Leder

Sæt i gang

Indland
12. juli 2010

I dag er det seks måneder siden, et jordskælv lagde Port-au-Prince øde, men i mange henseender er fornemmelsen, at det kunne være sket for et par uger siden: Ingen - eller i hvert fald få - dør af sult, de værste og mest akutte skader er lappet sammen, og folk har fået en presenning og et tæppe at sove under. Men derudover er der ikke rigtig sket så meget. Bill Clinton, der udgør halvdelen af ledelsen af Haitis genopbygningskomité, har netop ladet sig interviewe til livsstilsmagasinet Esquire under den flotte betegnelse »Haitis CEO« med atter flere smukke og lidt flyvske tanker om, hvordan der kan komme en fugl fønix ud af Haitis ruiner. Men for langt de fleste - ikke mindst haitianere - er opfattelsen, at Haiti er et førerløst skib, der ikke rigtig bevæger sig nogen vegne.

Tanken om at bygge et helt nyt Haiti op fra grunden, hvor alt er gennemtænkt og planlagt, og man retter mange af fortidens fejl, er rigtig, og kan om 20 år sagtens vise sig at være perfekt tænkt og delvist udført. Problemet er, at den lige nu er, hvad man med et udtryk fra Clintons eget hjemland kalder 'pie in the sky' - tærte i himlen. For de hundredetusinder, der lever miserable liv i ruinerne er luftige planer 20 år frem i tiden fuldstændig ligegyldige, og risikoen ved at udvise den totale mangel på aktivitet, lederskab og fremgang - som lige nu er realiteten i Port-au-Prince - er, at genopbygningen mister sit momentum. På gaden - og faktisk også i de airconditionerede kontorer - ses inaktiviteten og ledelsens umeddelsomhed som endnu et udtryk for elitens traditionelle arrogance og magtbrynde - og de fleste forventer, at resultatet bliver derefter.

Det er sigende, at Clinton i interviewet fabulerer over, hvordan man egentlig kunne begynde at fjerne ruinerne. Clinton - og ikke mindst den haitianske ledelse - burde for længst have indledt den oprydning, der både ville involvere og engagere befolkningen i en proces, der ville give dem en aktie i genopbygningen af deres eget land - og ikke mindst en chance for selv at bevæge sig fremad. Sæt i gang. Toha

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her