Læsetid: 2 min.

Var vi virkelig sådan engang!?

Ja, og måske er vi det stadig i et vist omfang. De to forfattere bag bogen 'Menneskeudstilling' håber, at viden om, hvordan vi tidligere udstillede race, kan lære os noget om nutidens debat om integration og multikulturalisme
11. november 2011

Stenalderforlystelsesparken Lejre slog sidste sommer dørene op for en autentisk oplevelse med en flok buskmænd, der byggede deres egen boplads live.

Ja, det vil sige fem medlemmer af Ju/'hoansi-folket fra Namibia. Men dem er der jo ingen, der har hørt om, mens selv et barn kender 'buskmænd'.

Formålet var, ifølge Lejre, en slags kulturudveksling, hvor alle skulle lære noget om hinanden. Problemet var, at sådan kom det ikke helt til at fremstå, mener Anne Folke Henningsen, historiker og forfatter, der sammen med forskerkollegaen Rikke Andreassen har skrevet bogen 'Menneskeudstilling'.

»Havde man kendt mere til vores histories mere ekstreme eksempler på udstilling af mennesker, havde man måske gjort sig nogle overvejelser om, hvad man kommer til at kommunikere om 'den evige buskmand', der aldrig forandrer sig, og de konsekvenser denne kommunikation har for publikums opfattelse af de såkaldte buskmænd som nogle, der lever vores fjerne fortid i deres nutid.«

Fra race til kultur

Lejre-eventen er kun et kon-kret eksempel på, at udstilling af mennesker ikke kun er fortid. Mere overordnet mener de to forfattere, at et historisk blik på udstillingen af fremmede folkeslag i fortiden kan lære os noget om, hvordan vi i dag taler om kultur, siger Rikke Andreassen:

»Vi så jo, at der på det her område var nogle store huller i vores historie og vores kollektive bevidsthed om, hvordan vi har været som folk og derfor også er som folk. For det er jo en historie, vi bærer med os, som er blevet en del af vores nationalitet.«

Anne Folke Henningsen håber, at deres bog kan have en lille chokeffekt, der måske kan føre til eftertanke: »Mange vil jo nok reagere med et 'Nej, var vi virkelig sådan engang!?' Men mens meget har flyttet sig, er der en del, der i stedet blot har fået nye udtryk. Dengang handlede det om race. I dag har kultur fået rollen som den determinerende faktor, og det præger vores debat om multikulturalisme. Her er man sin kultur, ligesom man dengang var sin race.«

Debatten

Rikke Andreassen fremhæver de hyppige referencer til fordums tider i forbindelse med muslimsk kultur, som da tidligere minister Brian Mikkelsen (K) rasede mod 'middelaldermentaliteten'.

»Nogle af de debatter, vi har i dag, om det multikulturelle samfund og integrationen, handler jo om, at de andre stadig lever i vores fortid. Hvis vi vidste, at vi havde udstillet folk, fordi vi ville spejle os i dem for at understrege, hvor civiliserede vi selv var, kunne det være, at vi ville reflektere lidt mere over vores sprogbrug og de konsekvenser, den har.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Overskriften lyder:
"Var vi virkelig sådan engang!?Ja, og måske er vi det stadig i et vist omfang. De to forfattere bag bogen 'Menneskeudstilling' håber, at viden om, hvordan vi tidligere udstillede race, kan lære os noget".

Jeg vil gerne anholde ordet "vi". Hvad er det for et "vi", hvem det det? Tydeligvis ikke forfatterne. De har hævet sig milevidt op over dette "vi" og er blevet nogle rene og fine mennesker, der ser ned på de stakkels "vi".

Jeg vil tro artiklens forfatter er hoppet med over på bogens forfatteres fornemme mennskelige stade, hvor man kun har forargelsen tilbage ved siden af egen renhed. Men i hvert fald kan artikelforfatteren sin lektie hvad angår avisens opgave med at promovere, markedsføre og sælge en ny bog gennem redaktionel omtale.