Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Mogens Lykketoft: Jesper Tynells bog er 400 siders overvældende dokumentation om en grotesk skandale

Skatteministeriets top pådrog sig fra starten af 00’erne et »varigt granatchok« i mødet med Fogh-regeringens skattestop, der udvidede spillerummet for skatteunddragelse, skriver Mogens Lykketoft i denne anmeldelse af ny bog om udbytteskandalen
Jesper Tynells nye bog er tung læsning, men til gengæld grundigere og mere overbevisende end nogen anden undersøgelse, Skatteministeriet, Kammeradvokaten eller rigsrevisionen kunne levere, skriver Mogens Lykketoft.

Jesper Tynells nye bog er tung læsning, men til gengæld grundigere og mere overbevisende end nogen anden undersøgelse, Skatteministeriet, Kammeradvokaten eller rigsrevisionen kunne levere, skriver Mogens Lykketoft.

Frederik Danielsen

Indland
10. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sagen om udbytteskat var en forudset skandale, der udfoldede sig på grund af erhvervslivets og bankernes lobbyisme – og den er langt større end de allerede dokumenterede 12,7 milliarder, der uretmæssigt strømmede ud af den danske statskasse.

Der var nemlig kloge og vedholdende embedsmænd, der i mere end ti år råbte op for at standse vanviddet, men deres råd blev ikke fulgt. Erhvervsorganisationerne med bankerne i spidsen havde held til at bremse alle tilløb til effektivt at forhindre, at aktionærer uretmæssigt fik udbytteskat retur.

Det viser journalist Jesper Tynells nye bog ’Af hensyn til erhvervslivet’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Mogens Lykketoft for den anmeldelse.

Et PS. til - "På grund af sagernes store antal har man desuden helt opgivet at kontrollere ’mindre og mellemstore’ krav på statskassen"-
Hørte i går i P1 Jesper Tynell fortælle, at han var blevet opfordret af skattemyndighederne til ikke at skrive - helt opgivet at kontrollere ’mindre og mellemstore’ krav på statskassen.
P1 talte med en tidligere skattemedarbejder nu skatterådgiver . Han fandt det som en gammel regel ,at SKAT først og fremmest kontrollerede de store sager, da de kun havde begrænsede resurser til kontrol. Men han kunne ikke forstå at SKAT havde krævet at JT skulle slette denne oplysning.

Rasmus Kristiansen, Sonja Rosdahl, David Zennaro, Torben K L Jensen, Bo Nicolaisen, Claus Petersen, Eva Schwanenflügel og Torben Burkal anbefalede denne kommentar

En særlig dansk udfordring i vores tillidsbaserede samfundsmodel er, at tillid i den store verden og "erhvervsliver" er en by i Rusland

Hovedparten af de banker, der har presset mest på for at anonymisere udbytteskatten, er involveret i diverse internationale svindler.
- og bankernes samfundsetiske fordringer er funderet i mest mulig statsstøtte.

Interessant er det at Fogh Rasmussen pt er i søge lyset som formand for en estisk banks hvidvask af russiske milliarder.

Gad nok vide, hvordan det selvstændige "erhvervslivet" ville fungere, hvis det blev uafhængigt af staters finansielle støtte og særlige privilegier for at kunne svindle.

Rasmus Kristiansen, Poul Reynolds, Sonja Rosdahl, David Zennaro, Bo Nicolaisen, Claus Petersen, Ole Meyer, Ole Beckman, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Torben Burkal, Jesper Johannsen, Klaus Ipsen, Finn Jakobsen, Torben K L Jensen, Inger Pedersen, Mogens Holme og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De danske banker nyder i høj grad beskyttelse af Danmark´s høje kreditværdighed på AAA - man så det da staten garanterede et dollar-lån til Danske Bank og det uden nogen modydelse som feks. bankaktier som man gjorde i England.
PS. den danske stat garanterede for 4 tusind milliarder i alt og takken var så en hvidvasksskandale i Danske Bank på ikke mindre end 1500 milliarder danske kroner.

Rasmus Kristiansen, Poul Reynolds, David Zennaro, Claus Petersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Torben Arendal, Inger Pedersen og Torben Burkal anbefalede denne kommentar

Du har så evig ret, Annette Munch. Om Fogh også har gjort sig skyldig i svindel med hvidvask, skal jeg ikke kunne sige, men det er sikkert som amen i kirken at han burde sidde bag lås og slå sammen med Bush og Blair for krigsforbrydelser i Irak.

Rasmus Kristiansen, Poul Reynolds, Kim Jensen, David Zennaro, Claus Petersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Torben Arendal, Inger Pedersen og Torben Burkal anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Og bankernes og erhvervsorganisationers indflydelse på skattepolitikken fortsætter. Her for få dage siden fik banker og erhvervslivets lobbyorganisationer forhindret, at SKAT skal kunne identificerer de personer, som ansøger om at på få skat på udbytte af aktier tilbagebetalt. Så svindelen fortsætter.

Som borger står jeg helt uforstående tilbage og fatter ikke politikerne lader sådanne tilstande fortsætte. Altså, hvem er det egentlig, som leder det her land?

Og det er ikke kun på aktieudbytte området den er gal med SKAT i det digitale selvbetjenings Danmark. SKAT er nærmest blevet et digitalt tagselvbord for smarte mennesker uden samvittighed. Og dem er der tilsyneladende mange af.

