Nyhed
Læsetid: 5 min.

Trods mangel på arbejdskraft står støtten til danskkurser i udlandet til at falde markant

Der er stadig ikke fundet penge på finansloven til lektoratsordning, som bidrager til danskstudier verden over. Men det er uklogt ikke at finde penge til ordningen, når vi mangler arbejdskraft, mener sprogfolk og Dansk Erhverv
Der er stadig ikke fundet penge på finansloven til lektoratsordning, som bidrager til danskstudier verden over. Men det er uklogt ikke at finde penge til ordningen, når vi mangler arbejdskraft, mener sprogfolk og Dansk Erhverv

Emil Thorbjörnsson

Indland
18. september 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Om det er H.C. Andersen, Kierkegaard eller nordic noir-krimier, så er der masser af interesse for dansk sprog og kultur blandt udenlandske studerende. Over 2.000 udenlandske studerende læser hvert år dansk som hoved- eller bifag på universiteter verden over, og endnu flere tager kortere kurser i dansk. Den store interesse skyldes i høj grad den lektoratsordning, som S-regeringen i 2021 ville afskaffe.

Ordningen, som koster otte-ti millioner kroner årligt, blev dengang reddet med en midlertidig finansiering, men fra 2026 falder finansieringen ifølge regeringens finanslovsforslag til 1,7 millioner kroner om året, hvis ikke der findes nye penge til ordningen. 

Og det risikerer at lukke ordningen mange af de steder i verden, hvor der i dag er udsendt godt 20 dansklektorer. Det mener Tine Roesen, der er lektor i russisk på Københavns Universitet og medlem af lektoratsudvalget, som har ansvar for samarbejdet med de udenlandske danskstudier og udpeger de såkaldte sendelektorer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Søren Kjærsgaard

Endnu et eksempel på indadvendt dansk ‘væren-sig-selv-nok’-politik.
Ethvert velfungerende og rettænkende land ville glæde over at fremme egen kultur og eget sprog.

Rolf Andersen, Christel Gruner-Olesen og Henrik Plaschke anbefalede denne kommentar

8-10 millioner kroner om året på dansk kulturfomidling - og muligvis ny arbejdskraft i Danmark ... det er jo småpenge.

Vi trænger til nogen nye politikere, der er i stand til at tænke logisk og konstruktivt !