»I kender den allerede,« lyder det fra de to klimaaktivister på scenen. De står på en til anledningen opsat scene på Christiansborg Slotsplads, efter de mange gæster og aktivister er blevet budt velkommen, og forsøger at indpiske en god stemning.
»Vi vil ha’ en grøn og retfærdig fremtid,« synger de, og publikum følger trop, og de gjalder unisont sangen mod hinanden. De fleste kender den i forvejen.
Selv om det er Danmarks første biodiversitetsmarch nogensinde, er sangen fra scenen genkendelig for mange af dagens fremmødte. Sådan er der meget, der er i dag. Genkendeligt.
Der optræder mange budskaber på de fremmødtes skilte. »Plastic Change« står der på et rødt flag, mens en lille pige, der har sin far med, holder et skilt med teksten »Nu er det skARNEbassens tur«.
Der er en række skilte med Bevar Amager Fælled-budskaber, hvor der står »#grøntvalgKV21«, og de mange frivillige arrangører bærer alle gule veste med sort tekst trykt på ryggen, som kunne have optrådt til de foregående års klimamarcher. »Climate Crew« står der på dem.
Fra reportagen:
"Juridisk set er det 16,1 procent af Danmarks natur, som er fredet i dag. Men helt så positivt konkluderede biodiversitetsrådet det ikke i sin seneste undersøgelse om biodiversitetens tilstand herhjemme.
Det uafhængige ekspertorgan, der rådgiver regeringen og Folketinget, konstaterede, at det kun er 2,3 procent, der 'med stor sikkerhed betragtes som beskyttet' ".
Det skyldes, at Danmark opgør 'beskyttet natur' på en yderst kreativ facon, ligesom iøvrigt mange andre europæiske lande:
"Problemet er at finde nok areal at beskytte, fordi landbruget alene fylder 62 pct. af Danmark, og vi ikke har bjergområder eller anden naturtype, der står naturligt uberørt.
Derfor bliver netop tankstationer, golfbaner, marker og sågar tidligere kirkegårde talt med – i et omfang der ifølge adjunkt i biodiversitet på Københavns Universitet Jonas Geldmann har givet Danmark tilnavnet “Landet af kirkegårde” i FN-regi."
https://borsen.dk/nyheder/baeredygtig/den-gaar-ikke-tankstationer-er-ikk...
Klima og biodiversitet kan ikke adskilles, de er en forudsætning for hinanden.
Emma Ihlemann skriver så rammende i en leder i Information:
"Økosystemer er komplekse, og det kan ikke gøres til et spørgsmål om, hvorvidt nogle arter bedre kan undværes end andre.
For som Katherine Richardson, professor ved Center for Macroecology, Evolution and Climate ved Københavns Universitet, skrev sidste år i Information, er problemet, "at vi endnu ikke forstår den funktion, som livet udfører på Jorden".
...
Grundlæggende handler det om, at vi skal skabe en større forståelse for den biologiske mangfoldigheds afgørende betydning.
I sidste ende er det de levende organismers virke, biodiversiteten og de økologiske systemer, der har skabt den sammensætning af atmosfæren, det klima, der har gjort vores eksistens mulig.
Biodiversitetskrisen er ikke en teknisk krise, som klimakrisen på mange måder er. Det er en biologisk krise, og derfor kræver det også en helt anden tilgang til løsningerne.
Det kræver, at vi respekterer vores egen uvidenhed og lader naturen være i fred. At vi viser omsorg for alle de dyrearter, vi stadig har tilbage. At vi finder ydmygheden frem og optager mindre plads på kloden."
https://www.information.dk/debat/leder/2022/12/biodiversitetskrisen-krae...
Bare et enkelt eksempel på vanviddet er, at et flertal på Christiansborg i 2022 besluttede, at man vil undersøge muligheden for at opsætte op mod tre testcentre med kæmpevindmøller ved Vadehavet.
Altså testvindmøller på 450 meters højde, næsten en halv kilometer, hvilket er 120 meter højere end Eiffeltårnet.
Der er tale om Margrethe Kog, i nærheden af Ribe og i nærheden Skærbæk.
Det vil ødelægge hele vadehavsområdet, både for de 15-16 millioner af fugle, der hvert år benytter sig af denne rasteplads, og for havbunden, der vil blive smadret af opgravninger, beton og forurening af invasive arter.
