Leder

En tilsigtet systemfejl

4. november 2010

Forskningsmidlerne til universiteterne er helt skævt fordelt, lød kritikken i går fra rektorer på tre af landets universiteter. Et universitet som Copenhagen Business School (CBS), der huser 11 procent af de danske studerende, råder kun over tre procent af basismidlerne, som bliver givet direkte til forskningen på universiteterne. Det går hårdt ud over universitetets forpligtelse til at levere forskningsbaseret undervisning, lyder beskeden fra såvel rektorer som studerende. Omvendt er der over 190.000 forskningskroner pr. studerende på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). At CBS, der kun udbyder humanistiske og samfundsvidenskabelige studier, også har de laveste bevillinger til uddannelse, twister kun skævvridningen yderligere.

Rektor på CBS, Johan Roos, kalder fordelingen af forskningsmidler »en uheldig fejl i systemet«. Spørgsmålet er, om den skæve fordeling ikke er tilsigtet. At teknik, natur- og sundhedsvidenskab får et langt højere taxameter til uddannelse er i hvert fald ikke nogen fejl. Ligesom det heller ikke er nogen hemmelighed, at en langt større del af de konkurrenceudsatte forskningsmidler i råd og fonde går til de samme såkaldte 'våde' fag.

De 'våde' fag er langt dyrere i udstyr og laboratorier. Men humaniora og samfunds- videnskab har i årevis været de fag, de unge vil have. Ud af de cirka 120.000 studerende, der var indskrevet på universiteterne i 2009, læser over 80.000 studerende på de 'tørre' fag. Set i det lys virker videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) mission om bedre undervisning på universiteterne en smule spøjs. Eller også er det helt tilsigtet, at langt størstedelen af de kandidater, vi uddanner, kun skal have et minimum af forskningsbaseret undervisning. Og så kan Danmark nøjes med at satse på at uddanne fåtallet til det højeste niveau i de fag, som - måske - giver flest penge på fremtidens faktura.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu