Bogkritik
Læsetid: 5 min.

Alex Vanopslagh vil gøre op med økonomismen for igen at finde en åndelig kerne i liberalismen

Alex Vanopslagh har haft ambitioner om at skrive en autoritativ debatbog til ungdommen. Han vil gøre op med åndløsheden, men ender desværre ofte ude i det åndsbollede
Der er mange borgerlige ord om sædernes forfald, men ingen nye praktiske løsninger i Alex Vanopslaghs politiske debatbog »Vejen til ansvar«

Der er mange borgerlige ord om sædernes forfald, men ingen nye praktiske løsninger i Alex Vanopslaghs politiske debatbog »Vejen til ansvar«

Indland
1. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kan man skrive en bog med titlen Vejen til ansvar og kun nævne klimakrisen én gang, primært for at kritisere Greta Thunbergs »proportionsløshed« og »krænkelse«?

Alex Vanopslagh kan.

Gennem 264 siders opkog af de seneste 50 års borgerlige idéfloskler, tyndslidte og mishandlede af historien, demonstrerer han, at han intet har at tilbyde den ungdom, han så gerne vil tale for. Og som han med succesvalget i 2022, hvor Liberal Alliance blev det største parti blandt de 18-34-årige, ellers havde held med at tale til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Yes, en hadegave.

Torben Skov, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Mogens Solgaard, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, Elisabeth Tryde, Niels Clausen og Berit Thanning anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Den mand er fuld af vrøvl fra ende til anden.

Hans Larsen, Torben Skov, Niels Gregersen, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Katrine Damm, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, erik jensen, Elisabeth Tryde, Henrik Johansen, Niels Clausen, Berit Thanning, Steen K Petersen, Holger Nielsen, John S. Hansen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Alex Vanopslagh-Liberal Alliance

Alex er for tiden helt klart og tydeligt den mest kompetente politiske leder i Blå Blok

og en fornem repræsentant for os der føler os hjemme i Blå Blok og i den liberale blå lejr.

Det er så nemt at forarges over diverse programmer og idelogiske overvejelser, at det for en daværende Statsminister Poul Schlüter (C) endte med den lakoniske konklusion # Ideologi er noget bras #

Den der læser partiers ideologiske programmer fuldstændig bogstaveligt har forstået partiets liv og indre udvikling lige dårligt.

Ligesom at Velfærdsstaten som sagt ikke gik nedenom og hjem dengang Firkløverregeringen overtog magten i September måned 1982 fra daværende Folkekære Statsminister Anker Jørgensen (S)

Jeg føler mig meget inspireret af Alex Vanopslaghs valgkamp og at hans evne til at tale Liberalismens sag ind i nutiden for den er under alle omstændigheder partier eller ikke partier under gevaldig forandring - som nogen vil bemærke har det mon ikke været sådan hele tiden.

Liberalismens kerne

er troen og tilliden til at mennesket som individ er den bedste til at bestemme over sig eget liv og sin egen fremtid.

og at fællesskaber bedst udvikles i et samfund præget af frivillighed og nærdemokrati blandt borgerne selv.

Jeg har svær ved at hidse mig op over dette udsagn.

Jeg synes faktisk det er et glimrende udgangspunkt for at anskue livets vej gennem personlige nedture og opture.

Held og lykke Alex med dit og Liberal Alliances projekt.

VH
KFK

Holger Nielsen

Den fransk fødte ”FandensOpslag” er jo som andre SÅKALDTE politikere CafeDeLateAkademiker, og fatter ikke en skid af, hvad der foregår i det danske samfund.
Hans sjæl har det ikke godt!
Fjolset tror han kan redde hele landet med at give skattelettelser, og fjerne Velfærden, for dem der ikke har mange penge i forvejen, men står et til ham, skal vi have mindre, for han har aldrig prøvet at gå sulten i seng, som vi er en del, der har.
Jeg ved, at der er nogle folketingsmedlemmer, der har prøvet det. Jeg vil med fuld overlæg ikke nævne navne, for dette indlæg er politisk neutralt.
Han mener jo, at 6.228 er nok, til at leve af, har han selv prøvet det? Det tvivler jeg på.
Jeg troede, at han var legeonkel på Tik-Tok, men han er måske, i stedet for barnepige, for ungdommen?
Den Lille Svindler er jo også inde på, at det hele skal på private hænder, men hvis det skal ske, så skal de sænke skatten i bunden, også for den på Offentlige Ydelser, hvis de ikke gør det, så vil der være flere ældre mennesker, der lever på fortovet, og omkommer, grundet manglende nødvendig pleje, der i forvejen er under al kritik.
Takket være Den Lille Svindler, og hans reform fra 2007.
Hvis de unge vil have en lejlighed, der er til at betale, så skal de lytte til ”FandensOpslag”, han ved, hvordan man gør det, med en Fed Hvid løgn og lidt omgåelse af reglerne, som man ikke har læst, og forstået. Problemet er, at han intet forstår- nå-h jo hvordan man får en gratis lejlighed, på statens regning.
Hvem er værst ”FandensOpslag”, eller Den Lille Svindler?

Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Per Kortegaard, Kirsten Klercke, Mogens Solgaard, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Tryde, Henrik Johansen, Steen K Petersen, Jes Thomsen, Mogens Holme, erik pedersen, Alexander Bak, Kim Houmøller, Mette Rasmussen, Knud Chr. Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Hans evne til fuldstændigt at ignorere veren omkring sig får mig til at tænke, at han er lidt autistisk, men på en måde er LA og Borgen jo også lidt som et beskyttet værksted.

Torben Skov, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Per Kortegaard, kjeld jensen, Ole Meyer, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Mads Madsen, Erik Nielsen, Elisabeth Tryde, Ghita Bohn, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Jesper Kloppenborg, Holger Nielsen, Nova Lone Jespersen, Kim Morten Nissen, erik pedersen, Alexander Bak, Mette Rasmussen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

- Alex vil have det hele selv og ikke dele med nogen! Og bruger uvidenheden, hvilket han har rigeligt af, når han bliver taget i at omgås sandheden letsindigt! Ynkeligt!

Torben Skov, Carsten Wienholtz, Karen Grue, Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Mads Madsen, Erik Nielsen, Elisabeth Tryde, Berit Thanning, Jesper Kloppenborg, Holger Nielsen, Mogens Holme, erik pedersen, Kim Houmøller og Mette Rasmussen anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

@Kim Folke Knudsen
31. maj, 2023 - 22:18
Selvom jeg ikke tilhører blå blok,er jeg helt enig med dig.
Vi har desværre nogle folk på venstrefløjen,som pr. automatik råber "ultraliberal" og "neoliberal" helt uden at forstå hvad det betyder.
Det er trist hvis man hellere vil samarbejde med de nationalkonservative i Socialdemokratiet.

Berit Thanning

AV er et godt eksempel på, hvorfor spærregrænsen burde sættes op. Trist at høre al hans vrøvl, samtidig med at han selv på sølle vis har begået socialt bedrageri vedr lejligheden i Struer.
Beskæmmende at den slags mennesker er repræsenteret i Folketinget

Susanne Kaspersen, Hans Larsen, erik pedersen, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Knud Chr. Pedersen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Elisabeth Tryde, Flemming Sørensen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Frank Østergaard

Fin anmeldelse!

