Leder

De fattiges apoteker

Indland
3. maj 2010

Det er så uretfærdigt, at man gerne må bruge ordet uretfærdigt: Et lækket udkast til en ny handelsaftale mellem EU og Indien viser, at EU gennem en række tekniske forhindringer reelt er ved at smadre den indiske produktion af kopimedicin og derved frarøve f.eks. 92 procent af alle hiv-smittede i behandling i lavindkomstlandene deres livsvigtige medicin. Det er adgangen til indisk medicin, der fik Læger Uden Grænser til at starte aids-behandlingsprogrammer. De frygter at må nedlægge de programmer.

Hvis man ikke kan beskytte patentet, vil der ikke blive lavet mere forskning, og så vil alle tabe, lyder argumentet fra medicinalindustrien. Nu er det vanskeligt at forestille sig, at Glaxo Smith Kline i stedet vil slå sig på roer eller gummisko. Den primære indtægt kommer fra højindkomstlande, hvor patentet er massivt beskyttet. For det andet kan enhver, der føler sin intellektuelle ejendomsret krænket, klage til WTO. I stedet forsøger EU at forlænge patentet - der allerede i dag løber op mod 20 år - og der kræves absurd og lægeetisk dybt uforsvarligt, at allerede gennemprøvet medicin skal testes igen. Regler, der alene kan ses som en måde at fortrænge og fordyre kopimedicinen. Det svære ved debatten er, at ingen vil gå på skærmen eller talerstolen og sige, at det da er trist for Afrikas hiv-ramte, men pengene jo skal tjenes et sted. Den ellers så populære metafor om, at der skal slås æg ud for at lave en omelet, dukker spøjst nok aldrig op, når det handler om, at folk dør. Men det gør den, når EU - som nu, udelukkende forhandler bilateralt - behandler lande som Indien som konkurrent fremfor et u-land, der har brug for gunstigere handelsbetingelser, og holder den part, der kommer til at lide - i dette tilfælde Afrika - mere uden for døren end nogensinde.

Hvor handelsforhandlingerne ender, ved vi tidligst til efteråret. Men hvor det tidligere var en sag udelukkende for EU-Kommissionen, skal aftalen efter Lissabon-traktaten godkendes i EU-Parlamentet. Forhåbentilg vil det ikke ske, hvis aftalen ender med lukke de fattiges apotek ved igen at sætte patentet over patienten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her