Leder

LEDER: Finansbaronerne

Indland
31. august 2010

»Vi får ikke nogen ny stram regulering, og derfor forudser jeg et nyt stort kollaps inden for 10 år.«

Professor Walter Mattli, Oxford University til Information.

Fra Obama til Sarkozy og Gordon Brown var der enighed. Den finansielle nedsmeltning, som ramte verden i efteråret 2008, måtte ikke gentage sig. Og midlet til at forhindre det i fremtiden måtte være en skrap lovgivning globalt og nationalt - en kontant øget regulering af den finansielle sektor. Den uhæmmede spekulation i fantasifulde finansielle produkter måtte standses, og man måtte undgå i fremtiden at komme i den situation, at finansielle virksomheder blev for store til at gå ned. I dag er virkeligheden en anden. Takket være effektiv lobbyisme og intens påvirkning af opinionen, skræmmebilleder og almindelig politisk resignation er den skrappe regulering ved at ende i småtterier, som Information kunne fortælle i lørdags.

Styrkeprøven mellem det politiske niveau i verden og den enorme kapitalkoncentration i den finansielle sektor er dermed ved at falde ud til sidstnævntes fordel. Men taber regeringerne kampen, skal de ikke regne med at få chancen igen foreløbig. Den globale finanssektor har formået at skaffe sig enorm rigdom og indflydelse, at sætte sig på de mest attraktive bydele i verdens storbyer, at forgylde sine topansatte uhæmmet og at fremstå som vor tids mægtigste. Industribaronerne afløste de rigtige baroner fra landbrugssamfundet. I et par årtier eller mere har finansbaronerne indtaget pladsen, og vinder de slaget om regulering, er der ingen grænser for deres storhed. Direktør i brancheorganisationen Finansrådet Jørgen Horwitz sagde i sidste uge, at de brodne kar i finanssektoren måtte straffes hårdt. En usædvanlig melding over for egne medlemmer, skulle man tro, men måske et forsøg på at flytte fokus, for de brodne kar i Roskilde og andre banker er kun symptomer. Slaget om finansreguleringerne er langt større og vigtigere end festens retslige efterspil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her