Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Skandalehistorie? Nej, skæmtefortælling

’Den hemmelige socialdemokrat’ er ikke en afsløring af socialdemokratiske skeletter i skabet, men en munter beretning om et hårdt prøvet parti
’Den hemmelige socialdemokrat’ er ikke en afsløring af socialdemokratiske skeletter i skabet, men en munter beretning om et hårdt prøvet parti

iBureauet/Jesse Jacob

Indland
11. februar 2014

Gys! Hvad er det nu for rædsler, Socialdemokraterne skal udsættes for? Sådan har ængstelsen – eller forhåbningen – lydt, efter at en række medier har kunnet bringe uddrag af en bog, som en anonym, der angiveligt er medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe, har skrevet. Bogen handler om gruppens indre liv gennem det seneste stormomsuste dusin år.

Lad det være sagt med det samme: En nærlæsning af bogen forsikrer om, at den ikke røber hemmeligheder, der for alvor kan merbelaste statsministerpartiet. Det fremgår af bogen, at Helle Thorning-Schmidt modtager mange dårlige råd. Det havde man nu nok en mistanke om i forvejen. Skulle man give hende et godt råd i anledning af bogværket, er det: Slå en latter op! Sig, at det er herligt, at der er socialdemokrater med humor og selvkritik på partiets vegne. Sig, at Socialdemokraterne har vigtigere ting at tage sig til end at jagte vittige sladrehanke.

Problematisk

Selvfølgelig er det problematisk, at bogen er skrevet anonymt. I forlagets forord prøver People’s Press direktør, Jakob Kvist, at smutte uden om ved at jævnføre Den hemmelige socialdemokrat med Den hemmelige fodboldspiller, der kun kunne give indblik i fodsportens slimede verden ved at fremstå unavngivent.

Kvists hemmelige socialdemokrat »ser sin rolle som whistleblowerens«, forsikrer Kvist.

Aha, en kæk dansk Edward Snowden, skulle man forledes til at tro. Det er temmeligt tæt på plat.

Til gengæld er der mere hold i det, når Jakob Kvist forsikrer om den anonymes partibekendelser:

»Hensigten var fra start, at den skulle blive både munter og oplysende, og at den tillige aldrig måtte blive gemen og under bæltestedet.«

Den hensigt har bogen i det store og hele efterlevet. Den er ganske enkelt sjov og underholdende læsning. Folk, der har gjort sig til nørder om dansk indenrigspolitik, får ikke meget nyt at vide, men de bliver mindet om en hel masse loyalitetsproblemer i det parti, der i sine fjerne glansår levede af sit ubrydelige sammenhold.

Det tætteste, bogen kommer på ubehageligheder, ligger i om-talen af Sass Larsens PET-afstyrede finansministerudnævnelse ved regeringsdannelsen i 2011. Den anonyme forfatter lader gennem et udokumenteret replikskifte mellem Thorning-Schmidt og Sass’ afløser i finansministerudnævelsen, Bjarne Corydon, ane, at Thorning og Corydon var overbevist om, at PET-rapporten om Sass’ rockerkontakter i Køge afskar Sass fra at blive udnævnt. Men inden de trak tæppet under Sass, lod de kynisk Sass færdigforhandle regeringsaftalen og anbefale det magre resultat over for den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Insinuation om hævn

I samme afsnit insinueres, at PET-rapporten var hævn for Sass’ udmanøvrering af »en ung bz-type, der var kommet anstigende til et repræsentantskabsmøde i DSU iført militærstøvler og en stribe outrerede holdninger, som han ville arbejde for at gøre til hele DSU’s, såfremt det lykkedes ham at få plads i forretningsudvalget.« Den revolutionære unge mand skulle nemlig i år 2011 være blevet til PET’s chef, Jakob Scharf.

Det politiske drama, der er bogens baggrund, er en vildfarelse, som Socialdemokraterne fik snakket først sig selv og sidenhen SF ind i: Nemlig at de to partier kunne splejse sig med hinanden om et program, som de radikale – hvis radikale stemmer overhovedet var nødvendige – værsgo’ havde at æde.

Vildfarelsen var undfanget af Sass Larsen med efterfølgende tilslutning fra Villy Søvndal, Ole Sohn og Thor Möger Pedersen. Den blændede så kraftigt, at S og SF efter valget i september 2011 fejrede sig selv som sejrherrer. De magtede ikke at indse og viderebringe den knusende virkelighed: At det var de radikale, der skulle sætte S og SF ind i ministerkontorerne. Og at det derfor måtte blive på et radikalt program. S og SF døjer endnu chokket efter den sene erkendelse. Den anonyme socialdemokrat giver tragikomiske eksempler på fortrængningen og dens eftervirkninger.

Anonym: ’Den hemmelige socialdemokrat’, 272 s., 250 kr. People’s Press

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En eller anden kører sig i hvert fald i stilling til at overtage når alle vikarerne og kronprinserne er krakkeleret under Vestagers åg..

Har nogen spurgt - Mogens Lykketoft - den eneste med det fornødne format ...

Ivan Gullev og Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér anbefalede denne kommentar

Henrik Dahl

Historien om, at bogen er skrevet af et mangeårigt medlem af folketingsgruppen er naturligvis et vildspor. Gruppen er så lille, at det hurtigt ville være muligt at finde den skyldige - alene ud fra vinklingen, valg af episoder og ikke mindst sprog.

Nej, forfatteren skal nok søges blandt skribenter med et nært kendskab til dele af folketingsgruppen, eller måske ligefrem én, der på et tidspunkt (hvor bogens handling tager sin begyndelse) dannede par med et medlem - og derigennem, efter eget tidligere udsagn, kom tæt på flere andre medlemmer. Han sad endda på et tidspunkt i en arbejdsgruppe med Thorning, hvilket han senere brugte offentligt til lidt af et karaktermord på Thorning.

Det er slet ikke utænkeligt, at han havde ambitioner (hvad skule han ellers i arbejdsgruppen?), som blev bremset af gruppens faste stok. Heraf den mulige årsag til 'bitterhed' - og efterfølgende hævnfølelse.

Klaus Flemløse, Levi Jahnsen, Nis Jørgensen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Alan Strandbygaard, Malan Helge, Anne Eriksen og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er rigtigt, det er problematisk, at forfatteren er anonym - et problem for samfund generelt og partiet specielt, at det skønnes nødvendigt ikke at stå frem, hvis man ikke vil slagtes af sine partifæller.

Ruben Michelsen

Den ukendte forfatter siger selv, at bogen er en blanding af sandhed og fiktion tilsat satire. Altså ligesom Blæksprutten.
Sådan noget skal man grine af som Rehling skriver.
Og forfatteren - han kan også grine. Hele vejen til banken.
Han burde udsende en pressemeddelelse og takke den samlede danske presse for den enorme reklame.

Mihail LArsen
Henrik Dahl kan udelukkes - han er absolut ikke morsom. tværtimod!

Det er et blindspor at lede i FT-gruppen. Forfatteren/-inden kan sagtens sidde udenfor, og så have gode "informanter" i FT-gruppen. Her er der et par kandidater, der har både vid & bid.

Nis Jørgensen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Uden – endnu ;-) – at have læst andet end de offentliggjorte uddrag, er for mig det mest afslørende i denne 'sag' Morten Bødskovs reaktion: "Genkendt bitterhed. Stå nu frem. Fortæl hvorfor du svigter partifæller", 'kvidrer' han. Det siger vist mere end en hel bog om omgangstonen og magthierakiet i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Samtidig kan man så undre sig – hvis ikke lige det var fordi, man allerede kendte Morten Bødskovs facon – hvorfor det er legitimt for ham at anklage, uden at sætte navn på.

tror ikke det er en centralt placeret socialdemokrat - der er masser af kreative journalister og politiske kommentatorer, der kan fikse sådan en historie. Er tilbøjelig til at være enig med Mihail L- det kunne være HD: han fremtræder pompøs og arrogant nok - mere eller mindre kreative spekulationer har ikke tidligere holdt ham tilbage.
De ville dog aldrig få den opmærksomhed hvis de stod frem med navn.
Det jeg har læst til nu afslører ikke noget overraskende -nå jo: kendte ikke stedet overfor FT

Steffen Gliese

Ritt Bjerregaard.

Grethe Preisler

Bartenderen på Toga Vinstue?

Steffen Gliese og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Lykke Johansen
Steffen Jørgensen

Dette er endnu et søm til de socialfascistiske klasseforræderes ligkiste.

Stig Henriksen

Hvis socialdemokraterne vil vide , hvem den anonyme forfatter er, kan man jo bare ringe og spørge hos NSA. De ved alt!

June Beltoft, Lykke Johansen, Steffen Gliese, Lone Christensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Ikke billetsælgerne
men dem, der er bedst/mest kynisk i magtspillet,
der kommer til at repræsentere S.
Svarende til dem der typisk er bedst til at tabe stemmer.

Pudsigt med alle de sosser der 'ved hvem det er' - og tier derom.
Sådankan man jo også signalere de fakto opbakning.

Bogen er skrevet af Helle, Bjarne og Henrik....
For at flytte fokus fra deres fejlslagne politik og dårlige håndtering af deres tur i regeringsrutsjebanen....

Må sige, at medierne kun har fokus på historien om bogen "Den hemmelige socialdemokrat"...og ikke essensen i problemerne hos regeringen...

Henrik Dahl (2)

Andre indicier er:

1) HD er faktisk både vittig, humoristisk, ironisk og polemisk
2) HD har vist, at han har litterære ambitioner (med en for nylig dårligt anmeldt roman)
3) HD er nu fast leverandør til Berlingskes brokkerubrik 'Groft sagt'
4) HD er indiskret

Kenneth Jacobsen

giraffen marius?

Steffen Gliese

Nej, kenneth Jacobsen, den er kun et skræmmebillede, så folk kan se, hvad der sker med dissidenter.

Jeg hælder til at give Mihail Larsen ret. det kan sagtens være Henrik Dahl, der qua sit tidligere ægteskab har færdes i S-kredse. Alle Mihail Larsen 4 punkter holder. Og selv om jeg ikke bryder mig om manden, så har jeg de par gange, jeg har oplevet ham live og i hans fagforfatterskab oplevet ham som netop vittig, humoriskt og ironisk.
Jeg kan anbefale hans bog "Usynlige steder". Hvis I ikke vil læse den, så find den i det mindste på biblioteket og nyd forsiden.

Carsten Hansen

Den anonyme stikker mistænkeligør alle i socialdemokratiet. Og for så vidt også alle andre i nærområdet. Forlæggeren er også medgerningsmand. Hvorfor er han ikke også anonym. Godt de ikke er mine naboer. De kunne finde på at stikke mig til kommunen for et eller andet fiktivt. Og anonymt.

Carsten Hansen

Stikkeren SKAL findes. Dette kan ødelægge Socialdemokratiet.

Carsten Hansen

Man skal kunne stole på hinanden.

Carsten Hansen

Man skal kunne stole på de mennesker som styrer landet. Al tillid forsvinder hvis ikke stikkeren bliver fundet og straffet hurtigt.

Lykke Johansen

Jeg tror faktisk også, at det kan være Henrik Dahl, der har skrevet bogen. Den bliver bl.a. sådan her beskrevet: "Den usynlige verden er en underholdende, tankevækkende og uhyre velskrevet bog, om nutidsdanskernes livsudfoldelse og geografiske selvopfattelse."

http://www.gyldendal.dk/digitale-boeger/e-boeger/9788702096965/den-usynl...

Jeg har købt "Den hemmelige Socialdemokrat" som E-bog. Og der, hvor jeg indtil videre er nået til, er bogen både underholdende, tankevækkende, humoristisk og velskrevet.

Her er et uddrag fra Politiken, der kommenter Henrik Dahls bog "Spildte kræfter". hvor han gør op med venstrefløjen og kritiserer - især - Thorning, som han åbenlyst foragter. DET SAMME GØR FORFATTEREN TIL "DEN HEMMELIGE SOCIALDEMOKRAT"!

http://politiken.dk/kultur/boger/faglitteratur_boger/ECE1286057/henrik-d...
Der er mange måder at skide i egen rede på. I den forløbne uge var det blevet Henrik Dahls tur til at give den gas.

Han valgte at gå i pressen med budskabet om, at venstrefløjens politiske leder og statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt (S), er »den svageste formand, partiet nogen sinde har haft« – en »blank person« med en »meget begrænset almen viden«, der »hverken ejer nærvær eller nogen større visioner«.

Så var den prut ligesom slået – og Henrik Dahls dage som socialdemokratisk kuglestøber talte.

Det, der taler imod, at det skulle være Henrik Dahl er, at han ikke har været en del af hverken den socialdemokratiske folketingsgruppe eller inderkredsen i partiet. Hvis det er hans pen, så har én eller flere politikere givet ham ammunition til bogen om partiets interne forhold.

Måske bliver vi klogere allerede i dag. I hvert fald holder socialdemokraterne netop nu møde om bogen, hvor de vil forsøge at indkredse og afsløre "synderen".

Vibeke Rasmussen

Hæ, ja den med at få ammunition fra andre socialdemokrater, falder godt i tråd med, hvad Preben Wilhjelm kan fortælle fra 70-80erne. Ifølge ham var der dengang ingen, der bagtalte hinanden så meget som socialdemokraterne. Altid leveringsdygtige i ondskabsfuld sladder om kollegerne i gruppen; så når han fx mødte en socialdemokrat i paternosteren kunne det være ret svært at slippe fra vedkommende igen, fordi der simpelthen var så meget – dårligt – at fortælle … om kammeraterne.

Det har næppe ændret sig ret meget siden. ;-)

Michael Jeppesen?

Ritt Bjerregaard foreslog i dagens Deadline, at forfatteren er Michael Jeppesen. Ikke et dårligt gæt, for han har tidligere demonstreret sin evne til at skildre forviklede forhold på en sjov og ironisk måde. Mit eneste forbehold er: at Jeppesen vist nok aldrig er perfid eller direkte ondskabsfuld.

Michael Kongstad Nielsen

Men det skal jo være en dame, siges der, så meget fokus der er på sko, tøjstil og makeup, samt Helle Thornings rynker.