Leder

Fodbold og skat

Indland
19. juli 2010

DET LIGNER mangel på politisk tæft, når en minister umiddelbart efter et fodbold-VM fremsætter et forslag om, at skattefordelen skal tages fra de udenlandske spillere i den danske Superliga. Det er ikke desto mindre, hvad skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har gjort.

Fordelsreglen går i dette tilfælde ud på, at udenlandske spillere, der købes af danske klubber, slipper med at betale 25 procent i skat de første tre år eller 33 pct. i fem år. Dette for at gøre det mere attraktivt for kroaten, brasilianeren eller ghaneseren osv. at flytte til Danmark. Det kaldes forskerordningen, fordi den primært er beregnet på at tiltrække udenlandske forskere, men idrætsudøvere og visse kulturfolk kom i samme omgang. Ud af 2.900 personer tilhører kun 152 de sidstnævnte kategorier. Fodboldledere fra blandt andet Brøndby og FCK har ikke overraskende taget kraftigt afstand.

Skatteministeren vil flytte de sparede penge over til forskerne, angiveligt fordi disse er med til at skabe nye arbejdspladser i modsætning til boldstjernerne. Dette bestrides af lederne. Deltagelse i Champions League er god reklame for en klubs hjemby og giver arbejde til leverandører af sodavand, pølser, osv. Med udenlandske stjerner kan kampene i Superligaen tiltrække et større publikum, og spilniveauet højnes til gavn for sportens elskere.

Faktisk ved vi ikke, om Lund Poulsen netop er i kontakt med folkedybet. Der foreligger ingen undersøgelse, men dansk retfærdighedsfølelse vil nok tilsige, at alle skal være lige over for skattevæsnet. Fodboldfolket over for folkedybet?

Hvis spillerne fratages privilegiet, bør skatteministeren foretage en sammenlignende analyse med andre erhverv. Hvorfor skal danske soldater i udlandet f.eks. betale skat, når EU-ansatte har skattefrihed? Nuvel, forslaget blev straks skudt ned af Dansk Folkepartis Søren Espersen, hvorfor det hele nok ender i det rene ingenting. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her