Danmark og Mette Frederiksen er endelig blevet taget til nåde af USA

Officielt handler statsministerens besøg hos Biden om dansk omskoling af ukrainske piloter til at kunne flyve F-16-fly. Men nok så vigtigt bliver det et storpolitisk ridderslag af Mette Frederiksens forvandling
Officielt handler statsministerens besøg hos Biden om dansk omskoling af ukrainske piloter til at kunne flyve F-16-fly. Men nok så vigtigt bliver det et storpolitisk ridderslag af Mette Frederiksens forvandling

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
5. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Verden er vendt flere gange på hovedet, siden en dansk statsminister sidst var på besøg i Det Hvide Hus. Det mest påfaldende ved statsminister Mette Frederiksens (S) besøg hos USA’s præsident Joe Biden mandag er og bliver derfor, at der er gået så lang tid, siden daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2017 trykkede hånd med den daværende præsident Donald Trump.

Danmark har tydeligvis været rykket et nøk ned i det diplomatiske hierarki over de tættest allierede lande, som den amerikanske administration har ønsket at kaste særligt glans over.

Men det har bestemt ikke været vilje, som har manglet hos statsminister Mette Frederiksen. Hun har gjort alt tænkeligt for at komme på fornavn med præsident Joe Biden. Og nu er det lykkedes.

Når Mette Frederiksen mandag får foretræde i Det Hvide Hus, vil der langt om længe kunne sættes parentes om en række møgsager, som i de senere år har skubbet Danmark om bag i køen af stats- og regeringschefer fra mindre lande.

Først og fremmest må det konkluderes, at FE-skandalen ikke længere udgør en barriere for relationerne mellem Danmark og USA på allerøverste niveau.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bruno Petersen

1. Tænk på DKs størrelse og placering. Se det på et kort. Grønland har større strategisk værdi end DK, set fra flere geopolitiske punkter.
2. Er FE-sagen en større skandale for andre end DKs segment af politikere der ser konspirationslignende tiltag af kontrol med civilbefolkningen og de medier, der, med en pæn affinitet for samme tema, formidler denne.
3. DKs unilaterale besyngelse af forholdet til USA er patetisk. Det er livsvigtigt -pragmatisk og realistisk - for DK og inferiørt for USA. For USA er varetagelse af forholdet til DK igennem EU og NATO mere rationelt.
5. Jeg er enig med LTM i at når man har flere partnere, kan det ikke undgåes at een partner bliver mere tilbedt end andre. MF, som person og dansk politik som flertal har siden 2. verdenskrig prøvet på at forsikre sig med USA som “bedste ven”.
4.

jens christian jacobsen

Ja, mon ikke deres samtaler kommer til at dreje sig om en de facto myndighedsoverdragelse til først og fremmest amerikansk militær og sekundært om erhvervskoncessioner til amerikanske firmaer - på Grønland? Og de grønlandske politikere og store dele af af den grønlandske befolkning vil juble.
Grønland - en ny amerkansk stat?

Holger Nielsen, Hans Aagaard og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Giv ikke det kvindemenneske mere magt.

Hun har ganske enkelt ikke formatet til det.

Holger Nielsen, Hans Larsen, Morten Kjeldgaard, Torben Arendal, Torben Skov, Rolf Andersen, morten andersen, Flemming Sørensen, Per Dørup, Torben Kjær Andersen og Morten Bo Johansen anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

@A.A.Olsen: Er der nogen mandemennesker i den politiske top, der har mere format en Frederiksen? Eller kræver det simpelthen bare format at være kvindelig statsminister, mens den slags ikke er nødvendigt for mandlige?
I øvrigt går det igen og igen i Informations debatspor at det er problematisk at en kvinde som Frederiksen overhovedet har magt. Så er hun nemlig magtfuldkommen. Mig bekendt støtter vores nuværende statsminister ikke sin magt på et andet grundlag end de tidligere gjorde det, nemlig det demokratisk valgte Folketings flertal.

Lisbeth Glud, Frederik Schwane, Jan Damskier, Bo Boisen Pedersen og Sonja Rosdahl anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

En politik som sikre Danmark forudsætter afspænding i Europa - frem til Ural! Det USA ledede NATO sikre Europa som opmarchområde for konflikter. Den udvikling skal brydes! Se på Australien; Her understreges det at sikkerhed kun opnås ved at der sikres et forhandlingsklima mellem Kina og USA. Det modsatte ville gøre Australien til opmarchområde for Kina/USA konflikter.

Norden som netop nu med MF´s indsats sikre sig selv som opmarchområde for konflikter mellem Rusland og USA er en katastrofe for Dansk/Europæisk sikkerhed. Norden må skabe sin egen sikkerhedspolitik gerne ved at omdefinere NATO så NATO ikke bliver instrument for USA.

