Temposkift
Læsetid: 9 min.

Karsten Lauritzen bakkes op af politikere og embedsmænd: Folkestyret er stressramt

Hastigheden på Christiansborg er for høj og fører til lovsjusk, skriver tidligere minister i ny bog. Flere politikere er enige og støtter hans forslag om ny offentlighedslov og fast valgperiode
Hastigheden på Christiansborg er for høj og fører til lovsjusk, skriver tidligere minister i ny bog. Flere politikere er enige og støtter hans forslag om ny offentlighedslov og fast valgperiode

Miriam Dalsgaard

Indland
2. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Folkestyret i Danmark bør reformeres. Sådan lyder det i tidligere minister og folketingsmedlem Karsten Lauritzens (V) nye bog med den opfordrende titel: Lad det gå langsomt.

Hastigheden, hvormed love gennemføres på Christiansborg, er nemlig så høj, at politikere og embedsmænd må sygemelde sig med stress, og konsekvenserne går videre end det. Det høje tempo fører til dårlig lovgivning, som i sidste ende er til skade for borgerne.

Karsten Lauritzens bog er blot det seneste af mange opråb fra politikere, embedsmænd og debattører, som har advaret om, at der er noget galt med den måde, demokratiet er skruet sammen på i dag.

I bogen kommer Lauritzen med forslag til at få mere ro på: faste valgperioder, ansættelse af viceministre, opgør med den nyhedshungrende politiske procesjournalistik og en mere åben offentlighedslov. Blandt politikere og folk, der arbejder i og med systemet, er der enighed om nogle af forslagene, mens de forkaster andre forslag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Hele Jeres reform iver og digitalisering har efterladt hele Danmarks befolk i en kronisk stress tilstand. Ingen ved længere, hvad dagen i morgen bringer. I har sendt hele den danske befolkning ud over kanten. Før var Danmark et fredeligt og stabilt samfund. Langt de fleste havde adgang til en god tilværelse. Nu er det alle mod alle. Og intet fungere mere. Det kan man læse om dag ind og dag ud. Og det hele fordi politikerne ikke kan få nok af deres politik gennemført. Helt uden hensyn over for befolkningen.

Politiker lede er et ord, som for længst ikke slår til længere. Nogen gange for mand det indtryk folketinget styres af en lille flok kyniske psykopater.

Peter Wulff, Rasmus Kristiansen, Marianne Jespersen, Carsten Bjerre, Carsten Sperling, Bjarne Andersen, Jes Thomsen, Ghita Bohn, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg vil bifalde en 50% reduktion af lov-massen.
Vi har slet ikke brug for alle de uovervejede love.

Rasmus Kristiansen, Carsten Bjerre, Carsten Sperling, Bjarne Andersen, P.G. Olsen, Jes Thomsen, Ole Olesen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Jesper Kloppenborg, Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Anna Louise Finck-Heidemann anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Alene love omkring ledige, syge og kontanthjælp er vist på 29.000 sider. Da INGEN kan finde rundt i det, så omsættes kun overskrifter og det som kommunerne har mest ud af økonomisk.

Allerede for 10 år siden kunne man på tysk TV se politikere udtale, at de ikke havde en jordisk chance for at følge med i lovapparatet. Så de læste kun det, som kunne gavne dem mest. Resten blev bare ukritisk vedtaget.

Ingen kan læse og forstå 10.000 sider juridisk skriv. Hver dag.

Og den højt priste digitalisering har kun accelereret de hele til helt nye højder. Nu kan befolkningen overspammes uden det koste en krone. Og når så kunstig intelligens bliver sat på, så kan intet følge med længere. Andet end kunstig intelligens. altså. Og siger vi så stop? Nej da. For så kommer vi jo bag ud på udviklingen. Så vinder kineserne eller inderne eller???

Rasmus Kristiansen, Marianne Jespersen, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Ole Olesen, Steen K Petersen, Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det hele er ustoppeligt forprogrammeret...