"Danmark deler Verdensarv Vadehavet med de to andre vadehavslande, Tyskland og Nederlandene, og lige nu er UNESCO’s verdensarvskomite i gang med at indsamle informationer om de kumulative effekter af aktiviteter i det samlede vadehavsområde, som har en negativ påvirkning i forhold til det udpegningsgrundlag, som Vadehavet har opnået sin verdensarvsstatus på.
”Med andre ord risikerer hele verden at miste uerstattelig verdensarv for et par vindmøller”, siger Janne Liburd og tilføjer:
”Det er jo himmelråbende vanvid, at den natur og det kulturlandskab, som vi har et ansvar for – over for hele verden – skal sættes over styr for test-vindmøller, som alt andet lige kan stilles op andre steder i Danmark, hvor det blæser. Det gør der trods alt mange steder – men verdens største ubrudte tidevandsområde, Vadehavet, findes kun ét sted på kloden."
https://nationalparkvadehavet.dk/nyheder-vadehavet/2022/okt/nej-til-test...
Beslutningen om at screene de seks områder er baseret på et teknokratisk forslag ene og alene med fokus på vind og tyndtbefolkede områder, hvor lokalbefolkningen ganske udemokratisk kan trynes og skubbes til side.
Det mener Nationalpark Vadehavets bestyrelse - der blandt andet rummer repræsentanter fra de fire vadehavskommuner, Danmarks Naturfredningsforening, ornitologerne, sportsfiskerne, jægerne, lokalsamfundene, digelag og landbrug.
30 procent fredet natur i 2030 – »sværere er det ik’«
»Nej, jeg synes ikke, vi skal gøre det her mere bøvlet, end det behøver at være« - som Mette Frederiksen siger - i andre sammenhænge.
Jeg mindes en samtale med et naturgladt familiemedlem.
Greenpeace smed tonstunge sten ned i Vadehavet, da det trods sin status var tilladt, at lave bomtravlfiskeri.
Mit familiemedlem var ligesom medierne dybt forarget. Selv om jeg forklarede, at bomtravl er dybt dybt dybt skadeligt og det var i et "beskyttet" naturområde med betegnelsen verdensarv.
Jeg spurgte også om de ville synes det var ok, hvis man ødelagde Mona Lisa med flere knivflænger og at det er hvad bomtravl svarer til. Og Gud nej.
Men vedkommende kunne stadig ikke se, at Greenpeace var berettiget. Det var stadigvæk kun hærværk mod fiskerne.
Vores problem er, at majoriteten af mennesker inkl. politikerne ikke har forståelse for naturen, det gror jo bare tilbage, og i særdeleshed ikke havet.
Som Colombo sagde i afsnittet, hvor han var på krydstogt, mens han pegede ud mod havet, se her verdens største losseplads.
Skaderne er både forståelsesmæssigt og reelt ikke synlige.
Det er ikke omsonst, det hedder ude af øje ude af sind.
I "verdens største losseplads" har mennesket opelsket et nyttigt habitat for en potentiel massemorder:
"Kødædende bakterier er blevet fundet i plastikforurening og tang i havet, og de virker til at trives i bedste velgående i deres nye hjem. Forskere er bange for, at udviklingen kan ende med at bide os mennesker bagi.
I det nye studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Water Research, fremgår det, at forskerne fandt flere forskellige ekstremt aggressive arter af bakterien ‘Vibrio’ – og blandt andet også flere, som de aldrig har set før.
Ifølge forskerne, der er fra Florida Atlantic University i USA, bliver leveforholdene desuden kun bedre i fremtiden, da de massive skrald- og tanghabitater kun virker til at blive større og større."
https://videnskab.dk/naturvidenskab/koedaedende-bakterier-trives-i-plast...
Spis en omgang 'alt godt fra havet', og risiker liv og lemmer:
"Af og til lægger det amerikanske sundhedstidsskrift The New England Journal of Medicine billeder ud af interessante – og ofte væmmelige – cases.
Her er det en mand, som blev mere end normalt syg af at spise skaldyr:
En 71-årig mand har netop fået amputeret sin venstre arm, efter den blev inficeret med den livstruende bakterie Vibrio vulnificus fra rå seafood, meddeler The New England Journal of Medicine."
https://videnskab.dk/krop-sundhed/havkolera-gav-kaempe-bakterie-byld-arm...
Det afsindige er, at folk som regel bare trækker på skulderen og tænker, det aldrig vil ske for dem selv.