Leder

Magtens arrogance

Indland
15. juli 2008

DER VAR MANGE, der knyttede store håb til statsministerens udnævnelse af Birthe Rønn Hornbech (V) til integrationsminister efter valget sidste år. Det var modigt og signalerede, mente man, den politiske konsensussøgen hen over midten, som Anders Fogh Rasmussen havde gjort så meget ud af at bebude i de sidste dage af valgkampen. Og så endda på et af de vigtigste signalpolitiske områder; integrationspolitikken.

Birthe Rønn Hornbech var ganske vist kendt for sin arrogance og studse facon, men også - selv blandt notoriske modstandere af VK-regeringen - kendt og anerkendt for sin integritet og rolle som Venstres interne opposition, der ikke så ud til at frygte Anders Foghs skræmmende magt. Hun repræsenterede, sagde man, for mange en borgerlig anstændighed, hvor hun, især når det drejede sig om retssikkerhed, religionsfrihed og frihed til at være anderledes, gik imod regeringens linje. Derfor var hun ofte en torn i øjet på VK, men ikke mindst på støttepartiet Dansk Folkeparti og især partiets to præstefætre.

HUN REPRÆSENTEREDE DET klassiske højskole-Venstre og dermed anstændigheden, dannelsen, frihedsidealerne, troværdigheden og den folkelige forankring.

Så derfor var der i brede kredse - og blandt alle dem, der kommenterer den politiske dagligdag - almindelig enighed om, at nu rykkede menneskeligheden ind i Integrationsministeriet. Birthe Rønn Hornbech selv understregede sin tro på den demokratiske dialog ved straks at sige, at hun ikke ville gemme sig bag spindoktorer.

Men de mange, som nærede store forhåbninger til udnævnelsen, må efterhånden være blevet temmelig få. Hvis ikke det skete under forhandlingerne om asyllejrene, eller Birthe Rønns håbløse forsøg på at løbe fra det, hun havde skrevet i en kronik i Politiken under debatten om kvindelige dommere med hovedtørklæder, så må det være sket efter de seneste dages afsløringer i Berlingske Tidende af, hvordan Udlændingeservice i årevis, og i strid med EU-lovgivning, har vildledt danskere om muligheden for at tage udenlandske ægtefæller med til Danmark.

KONFRONTERET MED DE faktuelle forhold var integrationsministerens første reaktion at skyde budbringeren ved at anklage avisens glimrende journalistiske arbejde for at være "manipulerende" og "fordrejende". Dernæst var hendes anbefaling til de tusinder af danskere, der i årevis har fået forkert besked, og derfor ikke har kunnet få ægtefæller med til landet, at "de skulle have spurgt efter en overordnet" og desuden "ansøge skriftligt".

Det vrisne og arrogante standardsvar var, at journalister er uvederhæftige, og til de borgere, som kunne have en forventning om en dialogisk imødekommenhed, var svaret, at fejlen ligger hos dem.

Så hvis der nogen sinde har været integritet og idealer, har håndteringen af denne sag nu blotlagt, at der ikke er andet tilbage end den rå opportunisme og magt. Her er det ikke idealerne, men frygten for Dansk Folkeparti i snart sagt enhver situation, der lader til at være det styrende princip.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når Palle Weis og Bent Winther i lederartikler udtaler sig om den danske udlændingepolitik er det som regel tale om både "for lidt" og "for slapt". Således også i dette tilfælde.

Måske må det være tilladt at minde om at Politken for flere dage siden har været ude med en artikel om samme emne. En artikel der oven i købet var langt skarpere og langt mere velformuleret. Og det er bestemt ikke første gang man kan iagtage noget sådant!

Efterhånden som højresnoede journalsiter som Palle Weis, Erik Meier Carlsen, Annegrethe Rasmussen osv. i stadigt højere grad tegner den journalistiske linje i Information, mister avisen langsomt men sikkert sin eksistensbertteigelse...

Den redigerede version:

Når Palle Weis og Bent Winther i lederartikler udtaler sig om den danske udlændingepolitik er det som regel tale om både "for lidt" og "for slapt". Således også i dette tilfælde.

Måske må det være tilladt at minde om at Politken for flere dage siden har været ude med en leder om samme emne. En leder der oven i købet var langt skarpere og langt mere velformuleret. Og det er bestemt ikke første gang man kan iagtage noget sådant!

Efterhånden som højresnoede journalsiter som Palle Weis, Erik Meier Carlsen, Annegrethe Rasmussen osv. i stadigt højere grad tegner den journalistiske linje i Information, mister avisen langsomt men sikkert sin eksistensberettigelse...

Heinrich R. Jørgensen

Birthe Rønn Hornbech var engang et funklende fyrtårn, som både kunne oplyse og hjælpe andre til at navigere forsvarligt.

I dag er hun et vartegn på hvor hurtigt anstændighed og troværdighed kan formøbles. Paradoksalt, at netop en stærkt troende kristen skulle blive nutidens stærkeste eksempel på hvor galt det kan gå når sjælen sælges...

Per Jongberg

Rolig, rolig, lad nu Ombudsmanden tale, og så får Rigsretten jo nok/ måske lejlighed til at afslutte det engang "funklende fyrtårns" politiske karriere og sætte punktum for det moralske forfald.

Hun er ikke for gammel til at sidde på anklagebænken !

Hun bør jo nok ikke sidde alene dér... skulle befolkningen og oppositionen få taget sig sammen og få ryddet lidt op i de senere års galskab.

Bjørn Holmskjold
Nu er jeg et af disse "psykiske tilfælde", som har stemt på den nuværende regering (abnormiteter). Da størsteparten af danmarks befolkning har stemt som jeg, vil det være passende, at spørge hr. Bjørn Holmskjold om han aldrig har hørt om demokrati ? Eller at alle anderledes tænkende, i Holmskjolds univers, er psykiske tilfælde ?

Jørn Boye : Bare fordi I er flest der stemmer efter hvem der lover flest gratis penge (den såkaldte "friværdi") betyder det ikke at I har ret, vel ?
Som du sikkert ved var det også en betydelig andel af Tysken der stemte på
Tysk National-Socialistisk Folkeparti .
Men tak skal du have for dit bidrag til at afskaffe velfærdssamfundet og sænke loftet så meget i lille Dannevang at selv åndelige dværge i den borgerlige lejr er ved at få det i knolden .
Jeg håber friværdien smager dig ..

Og i øvrigt : Ja, Fascisme ER en psykologisk defekt !

Martin Kjeldsen

Definitionen af fascisme er undertrykkelse og forfølgelse af anderledes tænkende.

I Danmark har vi tradition for at undertrykke anderledes tænkende. Når et menneske giver udtryk for en anden holdning end min, vil jeg som dansker automatisk indtage en fjendtlig holdning - oftest udtrykt i drilleri eller humor, som er socialt acceptabelt. Det kan blandt andet, i grove tilfælde, gøres ved intimidering: at betvivle hinandens intelligens eller psykiske balance og fremlægge beviser for dette. Det kan også gøres ved at hefte forskellige belastende supperlativer eller begreber på hinanden. Det ligger i vores nationalkarakter. Dette - altså retten til at håne og gøre anderledes tænkende til grin - kaldes af dem, der kender til den slags for ytringsfrihed.

Denne debattråd, som mange andre på Information.dk er et tydeligt bevis på dette. Og ingen af de faste debattører kan italesætte dette faktum, da deres egne kommentarer i al fremtid står til troende.

Der findes andre måder at debattere på.

@Martin Kjeldsen
Hvor har du fisket den definition?
Jeg går ud fra det er dette du omtaler: http://da.wikipedia.org/wiki/Fascisme

Martin Kjeldsen

Det er den definition jeg lærte i skolen og som de fleste andre også har lært i skolen.

I modsætning til rascisme er fascismen ikke rettet mod en bestemt etnisk samfundsgruppe, men mod politiske/kulturelle modstandere. Den oprindelige italienske fascisme er antikommunistisk, antiintellektuel og stærkt nationalistisk.

Den danske fascisme har det så, ind til videre, rimelig godt med kommunister (de er jo heller ikke nogen trussel), men udlændige og intellektuelle er ilde sete, og to ud af tre er da ikke dårligt!

Danskere er ikke racister. De er fascister. Det er de anderledes tænkende i enhver form og farve, der står for skud, og så er det sådan set lige meget om man selv er stokkonservativ eller venstresocialist.

At lytte til andre og sætte sin egen holdning på stand-by og måske endda forsøge at forstå er fjerne byer i Rusland for de fleste danskere.

Du burde overveje at få dine skolepenge tllbage, det lykkedes vist nok for en normand.

Heinrich R. Jørgensen

Vi burde sikkert alle få nogle af skolepengene tilbage, da vi givetvis alle er blevet indoktrineret og misinformeret af vildfarne lærere, underlødige undervisningsmaterialer, statspropaganda og meget andet.

morten andersen

Jeg er i øvrigt meget enig med Per Thomsen vedrørende Informations højredrejning. Venter spændt på hvornår Søren Krarup bliver fast lederskribent på avisen.

Martin Kjeldsen

Hvis den definition af fascisme, som jeg mener at have lært i skolen (det er dog nogle år siden, jeg kan tage fejl) ikke er den rigtige, hvordan defineres fascisme så?

Den er aldrig blevet fyldestgørende defineret og lærte diskussioner omkring det forgår stadig.