Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Nørderne kommer!

Ny bog sammenligner afgående videnskabsminister Helge Sanders 'Fra forskning til faktura' med den marxisme, der i 70'erne tyranniserede universiterne. Men hvor marxismen truede nedefra, kommer nutidens trussel ovenfra, og det destruktive potentiale er langt stærkere end dengang i 70'erne, lyder kritikken
Universitetsloven har muliggjort en magtarrogant ledelse og et selvforstærkende bureaukrati, der æder sig ind på forskningsfriheden og forringer undervisningskvaliteten, mener lektor og forfatter Sune Auken.

Universitetsloven har muliggjort en magtarrogant ledelse og et selvforstærkende bureaukrati, der æder sig ind på forskningsfriheden og forringer undervisningskvaliteten, mener lektor og forfatter Sune Auken.

Kristine Kiilerich

Indland
1. marts 2010

Et oprør fra universiteternes nørder er på vej. Det mener Sune Auken, lektor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet - hvor han har skrevet doktordisputats om Grundtvig - og forfatter til bogen Hjernedød, som netop er udkommet.

Universitetsloven har muliggjort en magtarrogant ledelse og et selvforstærkende bureaukrati, der æder sig ind på forskningsfriheden og forringer undervisningskvaliteten, mener Sune Auken.

Han er en af de mest åbenmundede kritikere af loven, som han mener har skabt en uoverstigelig kløft mellem ledelsen og de ansatte.

»Universitetstoppen har ikke længere noget ledelsesrum. De er nødt til at lede på ordrer. Kløften er så dyb, at jeg ikke mener, den kan overvindes længere,« siger han.

Nørdernes hævn

Sune Aukens nye bog med den fulde titel Hjernedød. Forsvar for det borgerlige universitet er ifølge forfatteren både en debatbog og et forskningspolitisk manifest: Forskning skal skabe viden til samfundets brede interesser - ikke kun kortsigtet erhvervsnytte.

Sune Aukens tone kan lyde vel polemisk i nogle ører, men i virkeligheden vil han og hans kolleger bare have fred til at forske, fortæller han.

»Universitetssystemet er en ansamling af nørder. Man skal have en ensporet interesse for at blive forsker, ellers kommer man ingen vegne. Og sådan er jeg også. Mit liv giver bedre mening en dag, hvor jeg har forsket eller haft en god undervisningstime. Men på trods af, at disse nørder ikke har anden interesse end deres faglighed, så begynder de at røre på sig,« fortæller Sune Auken.

Han er træt af, at debatten om universitetsloven primært foregår på internettet og de politiske fløje. De store midterpartier skal forholde sig til problemerne, og det han kalder 'Revenge of the Nerds'.

»Det er faktisk lykkedes at gøre nørderne så sure og rasende, at selv de mest tungnemme naturvidenskabsfolk er rødglødende. Og karakteristisk for nørderne er, at de husker bedre end elefanter. Derfor mener jeg heller ikke længere, man kan genoprette tilliden mellem ledelsen og de ansatte,« siger Sune Auken. For nylig har både Claus Emmeche fra Københavns Universitet og Mogens Ove Madsen fra Aalborg Universitet udgivet bøger, der kritiserer den nuværende universitetspolitik.

Ikke venstreorienteret

I forrige uge var SF ude og kræve en ny universitetslov. Kravene til en sådan ligger påfaldende tæt op ad dem, der fremsættes i Hjernedød: Større forskningsfrihed, mere medarbejderindflydelse, bedre økonomiske rammer, samt ligelig fordeling af interne og eksterne bestyrelsesmedlemmer.

Men Sune Auken, der både har en mor (Margrethe) og en søster (Ida) i partiet, afviser at kritikken skulle have venstrepolitisk slagside.

»Jeg gider ikke blive spærret inde i et venstreorienteret synspunkt. SF er jo enige med både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Radikale i den her debat. Og eftersom Venstre og Konservative ikke virker klar til at tale om det, så ligger bolden hos Kirsten Brosbøl (Socialdemokraternes forskningsordfører, red.). Men hvis V og K vil indse, at der er brug for søgen efter sandhed, så vil jeg hjertens gerne danse med dem,« slår forskeren fast.

Bogens polemiske håndmadder er da også delt nogenlunde ligeligt mellem højre og venstre.

Når de sidste ni års universitetspolitik har gjort så stort et nummer ud af samarbejde med erhvervslivet, så sammenlignes der med halvfjerdsermarxismens dage, hvor universiteterne måtte forsvare deres borgerlige, samfundsmæssige funktion mod radikal, politisk forandring. Ligesom i dag, forstår man.

Men den største udfordring ligger ifølge Sune Auken i at gøre den del af befolkningen, der ikke har deres daglige gang på universiteterne, opmærksom og interesseret i problemet.

»Der er en kløft mellem universitetet og omverdenen. Forhold, der tages for givet på universitet, ville være helt uacceptable andre steder i samfundet. Forestil dig en skolelærer, der skulle undervise en klasse på 40 elever. Det ville jo være nok til at vælte en borgmester,« siger Sune Auken.

Erhvervsrelevant

I den brede offentlighed handler debatten om universiteterne ofte om nytteværdi. Men er et videnssamfund ikke pr. definition nødt til at tjene penge på sin viden?

»Viden er ikke defineret ved at være den vigtigste eksportvare. Det er defineret ved at være vigtig for det danske samfund. Det er fint, hvis vi også kan eksportere det, men vi har brug for viden om drivhuseffekt, indvandrerkultur, Tibet og Kina, den amerikanske valgkamp, EU's udvikling, PET i gamle dage, hvordan jeg skal leve mit liv etc. Jeg kan begynde nu, og afhængig af, hvor godt min fantasi fungerer, kan jeg remse vidensområder op indtil i morgen eftermiddag, helt uden at ramme noget erhvervsrelevant,« siger Sune Auken.

Men ifølge Auken er erhvervsnytte og fri forskning ikke gensidigt ekskluderende.

»Lars Goldschmidt (direktør i Dansk Industri, red.), som jeg er uenig i om alt, argumenterede for et par år siden for, at der ikke skal forskes i irrelevante ting som f.eks. dansk stumfilm. Men lige præcis dét er jo indlysende erhvervsrelevant, for et studie af dansk stumfilm er studiet af, hvordan en teknologi går fra at være markedsledende til at være fuldkommen irrelevant,« siger Sune Auken.

Sune Auken: 'Hjernedød. Til forsvar for det borgerlige universitet'. Informations Forlag, 78 sider, 99 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her