Leder

Skyfrit svensk

Indland
21. april 2010

Lunds Universitet, der er Sveriges største, havde i 2009 så stort et overskud, at de i år skal hyre 300-400 nye forskere inden for især teknik og naturvidenskab. På den anden side af Øresund har Københavns, Århus og Danmarks Tekniske Universitet fyret forskere på de selv samme videnskabelige områder. De danske universiteter skyder skylden på den ændrede finansieringsform - fra midler direkte fra statskassen til flere konkurrenceudsatte midler. Men de svenske universiteter har nogenlunde samme vilkår. Og ligesom i Sverige er det også gode tider for dansk forskning med øgede milliardbevillinger fra især Globaliseringspuljen.

Den største forskel mellem de danske og svenske universiteters økonomiske vilkår ligger imidlertid ikke i forskningen, men snarere i uddannelsesfinansieringen - eller taxametersystemet. Mens de svenske universiteter får penge per studerende, der er indregistreret fra studiestart, må de danske universiteter pænt vente på penge, til de studerende har bestået eksamen. Det betyder stor økonomisk usikkerhed for de danske universiteter.

Sidste år slog McKinsey-rapporten fast, at det ikke bare er klynk: Staten betaler langt fra, hvad det i realiteten koster at uddanne folk. Danske universiteter overfører derfor store summer, som var tiltænkt forskningen, til undervisningen.

Samfundsvidenskab og humaniora fik på den baggrund et tiltrængt løft til uddannelse i efteråret. Uddannelserne med de højeste taxametre - f.eks. naturvidenskab og tekniske uddannelser - fik ikke et løft, selvom de ifølge rapporten er de mest underfinansierede.

Men de har selvfølgelig også langt flere forskningsmidler at tage af. De skyfri udsigter på de svenske universiteter efterlader unægteligt spørgsmålet, om det ikke er på tide at få ryddet gevaldigt op i taxametersystemet i stedet for kun at justere lidt på det, så dansk uddannelse og forskning kan blive mindst ligeså rentable som i Sverige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Staten betaler langt fra, hvad det i realiteten koster

Det bliver mere og mere tydeligt at VKO har haft fokus på destabilisering af velfærdssstaten...

Finansloven er hullet som en svejtserost...

jens peter hansen

Ja Sverige længe leve. Hvor mange svenskere er det nu der læser medicin i DK og hvor mange er det nu der forsøger at blive dyrlæge her i landet ?? Lad endelig få svenske tilstande.