Rasmus Kristiansen, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Lise Lotte
du har ganske ret. Noget af det sidste makværk, der er lavet, er at mindre landbrug nu pludselig er lystejendomme og skal beskattes, så det for mange bliver umuligt at betale.
Det betyder mindst 2 ting, dels at de, der har ladet det hele eller en del af deres marker være vild og ubearbejdet natur til gavn og glæde for den biodiversitet, der er truet, nu kan ende med at pløje det hele op til konventionelt, eller lade andre gøre det.
Dels på samme måde til gavn og glæde for os alle at jorden ligger ubearbejdet hen, at grundvandet så ikke forurenes af diverse sprøjtegifte - åh undskyld, med et fordrejet ord kaldet: markplejemidler.
I denne forbindelse med markant forhøjede ejendomsskatter kunne man få den tanke, at hvis politikerne, eller de fleste af dem, kun ser ejendomme i det nordsjællandske rigdomsparnas og tror at alt ser sådan ud i det ganske land, så kan de jo bruge sommerferien på at nærkigge rundt i hele det land, de laver love for.

Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Peter Mikkelsen, Ole Olesen, Mogens Holme, Jesper Kloppenborg, Lise Lotte Rahbek, Mathias Petersen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Han (Karsten Lauritzen, red.) nævner også skandalen med det fejlslagne it-system EFI, som ifølge ham illustrerer, at politikere havde gode viljer, man satte noget i gang, som ikke var gennemtænkt og gennemarbejdet og dermed har kostet statskassen milliarder af kroner."

Gode viljer?

Det var nok snarere hvad man istedet kunne kalde for 'ideologisk vilje' til Anders Fogh Rasmussens Minimalstat, hvor man på forhånd implementerede et system der ikke virkede, for at anvende besparelserne (af de fyrede medarbejdere) på skattelettelser, og i samme hug totalt underminerede enhver fornuftig skatteinddrivelse i kommuner og på landsplan.

Det var fuldstændig bevidst, ligesom også den famøse Kommunalreform, der smadrede Amterne og erstattede dem med Regioner, der ikke selv kunne opkræve skat, men skulle tigge enhver regering med hatten i hånden, ligesom iøvrigt også kommunerne nu skulle, efter at de havde fået ansvaret for hele specialområdet smidt på deres dørtrin.

Den EU- begejstrede Helle Thorning Schmidt fik hevet Danmark ind i Finanspagten, der med især Budgetloven strammer garnet om kommunernes hals, og forhindrer dem i at planlægge langsigtet og anvende deres penge på velfærd.

"(...) der ligger mere end 60 milliarder kroner i ubrugte midler i de kommunale pengekasser. De kan ikke bruges på pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, SOSU’ere, HK’ere og andre velfærdsmedarbejdere på grund af budgetloven."

https://arbejderen.dk/fagligt/paa-cyklen-gennem-koebenhavn-med-krav-om-a...

Beskæftigelsessystemet er som Jesper Johannsen skriver, blevet fuldstændig uoverskueligt for selv den mest sublime ekspert, fordi de tusindvis af love og regler på området fortsætter med at knopskyde i modstridende retninger, hvilket totalt har undermineret retssikkerheden og medført et gigantisk bureaukrati.

Men det er nu ikke kun regering og Folketing, der styrer slagets gang længere:

"Skiftende regeringer og folketingspolitikere har overladt statens embedsmænd mere og mere magt til at udstede regler og regulering.

Over de seneste godt 30 år er der sket mere end en femdobling af antallet af bemyndigelser til, at statslige styrelser og tilsyn selv har kunnet udforme regler inden for deres ressortområder.

Det viser en opgørelse, som KL har fået udarbejdet."

https://www.altinget.dk/artikel/folketinget-giver-statslige-styrelser-og...

Finansministeriets regnemodeller er udtryk for politisk-økonomiske særinteresser, der tilgodeser kernevælgere og lobbyister, samt politikerne selv, når de springer gennem svingdøren fra Borgen til det private erhvervsliv.
Det såkaldte finanspolitiske råderum er kun udtryk for magtens sprog.