Forstå dog: USA har på grund af sin geopolitiske position ikke samme profil for sikkerhed som Danmark/Europa/Rusland eller Australien/Kina.

USA ´s hyper ny-kolonialistiske imperialisme er ikke sikkerhedspolitik, slet ikke for "opmarch områder" men "mums" for hyper militaristiske oprustnings maskiner. Og ikke "mums" for andre!

Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, Mogens Holme, Carsten Munk, morten andersen, Per Dørup, Karsten Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

@ fin egenfeldt

Du synes at være noget ude af trit med, hvad der faktisk sker i Australien for så vidt angår sikkerhedspolitik. Denne artikel er et godt sted at begynde studierne.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/usa-storbritannien-og-australien-enige-...

Rolf Andersen

Og husk nu lige, at det danske rigsfælleskab ikke bare omfatter store områder i Arktis.

Rigsfælleskabet omfatter også store dele af Østersøen og adgangen fra Østersøen og ud til Atlanterhavet.

Finn Egenfelt synes at være ude af trit med meget. Herunder at USA har været garant for, at Rusland ikke kunne fuldbyrde sin plan for facistisk genrejsning af imperiet. Her har usa reddet Europa . Igen

Holger Nielsen, Jens Christensen, Rolf Andersen og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Ulla Gottliebsen

Det bliver interessant at se, hvad statsminister ;Mette Frederiksen kan tilbyde Grønland, så landet ikke alt for insisterende og højlydt ytrer sig om selvstændighed.

Mon ikke Grønland er Mette Frederiksens største kvalifikation til posten som generalsekretær.

Antoniette caldera

@ kim lahn

Helt enig. Også lidt nysgerrig over, hvad der egentlig ligger i begrebet "USA ´s hyper ny-kolonialistiske imperialisme". Altså ud over, at fin egenfeldt ikke kan lide USA og/eller kapitalismen......

Antoniette caldera

Også nysgerrig over, hvordan "afspænding i Europa - frem til Ural!" kan lade sig gøre, når Rusland desværre har et regime, som har sat sig det mål at genopbygge det historiske russiske imperie med militær magt. Sådan set er "afspænding" vel netop det, vi forsøgte i godt 30 år fra 1991 til 2022 ved at mindske vores militærudgifter og øge handlen med Rusland blandt andet ved at importere mere og mere gas. Men desværre førte dette ikke til varig fred, fordi det russiske regime ønskede noget andet.

Jens Christensen, Frederik Schwane og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Tjaaa ... men hvis grønlænderene hellere vil være Amerikas forenede Stater #51, så er det da helt fint.

Når man kigger på en globus, ligger Grønland lige midt i mellem Rusland og USA, og alle, der har prøvet at flyve fra Kbh til Los Angeles ved, at man kommer til at flyve over det nordlige Grønland.

Et interkontinentalt missil fra Rusland til Amerika skal samme vej ... derfor den amerikanske base i Thule.

Altså, vi ved godt, hvordan Mette ser ud, behøver Information spilde en hel side 9 med et foto (forsiden er også godt udfyldt af et tilsvarende billede). Kan nogen fortælle mig, hvad meningen er? Åh, nu indser jeg det - Mette er 'Side 9 pige'!

Morten Kjeldgaard

Estiske Kaja Kallas er klart den bedste kandidat. Mette Frederiksen er endnu mindre egnet end Anders Fogh Rasmussen. Lad os håbe at NATO ikke fristes til igen igen at vælge en falleret dansk statsminister.

Poul Anders Thomsen

Fint hvis Mette F bliver næste NATO-generalsekretær, så bliver vi i det mindste af med hende. Så kan hun jo prøve at se om hun kan stjæle en Storebededag fra dem.

Erik Vittrup

Ja, jeg fatter altså ikke hvad der er af attraktivt hverken for Statsministeren og da slet ikke for Danmark, at have stilingen som chef i spidsen for det militærindustrielle kompleks, som ikke tjener andet formål end at behage grådige aktionærer i produktion af dødsudstyr med det skinhellige argument at "forsvare demokratiet".

Nej, hvis jeg blev spurgt, så skulle vi (Mette og Danmark, med dronningen i spidsen for den sags skyld) stile efter jobbet som Generalsekretær for FN eller i det mindste chef for EU, hvor vi så kan præge den internationale debat med værdier om fred, humant demokrati, fælleskab, solidaritet, med troværdighed og rygdækning i erfaringer fra vores lille land. Selv om vi ikke er perfekte, så er vi bedre end de fleste til det i det mindste.

Til krig er vi jo nærmest til grin. Lad os bruge vores energi på beredskab og humanitær indsats, ikke på at slå mennesker ihjel.

Til at skabe og ikke til at destruere.