Leder

LEDER: Bosnisk krænkelse

Indland
18. oktober 2010

Det er ikke forbeholdt muslimske lande at føle sig krænket, når ytringsfriheden benyttes. Således har skuespillerinden Angelina Jolie netop fået frataget sin tilladelse til at optage scener af sin endnu unavngivne debutfilm on location i en bosnisk landsby. Begrundelsen er, at den handler om en bosnisk kvinde, der forelsker sig i sin serbiske voldtægtsmand, og at der ikke findes et eneste eksempel på, at noget sådan er sket under den bosniske borgerkrig i 1990'erne. Ikke mindst har offergruppen af kvinder skubbet på for at få optagelserne forbudt. Historien er vildledende, siger de.

Selv siger Angelina Jolie, at der ikke er tale om en dokumentarfilm, og hun appellerer til, at man afventer den færdige film, der vil rumme mange drejninger eller nuancer, som vil vise den sensitive natur af forholdet mellem de to hovedpersoner. Desuden består holdet af mennesker fra alle dele af Bosnien, som ikke haft problemer med at deltage. De første optagelser har allerede fundet sted i Ungarn.

Ytringsfrihed er de vestlige demokratiers livsnerve, som bravt blev forsvaret efter Rushdie-fatwaen og sagen om Muhammed-tegningerne. Alligevel forstår man myndighederne i Sarajevo i en situation, hvor der i landet endnu er åbne sår efter krigen, og hvor man stadig er midt i en demokratiseringsproces, selv om demokrati er indført.

Faktisk havde Danmark en lignende sag i 1973, da Jens Jørgen Thorsen fik støtte til en film, som blandt andet viste Jesu seksualliv. Den blev stoppet af Kammeradvokaten med den søgte forklaring, at den ville krænke evangelisternes ophavsret, da følelsesfulde protester tårnede sig op i hele Europa, og Anker Jørgensens regering var truet. Frankrig forbød dengang optagelser på fransk grund.

Filminstruktør Jolie finder sikkert en udvej. En film er en fantasi med præmissen 'hvad nu hvis ...', og en kvalitetsfilm er ikke på forhånd udelukket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her