Leder

Kristiansen og kasketterne

Er Michael Kristiansen en af statsministerens nærmeste rådgivere? Eller er han en troværdig kommentator og analytiker, som uvildigt udlægger politiske begivenheder over for seerne og offentligheden?
Indland
12. januar 2010

TV2 Nyhederne havde søndag aften et interessant indslag om Lars Løkke Rasmussens ventede ministerrokade. Af indslaget frem gik det, hvem statsministeren rådfører sig med i denne type vigtige sager for regeringen, og som en af tre nære rådgivere dukkede navnet Michael Kristiansen op. Ud over at ernære sig som rådgiver og meget andet, så udgør Michael Kristiansen den ene halvdel af duoen Mogensen og Kristiansen. De to - Michael Kristiansen og Peter Mogensen, som er ansat på dagbladet Politiken - analyserer hver uge politiske begivenheder på TV2 News i programmet af samme navn. Derfor er det interessant at vide, hvilke kasketter Michael Kristiansen har på. Er han en af statsministerens nærmeste rådgivere? Eller er han en troværdig kommentator og analytiker, som uvildigt udlægger politiske begivenheder over for seerne og offentligheden? De politiske kommentatorers analyser har naturligt over årene fået stadig større vægt i takt med, at behovet for at udrede politikernes snørklede spin er blevet større.

Selv afviser Michael Kristiansen over for Ritzaus Bureau, at han skulle have et habilitetsproblem: »Hvad jeg snakker med politikere om, det holder jeg for mig selv. Men jeg opfatter ikke mig selv som en af Løkkes nærmeste rådgivere. Jeg er ikke rådgiver for nogen politiker,« siger han. Michael Kristiansen driver sit eget rådgivningsfirma, Kristiansen Strategy, som har et fast samarbejde med det skandinaviske kommunikationsbureau Geelmuyden Kiese. Til Ritzau siger han, at han ville have et etisk problem og ikke ville kunne optræde som kommentator, hvis han »tog penge for at rådgive politikere. Så det gør han selvfølgelig ikke. Og så burde den potte være ude. TV2 Nyhederne må være løbet med en halv vind, og Kristiansen er rehabiliteret til at analysere politiske begivenheder på TV2 News og andre steder.

Men journalisten fra Ritzaus Bureau ringer dog for en sikkerheds skyld til nyhedschefen på TV2, Michael Dyrby, for at høre om oplysningen om, at Kristiansen er en af statsministerens nære rådgivere nu også er rigtig. Og det er det. Dyrby fastholder, at Michael Kristiansen har meget tætte relationer til Lars Løkke Rasmussen, som indslaget i Nyhederne søndag aften fortalte. Han henviser til, at programmet Mogensen & Kristiansen netop gør en dyd ud af, at de to kommentatorer har arbejdet for politikere med forskellig farve. Men han mener dog, at TV2 på grund af Michael Kristiansens indsigt også godt vil kunne bruge ham i andre sammenhænge. Men, siger Dyrby, det er klart at TV2 ikke vil kunne bruge ham til at give »en fuldstændig uvildig analyse.« Fremover vil TV2 derfor gøre opmærksom på, at Michael Kristiansen i øjeblikket er en særlig rådgiver for statsministeren, siger nyhedschefen.

For at skære det helt ud i pap, så afviser Michael Kristiansen altså pure, at han rådgiver nogen som helst politiker, mens hans 'chef' - i TV 2-sammenhæng i hvert fald - siger, at det er han, men tilføjer, at det ikke gør noget, for det er seerne klar over. Det ville klæde begge parter at udrede Kristiansens rolle og TV2's politiske dækning mere klart, så man ved, hvilken stemme, det er, der taler - kommentatorens eller rådgiverens.

Sagen illustrerer den gråzone, nogle medier bevæger sig i, når de benytter sig af eksterne kommentatorer til at udlægge den politiske tekst. Moderne politik er som ofte beskrevet her i avisen i høj grad præget af strategiske og kommunikationsmæssige hensyn. En udvikling, som er taget til i takt med, at partierne med professor Tim Knudsens ord, har forvandlet sig fra interessepartier til markedspartier. Så sent som i weekenden efterlyste formand for Folketinget, Thor Pedersen, mere klare holdninger hos sine politikerkolleger. De har for mange rådgivere og tager for mange hensyn, mener han. Derfor bliver den politiske debat uinteressant, indstuderet og uklar. Den vigtige rolle, som de politiske kommentatorer og analytikere har påtaget sig, er netop at forsøge kigge bag ved al den kommunikationsstrategiske spin, således at seerne, lytterne, læserne får et mere sandfærdigt billede af, hvad der ligger bag et politisk udspil. Kommentatoren er en slags fortolker eller oversætter af politikernes tungetale. Og det er der desværre brug for.

Men hvis det viser sig, at disse fortolkere, som i sagens natur bør være uvildige, ved siden af fungerer som rådgivere for de samme politikere, som de skal analysere, så er der tale om en meget uheldig og journalistisk uetisk sammenblanding af kasketter. Den kommenterende klasse, som de spøgefuldt er blevet kaldt, er politisk magtfuld, fordi det er dem, der vender tommelfingeren opad eller nedad og sætter standarden for den politiske debat. Da information for nogen tid siden som en gimmick forsøgte at få politikerne til at give karakterer den anden vej - til kommentatorerne, viste det sig, at ingen ville være med. Det turde de ikke. Man skulle nødig falde i unåde hos Mogensen, Kristiansen eller nogle af alle de andre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Hvis der pustes lidt mere. kan stormen vælte glasset...Mao. alle ved sgu da at politikere, ikke har selvstændige tanker og meninger, og nærmere at at sammenligne med spindoktorernes hånddukker.

Jo flere hånddukker, jo bedre spindoktor. At Michael Kristensen ikke har et habilitetsproblem, hænger jo sammen med "den intellektuelle vægtklasse" taburetklisterne udkæmper deres trivialiteter og banaliteter i.

turn off, tune out og get real..