Leder

LEDER: Det professionelle universitet?

Indland
7. september 2010

En læser skrev en harmdirrende mail på baggrund af gårdagens forside på Information. Den handlede om, at universiteternes udgifter til administration og ledelse - trods besparelser - er steget voldsomt fra 2005 til 2009.

De stigende udgifter til administration skal ses i lyset af, at universiteterne i de senere år er blevet mødt med stigende krav om detailstyring, mente læseren, som nævnte i flæng:

»(...) samtidig tilmelding til undervisning og eksamen, opfølgning af hver enkelt studerende, som er inaktiv, servicering af studerende i forbindelse med karriereplanlægning, akkrediteringskrav, krav om flere studerende uden øget taxametertilskud til at afhjælpe det ekstra pres på studieadministrationen, som de mange flere 'atypiske studerende giver...«

Så overforbruget har en forklaring. Politikerne har bedt om et mere professionelt styret universitet. Og det har de fået. Og det koster penge.

Det bemærkelsesværdige er, at universiteterne end ikke kan sige, om der er kommet bedre uddannelse og forskning ud af det øgede ressourceforbrug på administration og mere professionel ledelse.

Det kan vi ikke, fordi vi hele tiden skal vænne os til nye systemer og forretningsgange, som direktøren på Aarhus Universitet, Jørgen Jørgensen, formulerede det.

Men kigger man dybere ned i tallene, er der nogle universiteter, hvor stigningen i udgifterne ikke er nær så store som andre steder. Det gælder f.eks. Ålborg Universitet.

Selvfølgelig skal universiteterne have tid til at omstille sig til nye it-systemer og nye ledelsesformer. Men det bør også være oplagt for universitetsbestyrelserne at se på best practice andre steder. Ellers får kritikerne af universitetsreformen endnu en gang ret i deres forudsigelser, før loven bliver vedtaget: Det nye ledelseslag vil blive for dyrt og skabe en dyne af tung administration.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her