Leder

Taxametret tæller

27. marts 2010

Hver tredje underviser har følt sig presset til at prioritere gennemførelse over faglighed. Og hver sjette har ladet ukvalificerede bestå eksamen. Det er ifølge en undersøgelse i Jyllands-Posten virkeligheden på de danske universiteter. Skurken er taxametersystemet og måske især færdiggørelsesbonusserne, som giver universiteterne økonomiske incitamenter til ikke at dumpe de studerende. Resultatet er selvsagt et lavere niveau blandt de kandidater, som Danmark gerne skulle leve af fremover. Kritikere af taxametersystemet har i årevis sagt, at strukturen medfører et lavere fagligt niveau - nu foreligger der så en undersøgelse, som i høj grad bekræfter kritikken.

Det fik rektorernes ellers glimrende formand, Jens Oddershede, til at mumle nogle pinlige ord om, hvorvidt glasset er halvt fuldt eller halvt tomt - og at man lige så godt kunne glæde sig over, at to tredjedele ikke mener, at der er et problem. Han mener tilsyneladende, at det er i orden, at hver tredje ansatte går på kompromis med fagligheden for at tilfredsstille ledelsens krav om indtjening. Det er vanvid - og sagen kan ikke ligefrem betrygge de politikere, der for tiden arbejder for at give universitetsledelserne friere tøjler. Et alternativt politisk flertal, som tæller både Dansk Folkeparti, SF, de radikale og Venstre - som efter ministerrokaden nærmest er blevet det nye oppositionsparti i universitetspolitikken - mener da også, at finansieringsmodellen skal ændres. Taxametersystemet er noget, Fanden har skabt, som Danske Folkepartis Jesper Langballe så diplomatisk fik formuleret det.

Politikerne mangler dog klare svar på, hvad der skal komme i stedet for taxametersystemet. Man vil forhåbentlig ikke gå tilbage til det gamle system, hvor det var meget uoverskue-ligt, hvor mange penge hvert enkelt universitet fik.

Men det er under alle omstændigheder positivt, at der er en vilje til at gøre op med en struktur, som skaber direkte incitamenter til at slække på fagligheden. For den slags kan universitetsledelserne tydeligvis ikke administrere. ville

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu