Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Seksuel takt og tone for flygtninge

Forfatteren Kirsten Ahlburg er aktuel med bogen ’Det er min krop! Hold nallerne væk’. Den er skrevet i al hast efter masseovergrebene i Køln og handler om dansk seksualmoral. Målgruppen er flygtninge og migranter, som ifølge forfatteren skal lære landets uskrevne regler at kende, så de især ikke overskrider danske kvinders grænser
Bogen ’Det er min Krop! Hold nallerne væk’ giver en indsigt i, hvad der er o.k., og hvad der ikke går an i en dansk virkelighed, når kønnene mødes i det offentlige rum.

Bogen ’Det er min Krop! Hold nallerne væk’ giver en indsigt i, hvad der er o.k., og hvad der ikke går an i en dansk virkelighed, når kønnene mødes i det offentlige rum.

iBureauet/Mia Mottelson

Indland
25. februar 2016

Danmarks første takt og tone bog om dansk seksualmoral for indvandrere starter sådan her:

Velkommen til Danmark.

Du er kommet til et nyt land.

Nu skal du lære vores sprog.

Men du skal også lære noget om, hvad der er o.k. og ikke o.k. her i landet. Du skal lære om vores uskrevne regler.

Det er regler for, hvordan vi er sammen.

Alle lande har deres egne regler.

I nogle lande er det normalt, at kvinder dækker sig til.

I andre lande som Danmark går kvinder ikke dækket til.

Ofte går de i meget lidt tøj.

Det kan give problemer.

Hvis en mand fra et andet land ser en kvinde i kort kjole, tror han måske, hun vil have sex.

Så misforstår han.

Hun vil bare være fri og gå i det tøj, hun kan lide.

Som så mange andre reagerede den 60-årige forfatter Kirsten Ahlburg på masseovergrebene i Køln nytårsnat.

»Det her går bare ikke. Nogen burde skrive en bog,« tænkte hun. At hun selv skulle skrive den, var dog ikke tanken. Hun var midt i en børnebog og troede egentlig, hun var færdig med at skrive takt og tone- bøger for udlændinge.

I 90’erne udgav hun nemlig bøgerne Tak skal du ha’ og Hvordan går det?, som blandt andet forklarede indvandrere, hvorfor danskere tier stille i bussen, kommer til tiden og foretrækker at have en meter afstand til dem, de taler med.

Bøgerne gav hende tilnavnet ’Flygtningenes Emma Gad’ – en titel, Kirsten Ahlburg har taget til sig.

»Navnet passer godt til mig. Jeg var den første til at fortælle udlændinge om vores uskrevne regler på et tidspunkt, hvor meget få turde stille krav til udlændinge,« siger Kirsten Ahlburg.

Special-pædagogisk Forlag overtalte hende til at skrive en bog om dansk seksualmoral til indvandrere, og på blot en måned skrev hun den 56-sider korte bog Det er min Krop! Hold nallerne væk, som er skrevet i et enkelt og letlæseligt sprog, så den kan læses af nytilkomne, der kun har haft få måneders danskundervisning. Bogskrivningen gik stærkt, fordi der ifølge Kirsten Ahlburg var »akut brug for bogen«, som primært er sendt ud til asylcentre, modtagecentre og sprogskoler.

»Vi har for ganske nylig fået en ny og meget stor gruppe flygtninge og migranter, som har brug for at kende vores seksualmoral, som ligger meget langt fra den, de er vokset op med. For mig at se, viser overgrebene i Køln dette, men også danske piger har til medierne fortalt, at flygtninge og migranter gør dem utrygge i nattelivet og på gaden,« siger Kirsten Ahlburg. »Det er meget tydeligt at se, at der mangler noget information til indvandrerne om, hvad der er o.k. i Danmark, og hvad der ikke er o.k. Og jo før de oplysninger kommer ud, jo færre uheldige episoder, vil vi se,« siger hun og henviser til, at et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative mener, asylansøgere skal undervises i dansk seksualmoral.

Man må ikke stirre

Kirsten Ahlburg har arbejdet med indvandrere i mange år som sproglærer. Først underviste hun vietnamesiske bådflygtninge i dansk. Siden østeuropæere og arabere.

»Det var, da araberne kom hertil, at de fleste misforståelser opstod. De arabiske mænd overskrider i højere grad danskernes grænser end andre udlændinge,« siger Kirsten Ahlburg.

Hun tror, det skyldes, at forholdet til kroppen og seksualiteten er meget anderledes i Danmark end i de arabiske lande, og at den danske seksualmoral kan være svær for udefrakommende at forstå, når vi på den ene side har fri porno og sexshops på gaden, og man på den anden side ikke må henvende sig seksuelt til letpåklædte kvinder. Nogle af de forhold prøver bogen Det er min krop! Hold nallerne væk at forklare, så indvandrere bedre kan forstå, hvorfor danskere ind i mellem føler deres grænser overtrådt. I bogen står der f.eks.:

Uanset hvad tøj de danske kvinder har på, skal man vise dem respekt.

Man har ikke ret til at røre ved dem.

Man må ikke gå for tæt på dem.

Det er uhøfligt.

Selvfølgelig kan man godt se på en smuk kvinde.

Men man ser kun kort.

Man sidder ikke og stirrer.

De kan de fleste kvinder ikke lide.

Så føler de, at deres grænser ikke bliver respekteret.

Kvinder kan bare dække sig til

En anonym 16-årig fyr forklarer i bogen, at det er svært at håndtere danske kvinders afslappede forhold til påklædning:

Jeg forstår ikke de danske kvinder.

De viser deres bryster i tynde toppe.

De viser deres ben og går i korte kjoler. Man kan næsten se det hele.

Det er, som om de er nøgne og gerne vil have sex. Jeg har ret til at se på dem, når de viser det frem.

Nogle gange råber jeg til dem, om de vil med mig hjem. Jeg spørger også, om vi skal have sex. Så bliver de meget sure.

Men de kan bare dække sig til.

Så spørger jeg ikke om noget.

Kirsten Ahlburg har ikke inddraget den 16-åriges udsagn, fordi danske kvinder skal holde op med at gå klædt, som de har lyst til, men for at vise, hvordan nogle udlændinge tænker.

»For mig at se er det en god ting at vide, hvordan andre kulturer ser på emner som krop og sex. Men selvfølgelig er det primært folk, der kommer til Danmark, der har en opgave i forhold til at lære de danske uskrevne regler at kende. Det er altså ikke danskerne, der pludselig skal vide alt om arabisk seksualmoral, men det er godt, hvis dem, der beskæftiger sig med målgruppen, har kendskab til forskellige kulturers seksualmoral,« siger Kirsten Ahlburg. Hun har aldrig følt sig krænket af danske mænd. Derimod har hun flere gange oplevet, at udenlandske mænd har overskredet hendes grænse.

»Jeg bor i et helt almindeligt villakvarter. Og på et tidspunkt flyttede der en mand ind af arabisk udseende. Jeg hilser normalt på mine naboer, og da jeg for 20. gang eller sådan noget passerede manden ude på gaden, smilede jeg og sagde hej,« siger Kirsten Ahlburg.

»Manden kiggede op, smilede stort igen, tog min hånd og kyssede mig hele vejen op af armen og sagde, at jeg var en meget fin kvinde. Jeg blev bange og skyndte mig væk.«

Hun har også prøvet, at en voksen elev tog hende på brysterne, mens hun underviste. Eleven grinede og forstod ikke, hvad der var galt.

»Også når jeg underviste, kunne jeg høre, at mange af udlændingene havde en helt anden opfattelse af, hvad der er okay at gøre. Flere fortalte, at de synes, det var okay at røre ved kvinder, der cyklede forbi dem. Især hvis de havde bare ben eller arme.

Bange for at være racist

Ligesom Emma Gad, der var elsket og udskældt for sin insisteren på gode manerer, har Kirsten Ahlburg både fans og kritikere.

Hun fortæller , at indvandrerne er vilde med hende, mens nogle danskere synes, hun stiller sig i en farlig position, når hun siger, at det særligt er arabere, den er gal med, og at vi skal stille krav til de udlændinge, vi lukker ind.

»Når jeg signerer bøger, kan der stå 600 indvandrere i kø. For dem er jeg lidt af en rockstjerne. En slags Jussi Adler Olsen. Jeg har prøvet, at en kvinde kom hen og bukkede foran mig og takkede for en af mine tidligere bøger, som hun kaldte ‘sin bibel’«. Etniske danskere kan derimod godt finde på at sige til hende, at vi som land også skal kigge indad, og at det ikke er et særligt etnisk problem, at mænd krænker kvinder.

For nylig var Kirsten Ahlburg i radioen for at fortælle om sin nye bog, og her blev hun kritiseret for titlen Det er min Krop! Hold nallerne væk. Den var aggressiv og fremmedfjendsk, lød det.

