Leder

Lov og løsrivelse

23. juli 2010

Kosovo-provinsen løsrev sig i februar 2008 fra Serbien, og i går sagde et flertal af dommerne ved Den Internationale Domstol i Haag, at den ensidige selvstændighedserklæring ikke strider mod folkeretten. Den kosovo-albanske ledelse er endelig herre i eget hus med rettigheder - og pligter.

Den væbnede modstandskamp mod den grove undertrykkelse fra Beograd og NATO-styrkernes 1999-støtte til det endelige opgør med diktatoren Slobodan Milosevic har fået en juridisk afslutning - og en ny politisk begyndelse med rammer, der ikke længere kan flyttes. Der er ikke noget i den almindelige folkeret, som kunne forbyde Pristina at gøre, som man har gjort, fremgår det af dommen. Det er skrevet så konkret, at der næppe leveres juridisk ammunition til andre regionale folk med selvstændighedsambitioner.

Serbien er blevet straffet for årtiers mishandling af kosovo-albanerne, og Milosevic-styrets arvtagere er blevet straffet for at have tøvet for længe med at forstå realiteterne. Lederen af de 27 EU-landes nye udenrigstjeneste, Catherine Ashton, var hurtigt ude med den erklæring, der nu opfordrer begge parter til forhandling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu