Leder

Undskylderi

Indland
18. august 2007

HAR TYSKERNE egentlig nogensinde sagt undskyld for Anden Verdenskrig? Måske de skulle overveje det nu, hvor en dansk minister ifølge The Guardian har sagt undskyld for danskernes voldelige fremfærd i Irland (ikke at forveksle med Irak)? Undskyldninger er i stigende grad blevet en politisk faktor, som kan være svær at tage alvorligt, men som man på den anden side ikke kan ignorere.

I forholdet mellem Tyrkiet og Armenien er det 'blodig' alvor. Efterkommere vil have en undskyldning fra Tyrkiet for det armenske folkemord, og japanernes vægring ved at undskylde deres soldaters tvangsprostituering af kinesiske kvinder under krigen har i årevis forgiftet forholdet mellem de to nationer. De gamle undskyldningssager er blevet fulgt af mange nye. Afrika vil have en undskyldning fra de hvide for hele kolonitiden. De tidligere dansk-vestindiske øers politikere vil have en officiel undskyld fra Danmark. Den har vi ikke givet, skønt den ifølge vestinderne ville betyde overordentligt meget for dem.

Til gengæld har statsministeren undskyldt over for jøderne, at de blev deporteret under krigen. Rusland er blevet opfordret til at sige undskyld for besættelsen af Baltikum, og nogle mener, at USA bør undskylde for Vietnamkrigen. Sådan bruges undskyldningskulturen til diverse markeringer.

DET LILLE ord 'undskyld' kan have en stor positiv psykologisk virkning i vore civile liv. Det latterlige er, at ordet på ingen måde kan udslette de ufattelige lidelser under hverken Det Stockholmske Blodbad med hundreder af halshugninger i 1520 eller Hitlers misgerninger ved at starte Anden Verdenskrig og Holocaust med millioner af døde.

At sige undskyld koster ikke en rød reje, så hvorfor overhovedet bede om en undskyldning?

Fordi det også er et spørgsmål om stolthed - akkurat som i det civile liv. For afrikanere og vestindere - eller i hvert fald ifølge afrikanske og vestindiske politikere og intellektuelle - er det et spørgsmål om at bygge en ny selvbevidsthed op efter hundrede års slavementalitet.

Når statsledere ikke strør om sig med gratis undskyldninger, er det dels for ikke at devaluere dem, men også fordi de kan følges op af et i al fald pro forma-retskrav om økonomisk kompensation.

Hvad tyskerne angår, behøver man ikke forlange en undskyldning. Endog tyskere, som først er født længe efter krigen, har følt skyldfornemmelser helt af sig selv.

THE GUARDIANS referat var ikke korrekt, for Brian Mikkelsen havde blot beklaget de danske vikingers brutalitet for 1.200 år siden, ikke undskyldt den. Det var nemlig helt almindeligt på hr. og fru Vikings tid at erobre land med, hvad deraf følger af fremfærd. Man kan deraf slutte, at ministerens tale ved det rekonstruerede vikingeskib Havhingstens ankomst til Dublin var ment som en høflighedserklæring, for den kom jo ærligt talt lidt sent.

Alligevel: Lad der nu ikke gå 1.200 år en anden god gang. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her