»Jeg kan slet ikke se noget problematisk i at bruge udtrykket ’Hold nallerne væk’,« siger Kirsten Ahlburg.

»Det fortæller, at du skal holde dig væk fra min krop, at du har overskredet min grænse, og at du skal gå væk. Det er da en meget passende reaktion, hvis man bliver befamlet mod sin vilje,« siger hun. Hun oplever, at mange danskere er bange for at blive kaldt racister, hvis de stiller krav til udlændinge – og især til mennesker på flugt.

»Det kan da ikke nytte noget, at vi er bange for at fortælle, hvordan vi gør i Danmark. Det er lige før, at folk er flove over, at vi har nogle forventninger til, hvordan mennesker i Danmark, skal opføre sig. Vi er så tolerante, omfavner alt og siger, at alle kulturer er lige gode, men vi hjælper altså hverken udlændingene eller danskerne, hvis ikke vi fortæller nyankomne, hvad vi forventer af dem. Ellers bliver de jo ved med at gøre, som de gør i deres hjemland, og så forsætter misforståelserne,« siger Kirsten Ahlburg.

Dybest set tror hun, at alle indvandrere gerne vil vide, hvad der forventes af dem. Og her tænker hun ikke på det krav, politikerne stiller til dem angående sprog, arbejde og familiesammenføring.

»De krav er meget tydelige,« siger hun.

»Derimod er det meget svært som indvandrer at finde ud af, hvad danskerne kræver af dem menneskeligt: Altså, hvordan vi ønsker, at vi skal omgå hinanden, så vi får mindst mulige gnidninger og den bedste mulige dialog,« siger hun.

’Det er min krop. Hold nallerne væk’ af Kirsten Ahlburg. 56 s. Special-pædagogisk Forlag. 128 kr. Udkom den 15. februar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er lige præcis, hvad vi mangler - for danskere er notorisk dårlige til at reflektere over de massive mængder af uskrevne regler, vores 1000-årige kultur har bygget op. Og hvis man ikke kender dem, falder man ved siden af.

Henrik L Nielsen, Karsten Aaen, Herdis Weins og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg har henvist til Anne Knudsens "Her går det godt - send flere penge!" i mange år, men her er der et godt alternativ.

Nanna Wulff M., Henrik L Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Sådan en bog - og netop af Kirsten Ahlburg - ville jeg gerne have haft i de år, da jeg underviste på sprogskoler. Hunhar dog, så vidt jeg husker, allerede skrevet en om almindelig takt og tone. For det er et slid som underviser at synliggøre de uskrevne regler og sociale koder - især når ens kursister både handler i Føtex, afleverer børn i børnehave, går til forældremøder i folkeskolen, arbejder på Linø - ak ja, det var dengang - er i praktik på sygehuset og skal omgås de danske naboer.
Hvis nogen skulle have glemt det - så er problemet oveni det åbenlyse , at der hersker forskellige normer, koder og omgangskoder alt efter, hvilken gruppe, man er i.
Der er fandme forskel på normerne hos en gruppe svejsere på Linø og sygeplejerskerne på sygehuset - ligesom der er forskel på normerne hos en gruppe 23-årige mænd og en gruppe 62-årige damer.
Det ER faktisk en under, der nogensinde lykkes nogen - det kræver nemlig en afkodningsteknik, som selv den mest garvede antropolog kann blive helt misundlig på.

Estermarie Mandelquist, Vivi Rindom, Nanna Wulff M., Henrik L Nielsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lige en tilføjelse - for de fleste danske læsere er Kirsten Ahlburg ukendt. Men for sprogskolekurister er hun et stort navn, da hun har skrevet utallige bøger til undervisning og frilæsning for dem.
Allerede for 20 år siden, konkludere en kursist på sprogskolen i Odense, da hun skrev en stil om forfattere til den afsluttende danskprøve, at " Danmark har 2 store forfattere - H.C. Andersen og Kirsten Ahlburg. ".
Den konklusion er Kirsten Ahlburg nok ikke selv enig i, men hun kan den svære kunst at skrive ordentlige historier og tekster på let dansk, hvilket som bekendt er svært.
Enhver idiot kan skrive uforståeligt - det er det andet, der er svært.

Tina Sommer, Henrik L Nielsen, Keld Albrektsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Godt initiativ! Selvom den er målrettet flygtninge og invandrere så burde den nok på bredes ud til den generelle befolknings pensum. Man hører stadig om voldtægtsofre (fra danskere) at de var selv ude om det med det tøj......