Alt dette og mere til skete længe inden den formodede stressepidemi ramte Borgen, så hvad kan Karsten Lauritzens forslag gøre ved det utal af magtfuldkomne og ideologisk ensporede (eller måske rettere afsporede) beslutninger, der stadig hærger befolkningen og kortslutter demokratiet?

Det kan kun blive værre, hvis ikke der kommer en erkendelse af, at det vi kalder demokrati, i virkeligheden er degenereret til en kartoffelrepublik.

Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Marianne Jespersen, Carsten Bjerre, Kjeld Pedersen, Carsten Sperling, Poul Reynolds, Carsten Munk, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, P.G. Olsen, Jes Thomsen, Ole Olesen, Ebbe Overbye, Peter Wulff, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Egon Stich, Anne Katrine G. Gelting, Mogens Holme, Jesper Kloppenborg, Nova Lone Jespersen, Lise Lotte Rahbek, Peter Beck-Lauritzen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Mathias Petersen

Eva Schwanenflügel
02. juni, 2023 - 06:52

Fandme godt skrevet. Tak!

Rasmus Kristiansen, Marianne Jespersen, Carsten Sperling, Poul Reynolds, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Jes Thomsen, Inger Pedersen, Jesper Kloppenborg, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Har Borgen glemt mantraet: KISS=keep it simple, stupid!
Men ellers, foruroligende læsning!

Rasmus Kristiansen, Carsten Sperling, Bjarne Andersen, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel og Nova Lone Jespersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lone Hansen
Ja, de seneste opfindsomme skatteopkrævninger af landejendomme som 'haveparceller' er helt i hegnet og uretfærdige.
Efter sommerferien kommer der helt sikkert nogle nye love, som er mindst lige så uigennemtænkte, ureflekteret og uvidende, fordi politikere vil bevise, at de knokler og er slagkraftige.
Landet regeres hurtigt men til gengæld skingrende uklogt.

Rasmus Kristiansen, Carsten Munk, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Ole Olesen, Peter Wulff, Anne Katrine G. Gelting og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lone og Lise Lotte

De åndssvage ejendomsskatter på små landbrug er da kalkuleret til at gøre en ende på den bevægelse der så småt er startet med mere bæredygtighed og biodiversitet, for til gengæld at opmuntre til at man sælger ud til kapitalfonde og stordrift med monokultur.

Det skal kunne betale sig at skaffe billig udenlandsk arbejdskraft til landbruget, så vi kan eksportere flere svin.

Bare det var nogle andre (miljø)svin, der blev eksporterede..

"Efter store forsinkelser og omfattende problemer med det nye ejendomsvurderingssystem ruller skattevæsnet nu et kulsort mørklægningsgardin ned over sagen.

Man misbruger offentlighedslovens undtagelser til at hemmeligholde oplysninger.

Vurderingsstyrelsens test af det system, der senere i år skal sende flere millioner ejendomsvurderinger ud til danske boligejere, tåler nemlig ikke at komme frem i offentlighedens lys af hensyn til statens sikkerhed, skriver styrelsen i en afvisning af en aktindsigt.

DR Nyheder har tidligere fået aktindsigt i rapporter om det nye ejendomsvurderingssystem, og to eksperter undrer sig over Vurderingsstyrelsens begrundelse for at afvise anmodningen denne gang.

- Jeg har ikke set paragraffen om statens sikkerhed brugt i lignende sager. Den bliver primært brugt om efterretningsvæsenets arbejde og militærforhold, siger forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen."

"Kaos om nye ejendomsvurderinger mørklægges: 
'Frygter for statens sikkerhed' ":
https://www.dr.dk/nyheder/penge/kaos-om-nye-ejendomsvurderinger-moerklae...

"John finder fejl for millioner i naboers nye ejendomsvurderinger:
Boligejere vinder klagesager på stribe om vigtige oplysninger, som skattevæsnet har slettet i hele landet."
https://www.dr.dk/nyheder/penge/john-finder-fejl-millioner-i-naboers-nye...

Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Mathias Petersen, Mogens Holme, Carsten Sperling, Bjarne Andersen, Jes Thomsen, Ole Olesen, Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eva S.
Jeg har læst dine links. Det er horribelt; man vil sætte borgerne til at udføre det arbejde og finde frem til de oplysninger, som systemet havde i forvejen, men som åbenbart er blevet slettet eller bortkommet på anden vis??! Jeg kan catme godt forstå de mørklægger sagen. Der er al mulig grund til at beslutningstagerne skammer sig i mørket.

Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Mathias Petersen, Bjarne Andersen, Jes Thomsen, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lise Lotte

Ja, det er nemlig fuldstændig horribelt.
Men det lader til, at det er en del af en større strategi.

Jeg kan i den forbindelse også pege på udsultningen af den kollektive transport, især i landområderne.

Det skal åbenbart være mondænt (og dyrt!) at bo på landet, og kun folk der har råd til hver sin bil skal have lov til at opkøbe de parcelhuse/sommerhuse, kommunerne gladeligt udstykker, når små ejendomme forlades og forfalder.

Ve de arme 25 procent af landbefolkningen, der ikke har mulighed for at køre bil.
De bliver indespærrede, som for eksempel i Holstebro:

"Byrådet i Holstebro Kommune vil droppe de gule busser.

De er for danskere, hvad de røde dobbeltdækkere er for briterne, men snart er det slut med gule bybusser i Holstebro Kommune.

Et enigt byråd har nemlig besluttet, at der fra næste sommer ikke længere skal køre bybusser i Holstebro.

En melding, der ikke falder i god jord hos Kirsten Møller fra Holstebro.

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Der er mange ældre mennesker, der ikke har biler. Vi er lukket inde, hvis vi ikke har familier, der kan køre os, fortæller Kirsten Møller, der er pensionist.

Hun oplevede i forvejen, at det var svært nok, som det var.

- De kører ikke, når man har brug for dem. Jeg skal eksempelvis i teatret i aften, der må jeg tage cyklen, forklarer hun.

Og hun tager ikke fejl, hvis hun føler, det er blevet sværere at finde den helt rigtige afgang.

Bybusserne er nemlig på vej til at forsvinde fra landsdelens større byer. Eksempelvis i Skive, hvor der ingen busser er om aftenen og i weekenden.

I Viborg nedlægger de ruter og stoppesteder, mens man også i Silkeborg vil få færre afgange og nedlægge ruter."

https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2023-06-01-kommune-dropper-busserne-i-2024...

Peter Wulff, Rasmus Kristiansen, Mathias Petersen, Mogens Holme, Carsten Sperling, Carsten Munk, Inger Pedersen, Ole Olesen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eva S
Jep. Her i landegnen har vi også problemer med den kollektive trafik. Jeg kan ikke finde ud af om det er en kamp som foregår mellem borgere og beslutningstagere, eller det er imellem beslutningstagerne og kommuner, stat og regioner, kampen foregår, med borgerne som gidsler. Vurderingen hælder til den sidstnævnte model.

Nu skal man så også medregne, at kreditforeninger og banker nødigt låner penge ud til almindelige boliger i landegnene, for boligerne kunne jo hænde at falde i pris. (?!?!)
Her i nabobyen er der et glimrende eksempel på en bolig, ejet af kredit/banker som står og forfalder fordi ejerne ikke kan få fingeren ud til at få grunden solgt efter den tidligere, afdøde ejer. Forfaldet smitter naturligvis af på de omkringliggende huse, som falder i pris, fordi.. osv osv osv.

Rasmus Kristiansen, Carsten Sperling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Hvis alle politikere skal angre - så bliver vi jo oversvømmet med tudebøger.

Eva Schwanenflügel og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Og for øvrigt - jeg har lige set Karsten og Rasmus, i Vedbæk Sejlklub, more sig over en hjemløs, som havde forvildet sig ind på deres område.

Eva Schwanenflügel og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar