Leder

Kan I huske os

De er jo kendt for at være på farten, så håbet var nok, at man aldrig ville høre fra dem igen. Det var dumt at satse på. I går kunne Information afsløre, at de danske myndigheder kan vente sig et sagsanlæg fra de 23 romaer, som blev udvist den 7. juli
Indland
7. august 2010

De er jo kendt for at være på farten, så håbet var nok, at man aldrig ville høre fra dem igen. Det var dumt at satse på. I går kunne Information afsløre, at de danske myndigheder kan vente sig et sagsanlæg fra de 23 romaer, som blev udvist den 7. juli. European Roma Rights Center (ERRC), der sandsynligvis vil føre sagen på vegne af de udviste, forventer at få medhold i påstanden om, at udvisningerne var uberettigede og i strid med både dansk lov og EU-lov.

Og ifølge flere juridiske eksperter har romaerne en vældig god sag. Henholder man sig til EU's opholdsdirektiv, kan EU-borgere nemlig kun udvises, hvis deres adfærd udgør: »en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse«. Udlændingeservice har endnu ikke fremlagt den præcise begrundelse for udvisningerne, men ifølge styrelsen var der tale om »husfredskrænkelse« og »ulovlig campering«. Ligegyldig hvor kreativt det udlægges, kan det næppe betegnes som en alvorlig trussel mod grundlæggende samfundsinteresser.

Det kan fint være, at de 23 romaer har begået kriminalitet i Danmark. Og det er også muligt, at den har været af en sådan karakter, at det retfærdiggør udsmidning og karantæne. Men det måtte man jo i så fald bevise. I stedet blev den nemme vej fulgt, men det er en vej, der fører mod farlige faldgruber.

For det her er ikke bare en sag om 23 romaer, eller blot et spørgsmål om den danske praksis på udlændingeområdet. Det er en dybt principiel sag om den måde, en række europæiske lande forsøger at fortolke EU-retten på - så bredt at man kan nyde fordelene ved den frie bevægelighed, mens man smider dem ud, man ikke ønsker. Italien har længe ligget på kanten af det acceptable i deres tolkning. Seneste har Frankrig meldt ud, at landet ønsker at kunne smide selv franske statsborgere ud af landet. Listen af uønskede mennesker er lang, men øverst på den finder man Europas ofte glemte romaer. Nu talte domstolen ikke til de 23 på Amager. Lad den i stedet tale til de 27 EU- medlemslande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg mener at vide at man kan udvises hvis man ikke har penge til at forsørge selv selv, hvilket der nok mere er tale om.

Mange romaere, med rette kaldet sigøjnere (rejsende tyveknægte) påstår at de i Danmark lever af af samle pantflasker

Godt nok er mange danskere blevet til nogle forbandede svin, men så meget (værdifuldt) affald smides der alligevel heller ikke væk.

Jeg ser ingen grund til at udvise tolerence, accept eller forståelse over for disse omrejsende personer, der end ikke kan tjene til en kop cafe-kaffe på lovlig vis

Man har jo på fornemmelsen, at det stadig er Jyske Lov som man bruger her i landet. Selv om det til tider mere ligner noget man opfinder til lejligheden - men vi har jo heller aldrig afskaffet enevælden, kun indskrænket den. Og indskrænket beskriver vel meget godt den situation som Danmark nu havner i. Igen!