Hører man ofte det Henrik??? Tænk, det har jeg aldrig hørt. Dog er det en sætning man har hørt i andre sammenhænge.
For lige at slå en ting fast, så mener jeg ikke at man er dansker bare fordi man har papir på det.

Henrik L Nielsen

Peter Nielsen
Så sent som i dag sagde en af mine kvindelige kolleger som kommentar om en af de studerende, at "der ikke er noget at sige til vi har alle de sager om seksuelle krænkelser når de går sådan klædt". Så ja, det gør man.

Det er et meget fint initiativ.

MEN er folk gennem et helt liv vokset op i en kultur, hvor skrevne og uskrevne samt religiøse forskrifter placerer kvinden som "noget" der er mindre værd end mænd,

-og hvor mændene har kontrol over, om "deres kvinder" f eks må få eget pas, må træffe egne økonomiske valg, må vælge deres ægtefælle, kan kræve skilsmisse o m a,

SÅ ER EN LILLE GOD BOG NOK UTILSTRÆKKELIG , når det gælder om at ændre sindelaget.

Bogen bør suppleres med klare udsagn om, at danske kvinder har SAMME rettigheder som mænd, og ikke behøver deres mænds (deres "ejeres") tilladelse til noget som helst.

Virkelig Henrik? Voldtog hun så hende den studerende? Det er da noget af en arbejdsplads.
Kunne det tænkes at hun siger det fordi den studerende går i tøj der er seksuelt udfordrende og at din kollega mener at dette kan friste mænd til at forgribe sig på hende?
Jeg mener ikke dit argument er brugbart. Der er masser af eksempler på at imamer og andre muslimske troende bruger dette som argument for hvorfor kvinder bliver voldtaget, men jeg har aldrig hørt en voldtægtsforbryder med hvid hudfarve udtale sig at han voldtog pigen fordi hun gik med push-up BH.
Men Henrik, vi ved jo godt at det først er voldtægt når pigen ombestemmer sig bagefter...hov, nå nej det er jo heller ikke rigtigt.

Det er for mig at se besynderligt, at det er nødvendigt med disse tiltag. De personer, der kommer hertil med deres muslimske baggrund har i deres egne hjemlande overhovedet ikke lov til at antaste kvinder, så hvad er det, der gør, at de tror, de kan gøre det her?
Det er fuldstændig bagvendt, at vi nærmest skal undskylde vores egen kultur overfor en flok indvandrere.
De er seksuelt underernærede allerede inden de kommer hertil, hvis ikke de vælger at frekventere de mange drengebordeller (ikke bordeller for drenge, men bordeller, hvor det er drenge, der betjener de besøgende mænd). Det er vel også derfor man oplever mange voldtægter af drenge.

Der er nok mange blonde danske hverdagshelte, der bør læse med i bogen. Fx alle de, der anser det for normalt at tæve konen gul og blå hver fredag.

Steffen Gliese

Tja, Kim Øllgaard, vi falder over dem, når de opfører sig eksotisk, men vi skal heller ikke fortælle dem, hvordan man gør hertillands, er det det, du siger?

Touhami Bennour

Islam er en religion af folk med tøj på, mange tøj på. Islam siger selv til muslimerne af deres religion er først og fremmest en reaction over det samfund der har været før, for at være uvidende og ucivileseret, ved at gå nøgen eller halv nøgen. Der I øvrigt I Afrika stadig folk der går nøgne. Den egyptiske forfatter Eltahawy fortæller et møde med en arabisk teolog,der siger til hende at "du er nøgen" , altså det er det hvad araber mener , at man ikke skal gå nøgen, og at gå nøgen betyder det at du er uciviliseret og har ikke noget at gøre med sex eller appel til sex. Det var den første misforståelse, den anden misforståelse er at tro araberne , eller muslimer er for frisindet, de er det ikke overhovedet og de har svært med at tale til kvinder, derfor er der stagig væk arrageret ægteskaber også arrangeret at venner og bekendte. Altså har araberene brug at være mere "fræk" I virkeligheden. Det man skal fra råde er vold og trusler om vold overfor kvínder og ikke at være mere frisindet. Kvinde som mand er meget forskellige og reagere forskellig. Jeg synes selv jeg har været provokeret af kvinder I forskellige situationer og har ikke responderet som det skal, jeg gik altså glip af noget. Men at se på en kvinde (glor) det er ikke noget I vejen ved. Det burde ikke frarådes så noget. Nogle kvinder kunne godt lide det, andre ikke men hun så må altså flytte sig.