Interview
Læsetid: 13 min.

Pernille Skipper: »Der hersker en fortælling om, at vi kun var der, fordi vi var unge, kønne kvinder«

Upassende kommentarer fra kolleger, hadbeskeder, trusler og ’deepfakes’. Pernille Skipper fortæller i ny bog om 11 år i politik, hvor hendes køn har været brugt imod hende. Hun er både håbefuld og vred

Maria Høy Hansen

Indland
16. september 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Engang var Pernille Skipper som folketingsmedlem for Enhedslisten til et møde i et ministerium. Hun stod i mødelokalet sammen med en lille flok folketingsmedlemmer, da en minister trådte ind ad døren i følgeskab af sine embedsfolk. Ministeren gik rundt for at trykke hånd til de fremmødte mennesker, og da han nåede til Pernille Skipper, sagde han ifølge hende: 

»Det bliver da svært at koncentrere sig, når du har den skjorte på.«

Oplevelsen beskriver 39-årige Pernille Skipper i sin nye bog, som handler om sexisme helt derinde, hvor de vigtigste beslutninger for vores land bliver truffet, nemlig på Christiansborg. Ministeren, som Pernille Skipper ikke ønsker at udlevere navnet på, fik hende til at skamme sig.

Hans kommentar er samtidig langtfra enestående for hendes tid i politik.

Det fortæller hun til Information et par dage inden udgivelsen af bogen over en kop kaffe på Nørrebro, ikke langtfra hvor hun bor med sin mand og to døtre. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Som transmand har jeg mange gange oplevet, at folk lige pludselig sidder og nikker, mens de lytter andægtigt til mine ord. Og som mand er det jo enormt bekræftende og svært at gennemskue som det privilegium, det er. Det kommer både fra mænd og kvinder, og det er godt, at nogen tager det op.

Jeg kan ikke sige, at jeg overrasket over sexismen i politik, men det er godt, at nogen tager afstand fra det.

erik pedersen, Ib Gram-Jensen, John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Karen Møller E., Jes Thomsen, Estermarie Mandelquist, Karen Grue, Rick Nielsen, Kim Houmøller, Anna Rønne, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Første gang jeg oplevede Pernille Skipper, var i et debatprogram i TV. Jeg blev meget imponeret over den meget unge, modige og knivskarpe dame, som koncist skar igennem alt det uldne våseri, ondskabsfuldheder og snakken udenom.

Hans Larsen, Mette Møhl, erik pedersen, Brian W. Andersen, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Ervin Lazar, Poul Søren Kjærsgaard, David Zennaro, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Kjeld Hansen, Rick Nielsen, Dan Jensen, Lis Thomsen, Nike Forsander Lorentsen, Margit Lund Christensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Ja også et sted hvor det kniber gevaldigt med øjenhøjde, jeg dumper selv i igen og igen, nogen gange lykkedes det at sige undskyld, andre gange kryber jeg udenom og så er der dem jeg slet ikke lægger mærke til, hvor andre siger hov hov.
Jeg synes det kræver konstant træning at bevare øjenhøjden, så hvor er det godt når det bliver behandlet sobert og konstruktivt, det er den eneste måde at mine børn forhåbentlig kan gå på en vej med lidt mindre snask.
Tak<3

erik pedersen, John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, dorte eggersen, Peter Bryde Poulsen, David Zennaro, Lis Thomsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Desværre har der lang vej endnu man kan bare læse Lars Triers politisk analyse fra i dag om kvinde magten i Å og den uberegnelig adfærd der følger med.
Jeg kan huske Pernille Skipper i Debatten og Clement s underminerende adfærd overfor hende, det var simpelthen så pinlig at være vidne til

Hans Larsen, Torben Skov, Inger Pedersen, Ghita Bohn, erik pedersen, Susanne Kaspersen, Tina Peirano, Finn Jakobsen, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Morten Petersen, Karen Grue, Margit Lund Christensen, Anna Rønne, Eva Schwanenflügel og Ingrid Olsen anbefalede denne kommentar

Så engang Pernille Skipper i et hjørne på Bornholms folkemøde, efter at hun havde talt. Jeg fik lyst til at gå hen og give hende en krammer og fortælle hende, at hun er en gave til folkestyret. Det gjorde jeg selvfølgelig ikke alligevel, for det kunne jo misforstås. Men så får hun den her, tak for indsatsen og spring halvdelen af indlæggene ovenfor over, de er blot en bekræftelse på, at det er godt, at du har skrevet denne bog. Kh (ikke medlem af EL)

Inger Pedersen, erik pedersen, John Scheibelein, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Tina Peirano, Ervin Lazar, Anne M. Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Fortællingen om at Enhedslistens stjerner kun var der fordi de var unge, kønne kvinder skal man selvfølgelig ikke underkende, men den fremherskende, og den der vil stå tilbage, er dog, at de først og fremmest var der fordi de var og er kloge.

erik pedersen, John Scheibelein og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Kønnenes tiltrækning kan man ikke feje ind under gulvtæppet, den vil altid være der uanset tid og sted.

Men selvfølgelig bør man være professionel i momentet, men måske har modpartens kække bemærkning her også væres foranlediget af at han måske havde den (mis)tanke at Pernille helt bevist forsøgte at distrahere/manipulere ham via sit køn i f.eks en forhandlingssituation. Det er set før det er bare ikke lige så så nemt at gennemskue og derfor at fordømme, for man vil aldrig kunne bevise at det har været en bevist tanke og eller handling.

Men det blot for at sige, at tingene ikke altid er sorte og hvide, der findes også kvinder derude som helt bevist, i alle situationer, bruger deres køn til at manipulere det andet.

Jørgen Steen Jørgensen, morten andersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Peter Hansen, Pernille Skipper kunne selvfølgelig være blevet tvunget ind i en burka, så hun ikke skulle have skylden for en stakkel mands seksuelle trang til at kaste sig over hende.

Det interessante her er, at der aldrig bliver talt på samme måde om flotte mænd. De er der udelukkende med baggrund af deres fantastiske kompetencer.

Hans Larsen, Torben Skov, Mette Møhl, erik pedersen, Leif Høybye, David Zennaro, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel, John Scheibelein og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

@Rick Nielsen

Menneskets natur kan ingen fornægte!

Kvinder og mænd er bare forkellige, så derfor er det ikke udseendet der tales om på samme måde hos mænd. Men som beskrevet før er udseendet jo ingen ulempe, tvært i mod kan det formilde mange mænd og gøre dem medgørlige.

Mændenes tilgang er jo mere direkte, det forventes, stadig, at det er dem der er den udfarende og skal vise interesse for det andet køn i det kønslige spil.

At mange mænd så gør det utroligt klosset, det er en anden sag, men uanset ved man aldrig om mandens tilkendegivelse vil blive opfattet positivt eller negativt, med andre ord, hvis kvinden kan lide manden vil hun sikkert ikke have noget i mod sådan et kompliment, omvendt kan det i dag give rigtigt meget ballade, så det er en svær balance.

Men, nu taler jeg også mere generelt, ikke specielt om Pernille, men du skal i hvertfald ikke komme og fortælle mig at kvinder ikke bruger deres medførte fordele, i muntre som alvorlige stunder, den der fornægter det lyver!

Faktisk kunne det være meget interessant at få meget mere fokus på dette kontra det mandlige køns adfærd.

Jørgen Steen Jørgensen, morten andersen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
John Scheibelein

Som man siger: Smil til en mand og han vil tænke sikke en sød pige. Smil til en kvinde og hun vil tænke sikke en idiot.

Peter Hansen, taler vi om politik nu - eller om seksuelle relationer? Synes du blander tingene ret meget sammen.

erik pedersen, Inger Pedersen, David Zennaro, Ruth Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Peter Hansen, min kone synes for øvrigt, at Pelle Dragsted er en lækker stud, men det skal hun da ikke klandres for. Det ville være værre, hvis hun bakkede op om hans politik ;-)

Du lyder som en fortaler for burkaen - kvinder må ikke bruge vores liderlighed som våben mod os selv?

Den mest tydelige forskel er, at hvis mænd kommenteres på deres udseende, er der ingen der kalder det sexisme, eller sætter det ind i en kønskritisk dagsorden. Hvad enten det nu er politikere eller andre offentlige personer. Denne vagtsomhed og kønspolitiske bevidsthed er kun til stede, omkring opmærksomheden på kvinders udseende.

Michael Egelund

Alt det ævl og kævl om mænd og kvinder og vice versa. Vores land er er ved, at rådne op indefra og nu er det så endnu engang sex(isme) vi snakker om. seriøst!? Jeg fik i tidernes morgen øjenene op for enhedslisten fordi, der var en hvis Pernille som hældte pasta ud over en magthaver. Den selv samme Pernille er i dag ikke til, at kende og dybt travlet ind i magtens (tom)rum blot fordi at hun kan?... Hvis vi gerne vil beholde vores land og demokrati bliver vi nødt til, at være ligeså organiserede som de organisere men hvordan gør vi det, når vi konstant sidder med hovet begravet i ligegyldige ting. Lad os holde en kæmpe fest og brænde hele lortet ned, alt andet er utopi det har kapitalismen forlængst slået fast og vi kan ikke gøre noget som helst. Jo vi kan sortere vores skrald og købe en elbil. Seriefucingøst?!

@ Rick Nielsen

Tingene kan ikke adskilles. , Hvor en del ønsker at se og dyrke sexisme, der ser andre et ganske naturligt kønsligt spil, det spil er over alt og i menneskets natur.

Så måske skal man også passe på med at overfortolke og gøre tingene værre end de er, for det tror jeg vil ødelægge og komplicere meget mere end det gør godt.

At en minister åbenbart her finder Pernille attraktiv er nødvendigvis ikke noget negativt, så hvorfor så også konstant fokusere på og dyrke det negative, det er ødelæggende i forholdet menneskene i mellem.

Andreas Christensen

Vandet er vådt og himlen er blå, hvad sker der når man møder op uden bukser på ?
Vil du gerne vide mere så læs Skippers bog.

Peter Hansen, selvfølgelig kan tingene adskilles. Men svar mig, hvad har Pernille Skipper gjort, der tillader, at sexisme må overtrumfe hendes politiske agenda? Gerne konkrete eksempler.

Jørgen Steen Jørgensen

Rick Nielsen. Jeg undrer mig over, at sexismen fåe en så stor plads i anmeldelserne af PS's bog. Die Linkes Sarah Wagenknecht har da også skrevet en bog. Mig bekendt har ingen danske interesseret sig for eventuelle sexistiske elementer i denne bog.

@Rick Nielsen

Men jeg køber ikke din præmis, for mig har "sexisme" aldrig overskygget Pernilles virke, jeg har altid anset hende for en dygtig politiker fremfor et omvendrene sexsymbol.

Som jeg ser det her, så er det netop at nogle ønsket at dyrke sexisme og dette lille kapitel af hendes virke, og hvis det bliver blæst stort nok op, så er det det man vil huske hende for i eftertiden og ikke hendes virke som politiker og det synes jeg da er ærgerligt.

Jørgen Steen Jørgensen, gør mig klog på, hvorfor lige det skulle være så vigtigt?

Peter Hansen, mon ikke vi kan være enige om det, at Pernille Skipper var en dygtig politiker. Desværre har mange af de mennesker (mænd), der har omgivet Pernille Skipper opfattet hende som noget andet. Og de oplevelser må vi da anerkende.

@Rick Nielsen

Jo det kan vi, og uanset køn, så ja, så er der altid nogle der kan støde en på mange måder.

Personligt har jeg en pytknap som jeg trykker på indeni, for jeg bliver godt nok stødt og krænket dagligt af mange ting fra alle mulige steder, fra kvinder, mænd, disse spalter og mange andre steder fra.

Men som man også siger, man skal kende, eller vælge sine kampe, og hvis pseudoproblemstillinger bliver det man dyrker, så mister man troværdighed!

Jeg ser f.eks. Iranske kvinders kamp for frihed med livets som indsats bare for at være kvinde og få lov til selvbestemmele. Eller de afghanske kvinders totale umyndiggørelse, ydmygelse og undertrykkelse som noget der får alt for lidt fokus i det offentlige rum, og som jeg anser som overskyggende store problemstillinger der burde have meget mere fokus i det offentlige rum, også blandt forhenværende og nuværende politikere.

Sammenlignet med dette, så er det her en meget lille vestlig luksus boble problemstilling som jeg er sikker på at en personlighed som Pernille Skipper sagtens selv kan og kunne overkomme hvis hun ville, på den ene eller den anden måde, både i momentet ved at kæk tilbagebemærkning men også bare ved at trykke på pytknappen og fokusere på det væsentlige.