Læsetid: 4 min.

Greta Thunbergs bog er mest hendes mors, og det gør noget ved de vigtige klimapointer

Greta Thunbergs mor, Malena Ernman, er en kendis i Sverige. Det er vigtig viden, når man går i gang med at læse den bog, hvor Greta Thunbergs navn står størst på forsiden, for ellers forstår man ikke, hvad det er for en bog. For det her føles ikke som Greta Thunbergs bog. Det føles som en omsorgsfuld mors bog. Det burde forlaget have fortalt
Greta Thunbergs bog er ikke kun Greta Thunbergs bog. Dog var der plads til et udvalg af hendes taler på de sidste sider i bogen. Det er det, der gør bogen relevant. 

Greta Thunbergs bog er ikke kun Greta Thunbergs bog. Dog var der plads til et udvalg af hendes taler på de sidste sider i bogen. Det er det, der gør bogen relevant. 

Joel Alvarez

25. maj 2019

Melodi Grand Prix i Sverige er et fænomen. Siden ABBA brugte sejren med sangen »Waterloo« som middel til at erobre hele verden, har Melodifestivalen, som det hedder på svensk, været en kæmpe begivenhed med et hårdt udskillelsesløb, semifinaler og vanvittige seertal.

Nu undrer du dig måske over, at denne anmeldelse af en ung klimaaktivists bog begynder med en beskrivelse af Eurovision-entusiasmen i Sverige. Det gør jeg sådan set også selv. Men forklaringen er, at Scener fra hjertet i virkeligheden ikke i særlig høj grad er Greta Thunbergs bog. Det er mest hendes mors.

Malena Ernman var allerede en stjerne på den internationale operascene, men da hun vandt Melodifestivalen i 2009, gik hun fra kendt til kendis i Sverige. Så i Sverige var Greta Thunberg ikke først Greta Thunberg, hun var først Malena Ernmans datter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Steffen Gliese
  • Olaf Tehrani
  • Oluf Husted
Gert Romme, Steffen Gliese, Olaf Tehrani og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det holder jo meget godt med sammenkædningen, der har sin årsag i kapitalismens grundlæggende udbyttende karakter, herunder især dens nødvendige betingelse, der er menneskets behov for at gøre sit bedste for andre.

Greta Thunberg er ikke ligefrem populær i visse borgerlige og højreradikale kredse, og der har været en hele del ganske vildfaren debat i e sociale medier, hvor hun er blevet beskyldt for snart sagt alt muligt - lige fra sindsyg til at gøre dette for penge fra lobbyister. Men det er i hvert fald første gang jeg læser, at operasanger Marlena Ernmann skulle have været aktiv omkring dette. Og da denne oplysning fremkommer på dette medie, har jeg da ikke grund til at antage, at der virkelig er belæg for oplysningen.

Den vildfarende og useriøse debat på de sociale medier har også omhandlet både Greta Thunbergs tidligere bog og de kommende 2. Og det er mere end antydet, at hun har skabt sig en formue i skattely på dette - altså en 16-årig pige.

Den første bog blev faktisk skrevet af Greta Thunberg alene, men for at få den publiceret samarbejdede hun med en PR-konsulent. Og da hun blev klar over, at denne PR-konsulent havde tager over, og tjente penge på bogprojektet, opsagde hun aftalen, og donerede i fuld offentlighed alle de indkomne penge klimaoplysninger.

De 2 bøger der nu står overfor at blive udgivet, er i princippet blot de taler hun har holdt rund omkring i verden. Samt nogle kommentarer, der forklarer, hvorfor hun brugte de valgte emner til talerne. Og også her doneres alle indtægter til oplysninger omkring klimaet.

Omkring mezzosopran, Sara Magdalena Ernman, kan jeg da oplyse, at vi har oplevet hende flere gange - flest gange i Stockholm men også i Berlin, Hamburg og Helsinki, for hun er usandsynlig dygtig og velforberedt. Og vi har i hvert fald aldrig haft indtrykket af, at hun lider af ADHD, eller tager præstationsfremmende medicin. Men vi er selvfølgelig heller ikke medicinere.