erik pedersen, Torben Skov, Tina Peirano, Carsten Wienholtz, Karen Grue, Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, jens christian jacobsen, erik jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Selv om man er arg modstander af Vanopslagh, hans politiske ageren og hans samfundsforståelse, så kan man blive endnu mere deprimeret af at læse de fleste indlæg i dette debatspor. Den fine, bevidst og synligt ensidige anmeldelse påpeger at “Til gengæld haster det med at formulere en positiv frihedskamp til venstre" - men denne frihedskamp opbygges næppe ved at udstøde ukvemsord og hadefulde karakteristikker af Vanopslagh..
Man bliver helt glad for Kim Folke Knudsens forsvar for Vanopslagh, alene fordi det ikke syder af letkøbt spot og perfidi.
Skulle vi ikke hellere tage fat i at Kim Folke Knudsen jo har næsten samme værdigrundlag som venstrefløjen, når han nævner:
"....troen og tilliden til at mennesket som individ er den bedste til at bestemme over sig eget liv og sin egen fremtid og at fællesskaber bedst udvikles i et samfund præget af frivillighed og nærdemokrati blandt borgerne selv."
Hvordan skulle man som ventreorienteret kunne være uenig i dét? Er det ikke netop sådan en samfundsform Marx så som fremtidens fjerne mål efter "statens hendøen" - En tilstand, som jo var de oprindelige kommunisters ideal - og som på mange måder er inspireret af Adam Smiths tanker om samfundet og individet.
Det som Vanopslagh - ifølge anmeldelsen - og Kim Folke Knudsen her i debatsporet viger uden om at at anerkende at selv om det sådan set både er liberalismens og socialismens kerne, så er det absolut ikke kapitalismens kerne. For liberalister burde det være indlysende at kapitalismen virker for at alle menneskelige forhold og relationer bringes på vareform (fx i form af privatisering af lægehjælp, ældrepleje) eller kan kapitaliseres. Og hvad angår begrædelsen af tabte borgerlige dyder, så kan liberalister ikke udholde den bitre sandhed at det er kapitalismens fremtrængen, der bevirker at "..all things solid melts into air." Liberalister klynger sig desperat til den forestilling at det er venstrefløjen - (kollektivbevægelsen? græsrodsorganisationer?) - der omskaber borgerne til ensomme forbrugsfikserede købemaskiner.

Vi må igen og igen gøre opmærksom på det selvmodsigende i liberalisternes tanker og det selvdestruktive i deres politik. Og ikke bare håne pinger som Vansopslagh, for så håner vi også deres tilhængere, som vi jo pinedød skal bygge bro til.

Susanne Kaspersen, Jakob Bonde, Peter Tagesen og Ole Meyer anbefalede denne kommentar

Glimrende anmeldelse!

Kim Folke Knudsen og andre liberale skylder os stadig en forståelig forklaring på hvordan Folketingets største boligsnydenasserøv, der fik skatteyderne til at betale for sin lejlighed, kan opfattes som en troværdig bannerfører for det personlige ansvar.
"Det klarer jeg" betyder for Vanopslagh: det tørrer jeg af i fælleskassen.
Det er da fandme ikke meget egen lykkes smed over.

Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Per Kortegaard, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Mette Rasmussen, Erik Nielsen, Michael Strand og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er ingen fattigdom i Danmark.

Der er heller ingen sociale bedragere i Folketinget.

Siges det.

Susanne Kaspersen, Hans Larsen, Jan Damskier, Torben Skov, Morten Bo Johansen, Knud Chr. Pedersen og Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Er I SIKRE på at billedet ikke forestiller Uncle Duke??

Frederik Schwane

Det er altid interessant, når en persons selvforståelse afviger så meget fra virkeligheden. Hvordan kan det overhovedet ske, at en person har så lidt selvreflektion? Megalomanen, der totalt overser, at for at danne andre, skal man selv være dannet, og det kan man ikke være på et fundament af TikTok-markedsføring og snyd med skattekroner.

Susanne Kaspersen, Tina Peirano, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Flemming Berger, Mette Rasmussen, Erik Nielsen og Mads Madsen anbefalede denne kommentar
Kirsten Klercke

Tak for ilter anmeldelse. At man som det vel er almindeligt i LA ser ganske hen over neoliberalismens omfavnelse af monopolkapitalens tilstedeværelse og forvandling af det frie marked til en illusion og er skide ligeglad med materiel og kontant fattigdom og ulighed er én ting. Men det er også afgjort intet mindre end 'fantastisk' at påberåbe sig sjæl og ånd i denne kontekst - kravet om frihed forvandlet til det latterlige hele vejen ned til banken!

Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Mads Madsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Kristian

@Allan Nørgaard Andersen: “Hvordan skulle man som ventreorienteret kunne være uenig i dét?”, spørger du.

Men det er heller ikke problemets kerne.

Sproget kan være en ulv i fåreklæder - ikke mindst i politikermunde - og ofte er snakken på tinge ren ejendomsmægler-lingo, hvor “gode transportmuligheder” betyder “stærkt trafikeret vej i baghaven”.

Jeg opfatter at anmelderen har følt, at flosklerne står lidt for tæt, og klichéerne er lidt for tykke.

Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar