Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ny novelle fra Sex & Samfund finder balancen mellem Vi Unge og Emma Gad – uden at ende som Brian Mikkelsen

Det er let at identificere sig med karaktererne i den nye novelle »Festen«, som Sex & Samfund har udgivet i anledning af Uge Sex. Det vurderer Informations særanmeldere, erhvervspraktikanterne Ella-Lara Nielsen, Georg Adolphsen og Bertil Engberg Nielsen, der dog også har enkelte indvendinger imod novellens fremstilling af unge
Indland
8. februar 2020
Emma Gad, forfatter til bogen 'Takt og Tone', der skildrer hvordan vi som mennesker bør omgås med hinanden på den mest korrekte måde. Heldigvis er menneskelighed og seksualitet ikke lige så sort/hvidt som billedet.

Emma Gad, forfatter til bogen 'Takt og Tone', der skildrer hvordan vi som mennesker bør omgås med hinanden på den mest korrekte måde. Heldigvis er menneskelighed og seksualitet ikke lige så sort/hvidt som billedet.

Polfoto

»Enten er du til festen – ellers er du ingenting. Det ved alle.« Sådan lyder starten på novellen »Festen«, som Sex & Samfund har udgivet i anledning af Uge Sex. Det er måske lidt overdramatisk, men novellen er meget mere end bare endnu et teatralsk forsøg på at appellere til de unge.

I den forgangne uge har elever rundt omkring i landet haft seksualundervisning. I mange tilfælde indebærer det pinefulde lektioner med en uforberedt lærer, der prøver at forklare, hvordan man bruger et kondom, mens halvdelen af klassen er ved at sprænges af grin, og den anden halvdel er ved at dø, fordi det er så tåkrummende.

Selv om seksualundervisning er lovpligtig, er det ikke alle elever, der modtager fyldestgørende seksualundervisning. I en rapport fra Undervisningsministeriet står der, at det kun er 45 procent af danske folkeskoleelever, der har lært om betydningen af krop, køn og seksualitet, og at kun 13 procent af de lærere, der underviser i faget, har taget et frivilligt kursus på læreruddannelsen.

Det problem forsøger Sex & Samfund at rette op på. Sex & Samfund er en forening og en undervisningsplatform for unge i folkeskolen. Deres mål er at informere unge om seksualitet, krop og det at være ung, og de har i en lang årrække undervist på utallige skoler.

Men i år skal der ske noget nyt. Sex & Samfund har lavet en ny hjemmeside, der fyrer læreren som mellemmand. Nu er det eleverne selv, der skal gå ind og læse på hjemmesiden. Den er lavet til unge, og den skal svare på de spørgsmål, man kan have som ung, uden at læreren skal være involveret.

Hjemmesiden hedder determinkrop.dk, og i denne uge blev novellen »Festen«, lagt op på siden.

Alkohol, kærlighed og usikkerhed

Novellen handler om nogle unge mennesker, der bor på landet. På hver deres måde er de alle ved at gøre sig klar til fest. Man må bare ikke gå glip af den fest, for man skal gøre et godt indtryk på alle de andre, og man skal gøre det helt perfekt.

Vi bliver introduceret til Mikala, som er megaforelsket i Maya. Maya er meget usikker på sig selv, og hun lider af mindreværdskomplekser. Novellen følger også Jonas og hans lidt anstrengte forhold til den provokerende og lettere sexistiske Daniel.

Novellen handler om at tage til fester, om at være forelsket og om at være usikker. Den tager rigtig mange reelle problemstillinger op og er meget tro mod den virkelige verden. Den er tænkt som en mulighed for at snakke om de ting, der kan være svære at tale om.

For eksempel møder vi Mikala i starten af novellen. Hun er transkønnet, og vi får mulighed for at se verden gennem hende. Det er federe at læse hendes historie frem for at få det fortalt af en lærer, der tit og ofte ikke ved, hvad han eller hun snakker om.

Det er rigtig nemt at identificere sig med de karakterer, der bliver introduceret i novellen, og det er nemt at få sympati for dem. Vi kan godt genkende de situationer, som personerne står i, og det er rart at læse om det. Så føler man ikke længere, at man er den eneste, der for eksempel synes, det er latterligt, at folk skal komme senere til festerne for at spille smarte.

Og så taler historien ikke ned til læseren. Tværtimod går det hele meget hurtigt, og der forventes en del af læserens evne til at læse mellem linjerne.

At appellere til de unge

Det er rigtig svært at tale til de unge på en fornuftig måde. Det handler om at finde en balance mellem Vi Unge og Emma Gad. Ellers risikerer man at ende som Brian Mikkelsen, der for to år siden ønskede det danske Counter Strike-hold tillykke med sejren i en international turnering med tweetet »JAAA!!! Astralis Rules (efterfulgt af en lang række emojis)«.

Men vi synes, novellen takler det problem på en rigtig fin måde.

Desværre handler »Festen« kun om alkohol og fester, og sådan føler vi ikke, det er at være ung. Virkeligheden er lidt mere nuanceret. Som ung bliver man tit mødt med den indstilling, og det kan godt være lidt trættende.

En, der forstår at kommunikere med de unge på en god måde, er manuskriptforfatteren Julie Andem. Hun står bag den verdenskendte norske tv-serie Skam. Skam gjorde mange ting rigtigt, og den har inspireret rigtig mange.

Nogle af de ting kan vi også genkende i Sex & Samfunds novelle. De fleste af karaktererne i novellen virker måske lidt stereotype og lidt urimelige. Men når man så lærer dem bedre at kende, så er de gode nok på bunden og som regel også lidt mere komplicerede.

De har helt klart gode intentioner hos Sex & samfund, og deres novelle er et godt alternativ til den traditionelle seksualundervisning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her