Marlena Ernmann, der var stærkt efterspurgt over hele verden, er blevet stærkt påvirket af sin datters engagement for klimaet. Og hun har lovet aldrig ere at tage engagementer hvor hun ikke kan komme til ude at flyve, og det har hun faktisk holdt.

I 2018 udgav Marlena Ernmann sin egen bog, med titlen "Scener ur hjärtat", der omhandler en personlig krise, der opstod, da hun måtte sige nej til en lang række engagementer med flyrejser på grund af datterens kamp for klimaet. Bogen der oversat til en række sprog, kan anbefales, og i Danske penge koster den omkring 140 DKK.

Torfinnur Mortensen, Jesper Sano Højdal, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Torben Skov, Trond Meiring og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Ifølge Berlingske så den 13--årige Greta en morgen indigneret op på sin meget flyvende mor og sagde: "I kendte er sådan cirka for miljøet, hvad Sverigedemokraterna er er for det multikulturelle samfund."

Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, jeg ser ikke et menneske, der har taget præstationsfremmende medicin, men en operasangerinde. Det er hårdt arbejde at synge, og hvis man ikke kender genren og lidt til den fysiske kraftpræstation det er at iverdøve et synfoniorkester og et kor og synge en sal op uden elektrisk forstærkning, kan det nemt komme til at virke krukket. Operasangere er sangere før de er skuespillere. Nogle gange er de så gode sangere, at det er helt ligemeget, at de er dårlige skuespillere.

Alt det tror jeg faktisk godt, at du ved, så derfor forstår jeg ikke din bemærkning 09:48, hverken på overfladen eller mellem linjerne.

Tak for linket i øvrigt, det er længe siden jeg har taget mig tid til at lytte til lidt god klassisk musik. Marlena Ernmann er ret god.

Morten Balling, Steffen Gliese, Trond Meiring og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Taler vi overhovedet om den samme bog?

Hvor mange bøger har den skolestrejkende 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg skrevet og fået udgivet i eget navn, og hvor mange har familien Thunberg/Ernman, der omfatter fire personer, skrevet og fået udgivet om grundene til og historien bag, at Greta er blevet et globalt 'brand' for diverse mere eller mindre spektakulære mediestunts world wide?

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om koloratursopranen Malena Ernman er bedre eller dårligere end sine kolleger og potentielle konkurrenter i operabranchen. Men det er jo nok ikke en branche, det er let at gøre sig gældende i, med mindre man kan leve det meste af året i en kuffert og har et jernhelbred og et nogenlunde stabilt og solidarisk familienetværk i ryggen.

Steffen Gliese, Rikke Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nu var det ikke en kritik af Ernman, tværtimod en begejstring over hendes enorme sceniske energi; men som der står i anmeldelsen af det, der altså er Ernmans bog, som Gert Romme nævner, ikke Greta Thunbergs, så får hun undervejs en ADHD-diagnose.
Jeg havde engang en elev, som til min store forundring også fik en sådan diagnose - og klarede sig helt forrygende til eksamen i en voldsom, højtravende diskussion med censor. Han havde stort set været fraværende i de fleste af timerne, men formåede altså at gøre en næste overmenneskelig indsats i ugen inden eksamen.
Ernman gør vilde, overraskende ting på scenen, hun er utrolig, hun overgår faktisk mange af sine mere berømte kolleger her; deraf kommentaren om det præstationsfremmende.

Torfinnur Mortensen

At beskylde folk man ikke kan lide, og som man er uenig med, for at være psykisk syge, er ikke nogen nyhed. Desværre. Nu er det så Greta Thunberg, der bliver beskyldt for at være syg. Og det er så galt, at man kunne forledes til at tro, at CO2-udspillet skyldes hendes påståede sygdom. Hvis man er i tvivl, så bør den nok forsvinde, hvis man genhører 24/7 programmet "Cordua og Steno" fra den 30 maj, hvor hun bliver svinet til i en grad, så man kunne tro, at hun direkte truede dem på livet.

Nike Forsander Lorentsen

Greta Thunberg har asberger og det skal hun ikke blive slået i hovedet med. Hon har klimaangst og ser menneskets undergang lige om hjørnet..det er da trist. Hvad verden behøver er vel optimisme, ligesom mælkebøtter bryder gennem asfalt, det vil jeg da gerne være,...en optimist mælkebøtte.