Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Drab uden lig: En historie om et formodet justitsmord

To morddømte har bedt fem journalister om at finde frem til sandheden i deres sag. Det er blevet til en afdækning med mange overraskende lag
Politiet kunne ikke finde frem til den varevogn, et vidne havde beskrevet. Men det kunne de journalister, de dømte hyrede til at gå sagen efter i sømmene.

Politiet kunne ikke finde frem til den varevogn, et vidne havde beskrevet. Men det kunne de journalister, de dømte hyrede til at gå sagen efter i sømmene.

TV 2

Indland
19. maj 2018

En advarsel må denne anmeldelse nødvendigvis starte med. Hvis man virkelig vil overraskes ved læsning af bogen Drabet uden lig – historien om den forsvundne storsvindler, så skal man ikke læse længere end det stopsignal, der venter nede mod slutningen af teksten.

I november 2011 forsvandt den 40-årige storsvindler Henrik Hauberg Madsen sporløst fra en feriehytte på Enø nær Karrebæksminde og Næstved. Han var taget dertil sammen med sin mandlige ægtefælle Bo Madsen. Bo forklarede sidenhen, at han havde fortalt Henrik, at han ville forlade ham til fordel for en kvinde, hvorefter Henrik i vrede var vandret bort i novembermørket.

Bo forklarede også, at han antog, at Henrik, der i øvrigt stod til endnu en fængselsstraf, nu var flygtet til udlandet med nogle af sine mange ulovligt tilegnede formuer.

Henriks tidligere hustru søgte at få politiet til at gå ind i sagen, men ordensmagten tøvede. En nærmere undersøgelse af gerningsstedet bragte intet mistænkeligt for dagen.

Først da politiet i den følgende februar måned i TV 2 lod sig interviewe om forsvindingen, kom der et slags gennembrud. En kvinde henvendte sig og fortalte, at hendes mand, Claus, havde betroet hende, at han, sammen med Henriks ægtefælle Bo, havde myrdet Henrik på Enø og bortskaffet liget i en varebil.

Pulverheksen

Det kvindelige vidne var ikke af den pålideligste art. Hun havde selv flere straffedomme, bl.a. for at vælte gravsten på kirkegårde og for at sende kendte folk kuverter med farligt udseende pulver. Derfor havde hun i medierne fået øgenavnet Pulverheksen.

Intet lig dukkede op. Det var i det hele taget småt med spor andet end en Enø-nabo, en pensioneret major, der på Henriks forsvindingsaften havde set tre mænd bære en bylt ind i en varevogn. Varevognen kunne politiet ikke finde frem til.

Jeppe Facius, Kristian Jensen, Anders-Peter Mathiasen, Morten Mouritsen og Jacob Kragelund: ’Drabet uden lig – historien om den forsvundne storsvindler’.

Alligevel anholdt politiet i juni 2011 Henriks ægtefælle, Bo, og Pulverheksens mand, Claus, og sigtede dem for drab. Det blev de dømt for, i byretten og sidenhen i landsretten.

De dømte påstod sig ofre for et justitsmord. De tog det usædvanlige skridt at bede en gruppe journalister kulegrave sagen og finde frem til sandheden. Selv ville de to – i deres fængselsceller – stille sig til rådighed med svar på alle spørgsmål.

Udfordringen blev taget op af de fem journalister Jeppe Facius, Kristian Jensen, Anders-Peter Mathiasen, Morten Mouritsen og Jacob Kragelund.

Det har de nu fået den foreliggende bog ud af – samt en TV 2-serie.

Bogen har sin spænding ved, at journalisterne fremhæver, at de som udgangspunkt er ret sikre på de to dømtes uskyld. De skriver:

»Det kan godt ligne et justitsmord. Når man læser sagens mange akter, er det tydeligt, at der ikke findes ét eneste konkret bevis …«

Og anklagemyndigheden har døjet med at flikke en holdbar sag sammen. Dens mest pålidelige vidne, den pensionerede major, angiver tidspunktet for sin observation af de tre mænd med bylten til kl. cirka 23, men da har de to dømte skudsikre alibier. Og hvem er i øvrigt den tredje mand?

Altså må anklagemyndigheden bede retten om kun delvist at tage majorens ord for gode varer.

Alle snyder

Som det har været problemet for politiet, hæmmes journalisterne af, at alle, de taler med i miljøet omkring de to dømte, lyver, snyder og bedrager. Det er det, man lever af – indimellem temmeligt godt – i de kredse. En pæn, småborgerlig læser kan miste sin stedsans i ærtesuppen af svindel.

I udkanten af sagsforløbet optræder Bandidos-bander – både i Næstved og København. De kan ikke blive enige om, hvem af dem det tilkommer at godkende et luksusbordel, som de to dømte har søgt at idriftsætte på Udsigtsbakken ved Næstved. Men har rockerne noget at gøre med Henriks forsvinden? Og er de to dømte bange for dem? Og hvorfor?

Nu er det, at den, der vil overraskes af bogen, skal anråbes med et STOP!

For det ender hverken værre eller bedre, end at det lykkes de fem journalister at finde frem til den varebil, som Henriks lig tænkeligt blev kørt bort i. I bilen er blodspor. Og blodet er Henriks. Og de to dømte kan sættes i forbindelse med bilen. Hvorpå de to dømte ganske mister lysten til at tale med journalister.

Det var muligvis et justitsmord, som anklagemyndigheden fik retten med på. Men det var et retfærdigt justitsmord. Ejendommelig sag.

Jeppe Facius, Kristian Jensen, Anders-Peter Mathiasen, Morten Mouritsen og Jacob Kragelund: 'Drabet uden lig – historien om den forsvundne storsvindler', 320 s., ill. 300 kr. Forlaget Bogkompagniet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Som Småborgerlig iagttager, er jeg enig i at både historien og sagen er besynderlig, og jeg kender endda kun sagen fra tv-udsendelserne og Dagbladet Ringsted.

Tv-udsendelserne bekræfter til fulde, at det kriminelle miljø ikke er befolket med grove personer med horn i panden og djævlehale. Der er tale om Borgere der ser ud som du og jeg. De er for det meste veltalende og overbevisende, troværdige er ikke et ord der ligger lige for i min optik. Tv-udsendelserne er ikke objektive, men man fornemmer alligevel at Borgerne i dette miljø tilpasser deres kommentarer til situationen.

Som det ser ud nu, så opklares sagen formentlig ikke, med mindre 'nogen' taler over sig, eller uventet dukker op.

Randi Christiansen

Man skal godt nok passe på med at komme i kløerne på politiet, som åbenbart både er inkompetente efterforskere og heller ikke er blege for at tilbageholde oplysninger (nørrebrosagen 18 maj) der kan inkriminere dem selv.

John Damm Sørensen, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Karsten Aaen, Jens Winther og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar
Erik Jakobsen

Som salig landsretssagfører Carl Madsen en gang udtalte, så kan politiet plukke hvilken som helst person op på gaden, og selv den ringeste politiassessor kan få personen fængslet i min. 3 mdr.

Jens Erik Starup, Eva Schwanenflügel, Eigil Thomassen, Jørn Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Mit kendskab til sagen stammer fra TV udsendelserne. Journalisterne troede vist, de skulle afsløre et justitsmord, hvor 2 mand blev dømt for et drab ved 2 retsinstanser, selvom liget aldrig er fundet.

TV udsendelserne endte med at skaffe bedre bevismateriale mod de drabsdømte, og drabssagen er så opklaret som man overhovedet kan forvente.