Leder

SF undgik fælden

Indland
26. april 2010

En pæn del af SF's landsmøde kom ganske ufrivilligt til at handle om partiets forhold til Dansk Folkeparti. Ikke fordi der var programsat nogen diskussion af det, men fordi SF's gruppeformand ifølge socialordfører Özlem Cekic skulle have forhindret et forslag om, at SF skulle arbejde for at holde Pia Kjærsgaard og hendes partifæller uden for indflydelse, i at blive behandlet. En del af SF's bagland mener, at et samarbejde med DF for enhver pris skal forhindres en vej tilbage til indflydelse efter et regeringsskifte. Ole Sohn har svaret, at SF faktisk allerede i dag er med i en række forlig sammen med DF og skal de så brydes? DF er et parti, som alle andre, som man diskuterer med, er uenige med og indgår aftaler med på de områder, hvor der er mulighed for det. Og det er den eneste mulige måde at tackle Dansk Folkeparti. Enhver der, som en del af SF-bagland, forsøger at udgrænse DF som ikkestuerent eller et ringere parti end andre, har tabt på forhånd. Spørg bare Poul Nyrup Rasmussen. Havde landsmødet vedtaget en udtalelse om DF i den retning, som en del af baglandet ønskede, så ville det have bragt hele S-SF regeringsprojektet i fare, hvilket DF's formand Pia Kjærsgaard hurtigt spottede, da hun lørdag opfordrede SF'erne til dog at tage en afstemning om spørgsmålet. Heldigvis gik SF-landsmødet ikke i hendes fælde.

Realpolitisk er der det i spørgsmålet, at det kan tænkes, at en S-SF regering får god brug for Dansk Folkepartis stemmer. Det vil de aldrig sige på forhånd, men hvorfor afskære sig muligheden for forlig på områder, hvor de radikale af principielle årsager ikke ønsker at være med. Både på det sociale område, beskæftigelsen og velfærdspolitikken ligger S-SF i en række sager tættere på DF end på de radikale. Et samarbejde, som man i DF-toppen ifølge flere udtalelser allerede er begyndt at forberede sig på, hvis Løkke Rasmussen taber næste valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kan ikke overraske at Bent Winther synes det er helt plingeling at S og SF har planer om at anvende Dansk Folkeparti som støtteparti efter samme model som den måde nuværende regering anvender.

Det kan heller ikke undre at Bent Winther synes det er drønsmart at man på SFs landsmøde forsøger at ”undgå fælden” med at fortælle vælgerne sandheden inden et valg.

Spørgsmålet bliver så om S og SF kan ”undgå fælden” og holde deres strategi hemmelig overfor vælgerne frem til tiden efter næste valg?

For en ting er sikkert, vælgerne ønsker sig IKKE en stærkt fremmedfjendsk rødbrun regering bestående af Socialdemokraterne og det sociale folkeparti med det danske folkeparti som støtteparti.

Dorte Sørensen

Nu hvor Nyrup Rasmussens udtalelse om at stuerene bliver DF aldrig igen bliver brugt ,vil jeg lige endnu engang minde om hvorfor Nyrup Rasmussen kom med den udtalelse. Den faldt i en Folketingsdebat efter et lige afholdt DF landsmøde, hvor DF havde forslået at HELE familier skulle udvises, hvis en i familien havde foretaget noget kriminelt. I mine øjne fik Nyrup mere ret end han nok selv havde tænkt. De mest bekymrende er at DF nu har fået flere af Folketingets partier med på den galej.
Derudover hvis DF bliver valgt ind i Folketinget så er deres stemmer vel lige så gode som alle andres. I mine øjne er det væsentligste hvad ens stemme bliver brugt til. Den måde OVK har handlet på med at nedstemme alt der kommer fra oppositionen eller sige til oppositionen tag det hele OVK er blevet enige om eller lad være, der kan ikke åbnes op for forhandling vi har flertallet Det er ikke en særlig demokratisk måde for det danske Folketing og det glæder mig at Thorning så klart meldte ud at hun ville stå for et samarbejdende Folketing, hvis vælgerne giver hende mandat til statsministerposten...