Leder

Uforenede stater

Indland
3. juli 2010

I morgen samles de om picnickurv, havegrill og fyrværkeri. Det er igen blevet den 4. juli, USA's uafhængighedsdag, og staterne fejrer 234-årsfødselsdag. Spørgsmålet er bare, om der er noget at fejre?

Fredag viste nye tal, at USA igen mistede job i juni måned - for første gang i år. Staten har fyret 225.000 midlertidigt ansatte, som var hyret til nationens 10-årlige folketælling, og selv om den private sektor skabte 83.000 job, så kunne det ikke opveje tabet. En påmindelse om faren forude: Verden rundt er landene ved at skrue ned for vækstpakker og andre statslige krykker til økonomien, men spørgsmålet er, om den private sektor er stærk nok til at tage over? Også fra boligmarkedet og industrien har ugen budt på dårlige tal, som puster nyt liv i frygten for en W-formet krise eller et »dobbelt dyk«.

I Den Mexicanske Golf vælter olien ud i havet på tredje måned, og i Kongressen er Obamas finansreform igen blevet udsat, mens Demokraterne leder efter de nødvendige republikanske stemmer. Andre centrale løfter som klima- og immigrationslov ser ikke ud til at have de store chancer frem mod midtvejsvalget i november.

Tager vi økonomien først, så havde mange økonomer advaret om, at det ville gå netop sådan: En lang periode med usikkerhed og et svagt, ujævnt opsving. Men et er at sige ordene, noget andet at det stadig ikke føles behageligt, når man står der. Vælgerne er nedtrykte og frygter at miste hus og hjem. Både olien og den uforsonlige kongres gør ondt værre, for de udstiller Obama som en lammet leder, der vrider hænder på sidelinjen, snarere end en handlekraftig frontfigur, der løser problemer.

Amerikanerne lever i en splittet nation på dens 234-årsdag. Gid de ville bruge den på at genfinde lidt af valgkampens optimisme.

Og gid det ikke bliver frygt og splittelse, men kompromisvilje, konkrete resultater og en styrket, offensiv præsident, der kommer til at præge det 235. år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her