Hvordan skal et samfund kunne fungere under sådanne forudsætninger?

Rasmus Kristiansen, Poul Reynolds, David Zennaro, Claus Petersen, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Inger Pedersen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Men vi ved jo godt at selv de mest vidtrækkende og alvorlige konsekvenser ikke stopper skrupelløse mennesker med magt. Det afspejler sig i klimasituationen, som hovedsageligt er opstået gennem en uhæmmet kapitalistisk grådighed som ingen kan stoppe. Hvad hjælper nok så mange COP møder og videnskabelige dokumentationer, når det kapitalistiske system får lov til at fortsætte sine ødelæggelser som en ustoppelig magt, som er klar til at smadre alt, når bare det giver et økonomisk overskud.

Igen. Som borger er det meget uforståeligt ødelæggelserne bare får lov til at fortsætte. Og det igennem årtier. Der er noget helt helt galt, når det kan ske. Demokratiet er sat ud af kraft. Demokratiets borgere tror de har indflydelse. Måske det største bluff nummer i menneskelighedens historie. For bag kulisserne kan eliten i praksis gøre hvad de vil. Den mest geniale form for autokrati verden endnu har set. For den er usynlig i dagligdagen. Hvilket gør den uhyrer effektiv. Her kunne kineserne lære noget.

Rasmus Kristiansen, Poul Reynolds, Claus Petersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Torben Arendal og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når forskningen for længst har fastslået, at ubegrænset rigdom og magt næsten altid korrumperer fuldstændigt og gør folk rygende asociale, samt vi i tilgift ved, at det er de 10% rigeste, der står for 50% af CO2 udledningen, kan det jo undre, at befolkningen så tamt indordner sig de herskende klasser.

Men udvejen ligger ikke lige for.
Det har altid været et effektivt middel at dele og herske, og spille befolkningerne ud mod hinanden.
Et blame-game med syndebuksbelagte love og regler.

Med konkurrencestaternes indførelse blev kravene umærkeligt og tiltagende skærpede til lønmodtagerne, imens det blev sværere og sværere at få en ordentlig og alment dannende uddannelse, uden at have et solidt økonomisk og socialt fundament.
Desuden blev fokus intensiveret på papegøjeplaprende udenadslære fremfor kritisk tænkning og forskning.

Befolkningen fordummes, og stemmer derfor kontinuerligt imod deres egne interesser, og det skyldes ikke mindst den omsiggribende newspeak og udspyen af 'alternative fakta', der florerer fra politisk hold
(Fagforeningernes deroute hjælper så heller ikke på sagen..)

AFR burde i grunden anklages for landsskadelig virksomhed, hvis der var nogen retfærdighed til.

Men det er der jo netop ikke.

Rasmus Kristiansen, Poul Reynolds, Sonja Rosdahl, Inger Pedersen, David Zennaro, ingemaje lange, Claus Petersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når forskningen for længst har fastslået, at ubegrænset rigdom og magt næsten altid korrumperer fuldstændigt og gør folk rygende asociale, samt vi i tilgift ved, at det er de 10% rigeste, der står for 50% af CO2 udledningen, kan det jo undre, at befolkningen så tamt indordner sig de herskende klasser.

Men udvejen ligger ikke lige for.
Det har altid været et effektivt middel at dele og herske, og spille befolkningerne ud mod hinanden.
Et blame-game med syndebuksbelagte love og regler.

Med konkurrencestaternes indførelse blev kravene umærkeligt og tiltagende skærpede til lønmodtagerne, imens det blev sværere og sværere at få en ordentlig og alment dannende uddannelse, uden at have et solidt økonomisk og socialt fundament.
Desuden blev fokus intensiveret på papegøjeplaprende udenadslære fremfor kritisk tænkning og forskning.

Befolkningen fordummes, og stemmer derfor kontinuerligt imod deres egne interesser, og det skyldes ikke mindst den omsiggribende newspeak og udspyen af 'alternative fakta', der florerer fra politisk hold
(Fagforeningernes deroute hjælper så heller ikke på sagen..)

AFR burde i grunden anklages for landsskadelig virksomhed, hvis der var nogen retfærdighed til.

Men det er der jo netop ikke.

Engang var vi sikre på at
vi havde et væsen som SKAT.
Der var styr – sådan da –
på hvad vi trak fra.
Hvordan er det nu? Dybt godnat.

Rasmus Kristiansen, Sonja Rosdahl, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ole Meyer, jeg tror såmænd nok at SKAT har styr på, hvad du trækker fra. Det er de store, der ikke er styr på. Eller måske er det de store, der har styr på SKAT?

Ole Meyer, jeg tror såmænd nok at SKAT har styr på, hvad du trækker fra. Det er de store, der ikke er styr på. Eller måske er det de store, der har styr på SKAT?

Henrik Poulsen, jeg ved det godt. Men på vers kan påtaget naivitet være et virkemiddel.

I øvrigt er jeg nu ikke så sikker på hvor meget ret du har: min revisor, der sørger for min beskedne selvangivelse en gang om året, siger at de småfradrag for bøger og lignende jeg anfører, kun kontrolleres ved sjældne stikprøver. Men det har nu ikke fået mig til at prøve på at snyde. Gevinsten ville også være beskeden.

(Når jeg skriver dette, kan jeg kun se ca. 2/3 af tekstfeltet. Forhåbentlig er der ikke fejl. Hvorfor gør ingen noget ved det?)
O