer, Holger Nielsen, Elisabeth Tryde, Kim Øverup, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Inger Pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Ubehagelige mennesker vil også gøre det ubehageligt for andre.

Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen, Franz Nitschke, Elisabeth Tryde, Per Dørup, Inger Pedersen, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Næste skridt må være at få skruet ned for pseudo-renterne!

Inger Pedersen

Frederik Schwane
20. maj, 2023 - 16:29
Næste skridt må være at få skruet ned for pseudo-renterne!

Jeg forstår ikke umiddelbart - kan du forklare nærmere?

Holger Nielsen, Elisabeth Tryde og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Steffen Gliese har ret: det store problem er mangen på arbejdskraft i praktiske håndværk og plejesektoren, men der er sågar også mangel på akademikere som læger, ingeniører, dataloger etc.
Indenfor disse områder hjælper det ikke at der er penge til rådighed, når man ikke kan få ansatte til at levere ydelserne.
Flere penge giver mulighed for større overførselsindkomster til modtagere, men mon ikke de fleste vurderer at det afgørende i den offentlige service er hospitaler, plejehjem, skoler, børnehaver etc. Og reelt er der ikke truffet beslutninger, der virkelig forsøger at rette op mange års fejlslagen uddannelsespolitik.

Holger Nielsen, Lisbeth Glud og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor ikke glæde sig over at krisen er overvurderet?

Den bedre økonomi kan så bruges til at få rettet op på alle ubalancerne i uddannelserne, sundheden - her især psykiatrien - osv. Ville det ikke være bedre for samfundet end at true folk med kriser og andre dårligdomme . Se at få gjort noget ved landets ubalancer - Fx. sæt arbejdstiden ned så folk får mere tid til hinanden og derved kan undgå at gå ned med stress og derved være en udgift for samfundet - det vil sikkert også gavne en "grønomstilling".
Osv......

Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen, Jes Thomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Ifølge Ockam skal man ikke komplicere et problem unødigt. Måske gemmer virkeligheden sig blot i baggrunden for tilnavnet.

Arne Albatros Olsen

Jeg har længe spekuleret på, om at MF har en psykologisk profil , der trives helt optimalt under kuldegrader graneret med frygt , og helst med udsigten til derfra at kunne fremmane en kollektiv paranoid psykose.

Så vil hun på talerstolen fortælle alle de dårlige nyheder med sine sædvanlige bekymrede miner, men vil så afslutningsvis fortælle den rigtige gode nyhed til sidst.

Nemlig at hun er den rette person ved magten til at læse alle problemerne her, men det kræver naturligvis at danskerne gør som, hun siger.

Holger Nielsen, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torben Kjær Andersen

Kunne du måske uddybe..
Hvilket tilnavn er der tale om?

Torben Kjær Andersen

@schwanrenflugel Undskyld, jeg troede det var almindeligt kendt: “skrigeskinken”. Men ok; der er måske kommet andre til, som jeg ikke kender?

Arne Albatros Olsen

Hvis rygterne ellers taler sandt , hvilket jeg anser som sandsynligt, så vil MF med generalsekretær posten i Nato komme det helt rigtige sted hen, hvor hun kan trives optimalt.

Her skal hun jo tale frygten op og samtidig suge så mange penge ud af medlemslandende som muligt, til gavn for USA og det militærindustielle komplex ,for det ligger jo i selve jobbeskrivelsen.

Hun kan her gå flere oktaver længere op, end hun plejer, og vil blive absolut ulidelig.

Socialdemokratiet kan ånde lettet op , og må så efterfølgende forsøge at genopfinde sig selv efter hun har kørt det helt i bund.

Jeg er bange for, at hun ender som en parodi.