Læsetid: 7 min.

Per Stig Møller ondulerer sit eftermæle

Den tidligere udenrigsminister kommer vidt omkring i sit velskrevne selvportræt af ti år som udenrigsminister, og kommer både bagom forhandlingskulisserne og mere end antyder et karaktermord på Anders Fogh Rasmussen
Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen kørte i mange år parløb som henholdvis udenrigsminister og statsminister. I en ny bog hvæsser Per Stig Møller kløerne i skitser til et karaktermord på Anders Fogh Rasmussen. Ham kan forfatteren ikke li’.

Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen kørte i mange år parløb som henholdvis udenrigsminister og statsminister. I en ny bog hvæsser Per Stig Møller kløerne i skitser til et karaktermord på Anders Fogh Rasmussen. Ham kan forfatteren ikke li’.

Ritzau Foto

28. august 2017

I betydelige politikeres selvbiografier kigger man efter afsløringer, dramatisk breaking news som hovedpersonen har påvirket eller besluttet.

Per Stig Møllers 468 siders tamp, Udenrigsminister i krig og fred, er ikke kontroversiel, endsige afslørende, men snarere et redigeret eftermæle. Sine steder omhyggeligt friseret i repetitionen af kendt stof – tiden som Det Europæiske Råds formand, de to år i FN’s sikkerhedsråd, hans ageren i den mellemøstlige fredsproces, krigen i Afghanistan, Muhammedkrisen, udvidelsen af NATO og Irak-krigen.

De lige lovligt omstændelige kapitler peppes dog op med små personlige indskud – Egyptens udenrigsminister er ’rund og gemytlig’, PLO-lederen Mahmoud Abbas har den hængtes sorte humor, han er på ’Condi’ med Condoleeza Rice og på ’Javier’ med Solana, ministeriets embedsmænd skamroses konsekvent som kompetente sekundanter i hans hæsblæsende globale onemanshow, men også kløerne er hvæsset i skitser til et karaktermord på Anders Fogh Rasmussen. Ham kan forfatteren ikke li’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • David Zennaro
Espen Bøgh og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Der er sagt "karakter mord" flere gange om AFR. Måske skulle I undersøge Fogh's amerikanske netværk og "benefactors" (for dem har han og det netværk er dybt involveret i det militær industrielle kompleks) og hvorfor det er så vigtigt for ham.

Follow the Money, Follow the lies (Iraq).

Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Arne Hornborg, Jacob Jensen, Jes Balle Hansen , Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Olav Bo Hessellund, Hans Larsen, Niels Risager, Torben K L Jensen, Espen Bøgh, Torben Skov, John Andersen og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis Per Stig Møller var så meget bedre selv, hvorfor skabte han så ikke fred i Mellemøsten?

John Andersen, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den slags politiske selvbiografier har det med ofte at frikende sig selv for mangt og meget på andres bekostning, ved at pege fingre af en eller andre politikere, princippet er "kig den anden vej"(!), og det burde disse biografier da også benævnes populært i medierne; "Kig den anden vej biografier"!

PSM fastholdt selv i lange tider af årsagen til den danske medvirken til overfaldet på Irak, at det skyldtes "masseødelæggelsesvåben" i Irak, som ikke fandtes i andet end fantasien, og så skiftede regeringen - og udenrigsminister PSM "varedeklarationen" ud med historien om Saddam ikke opfyldte en FN-resolution, og hævdede det hele tiden havde været det der var grunden til Danmark gik med i Irakkrigen.

Anders Fogh Rasmussen var og er en lille mand med store ambitioner og et stort ego selvopfyldt med og af sin egen narcissime, og en tro på man sagtens kan give folkeitinget urigtige oplysninger, men som det viste sig ikke at være tilfældet, hvorefter han tilbage i Schlütter som finansminsiter måtte forlade posten som finansminsiter - for det som lidt romantisk blev kaldt "kreativ bogføring"!

Dengang handlede noget af det vist også om et IT-projekt - der ikke gik efter planen, men skidt pyt nu med det, for det var der råd med AFR ved roret.

Drømmeren, demagogen og fantasten AFR udgav sidenhen skriftet "Minimalstaten" - tanker en selvforgudet mand havde gjort til sin filosofi om "markedet overlegenhed" for samfund.

Vist blev han statsminister tilbage i 2000-1, og slagsordene om de smagsdommerne der skulle væk, døde ret hurtigt, da hans egen kom på banen som erstatning for de siddende, og alle andre ude i samfundet der i ord omgav sig med meninger, - for i "guruens" tanker var der kun plads til ensretning, det der blev omtalt som "kontrakpolitikken" med danskerne.

Denne såkaldte "kontrakpolitik" viste sig at være helt løbsk på det økonomiske område, og holdt kun indtil krisen i 2007-8 og hvor mange advarende økonomer fik læst og påskrevet, "at de ikke forstod den moderne økonomi, og de gamle lærebøger skulle skrives om", - hvilket sidenhen viste sig ikke at være tilfældet - tværtimod!

I dag ser vi hvilke omkostninger for det danske samfund blev udsat for under Foghs lederskab, og som rigsrevisionen har afdækket.

Skatteskandalen, hvor rigsrevisionen har kritiseret forvaltningen for ikke at opfylde de mest bassale krav til redelighed i deres kontrol, men også det skyldtes de mange nedskæringer der har fundet sted igennem årene, og har gjort kontrollen umuligt på et fornuftigt grundlag.

Sidste nyt er at også fiskeriområdet er blevet forsømt i helt uhyggelig grad som følge af "guruens" tankeleg med ideologien om alting klarer sig selv bedst ved ikke at føre kontrol med noget som helst.

Udgangspunktet økonomisk for AFR da han overtog statsministerposten tilbage i 2000-1 var eller det bedste i årtier, men blev smadret noget så eftertrykkeligt med AFR ved roret - selv dem der troede på at "vi kunne købe hele verden", hvar måtte erkende at sådan var det nok ikke alligevel.

Uansvarligheden i den førte politik for den falske prædikants ideologi om "minimalstaten" syntes ikke at ville slippe sit tag i Danmark, - for hvornår afslører rigsrevisionen den næste store skandale hvor pilen atter peger på AFRs ledelse af Danmark i den periode.

Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Arne Hornborg anbefalede denne kommentar