Leder

Luk i stedet P3

Indland
5. maj 2010

Hvis politikerne virkelig ønsker at gøre kommerciel radio bæredygtig i Danmark, så er det P3, der skal lukkes. Ikke P2, som synes at være regeringens udspil. Som forventet er det Danmarks Radio, der er i fokus i de igangværende medieforligsforhandlinger. Regeringen vil skabe reel konkurrence på radiomarkedet, og måden, det skal ske på, er at lukke P2 og bruge denne flade til en konkurrent til P1 leveret af en privat udbyder.

Det ville i sandhed være en smuk verden, hvis der var publikumsgrundlag for to seriøse samfundsdebatterende radiokanaler i Danmark. Derfor kan man da også hurtigt blive positivt stemt over for ideen, men realiteten er, at P1's popularitet er pæn, men ikke prangende. Med en lytterandel på omkring 6,8 procent er det svært at se, at der skulle være grundlag for konkurrence inden for den målgruppe - der i øvrigt i forvejen er begunstiget med en del statsstøttede kulturtilbud.

Formuleringen hedder, at P1 skal have privat konkurrence, men spørgsmålet er, hvor privat man kan kalde en udbyder, der får 125 millioner kroner i statsstøtte om året (meget mere end P1 og P2 tilsammen) og i øvrigt forpligter sig til at levere public service-indhold.

Dette udspil udstiller VK-regeringens splittelse i forhold til DR og mediemarkedet generelt. Man ønsker at indføre markedsvilkår i medierne, men man stoler ikke på, at markedet kan levere kvalitetsindhold. Det kan det heller ikke, når vi taler om et så lille sprogområde som det danske. Det er simpelthen ikke økonomisk rentabelt at tale til andre end den laveste fællesnævner. Og her kunne man så passende spørge, om det så ikke var en idé at lade de kommercielle udbydere gøre netop det og i stedet lukke P3.

Lukker man P2, fjerner man netop en stor del af DR's kerneydelse. Den klassiske musik skal man lede længe efter andre steder, og derfor er det i sandhed en service fra DR's side.

anbr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man ønsker at indføre markedsvilkår i medierne, men man stoler ikke på, at markedet kan levere kvalitetsindhold.

Tillad mig at omskrive:

Man oensker at indfoere markedsvilkaar i medierne, men kun hvis de paagaeldende medier behoerigt taler regeringens pris og udbreder regeringens vaerdier - man oensker jo ikke som regering selv at blive offer for de samme markedsvilkaar!

Sven Karlsen

At det blev P2 der lukkes, er vel resultatet af det sædvanlige fnidder: VKO ønskede at stække DRs sendeflade, fordi den jo som bekendt er oppositionens propagandasender, men lukkede man P3, så var der for mange af VKOs egne vælgere der ville klage, og lukkede man P1, så ville de politiske motiver være for åbenlyse.

Men lad dog endelig VKO få en propagandasender mere, - de føler sig åbenbart ikke dækket tilstrækkeligt ind med TV2, - pengene kunne naturligvis være brugt bedre, og jeg må til at finde en anden kilde til at levere mig lidt klassisk baggrundsmusik, men jeg behøver jo heldigvis ikke lytte på den nye kanal ;-)

Tom W. Petersen

Måske skal man bare omsider opgive at forvente, at DR tager den "klassiske" musik alvorligt.
Nu har man længe, i stedet for netop at behandle den seriøst, forsøgt sig med poppede jingles og slogans ("live de luxe"), talt nuttet og indsmigrende og i det hele taget troet, at man derved fik nye lyttere til den klassiske, mens de, der holder af den, forlængst har nået kvalmegrænsen.
Den slags tiltag virker selvfølgelig ikke i dén afdeling af musikken, så hvorfor ikke bare aflive kanalen?
Emil Holm må vende sig i sin grav.

Dorte Sørensen

Tom W. Petersen
Jeg er enig med dig i at efter besparelser begrundet i overskridelserne af DRs byggebudget ( som den enste offentlige institution , der direkte er blevet straffet for en byggebudgetoverskridelse – fx havde Vejdirektoratet en større overskridelse i deres motorvejsanlæg, her sagde regeringen uden at blinke –hvor der er vej er der en løsning og hermed dækkede VDs overskridelse uden nedskæringer i andre vejanlæg.) er gået hårdt udover P2, hvor mange af de gode medarbejder blev fyret for at spare. Men DR har forpligtelser med at sende så meget klassisk- og jazz musik, hvor skal denne forpligtelse så opfyldes på P1 så denne kanal igen bliver en blandingskanal og dermed mindre tid og penge til undersøgende journalistik.
Husk med forslaget om at lukke P2 og oprette en ny kanal til konkurrence med P1 og med 125 mio. kr taget ud af de foreliggende licenspenge.vil forringe DRs mulighed og lytterne vil i mine øjne blive "sorte per"