Leder

Magtens brynde

Langt om længe synes et flertal i Folketinget at vågne op til dåd over for regeringens forslag til ny offentlighedslov. Lovforslaget vil tillade magthaverne - regering og embedsværk - at lukke sig om deres egen magt
Indland
11. december 2010

Langt om længe synes et flertal i Folketinget at vågne op til dåd over for regeringens forslag til ny offentlighedslov. Lovforslaget vil tillade magthaverne - regering og embedsværk - at lukke sig om deres egen magt. Fremover vil det således blive op til embedsmænds arbitrære skøn, hvilke oplysninger befolkning og presse kan få adgang til fra ministerkontorerne. Dermed mistes bl.a. muligheden for at få den fornødne indsigt i tilblivelsen af landets love, hvilket hidtil har været anset for et grundvilkår i folkestyret.

Kritiske medier - herunder Information - har længe talt for døve øren, og regeringen har ikke vist udpræget lyst til at deltage i debatten om dette tilbageslag for den i festtaler højt besungne danske åbenhed i forvaltningen. Således har DR2's Deadline to aftener i denne uge søgt at arrangere en debat mellem denne avis og justitsminister Lars Barfoed (K) subsidiært retsordførerne for Konservative og Venstre. Det har ikke vist sig muligt. Nu kan man selvsagt være forhindret af gode grunde, men ærlig talt: Der skal ekstraordinært gode grunde til ikke at ville tage en åben debat om, at man er i færd med at gøre folket til passive tilskuere til folkestyret.

Sagen har længe været gefundenes Fressen for en opposition, der kritiserer regeringen for at putte med oplysningerne i bl.a. sagen om overbetaling af privathospitaler. Også her vil lovforslaget kun gøre ondt værre, så det kan undre, at Socialdemokraterne, SF og Radikale skulle helt hen til i går, før de kaldte lovforslaget »fuldstændigt uacceptabelt«. Mere agtpågivende var meldingen fra Dansk Folkepartis cirkelsparkende retsordfører, Peter Skaarup: »Ingen kan være interesseret i, at der opstilles en magtbrynde«. Vi regner med, at Dansk Folkeparti i denne sag lader handling følge ord. For det er korrekt forstået af Peter Skaarup, at regeringen just i denne - som i så mange andre - sager er optændt af magtens brynde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Kan forklaringen på at oppositionen ikke tidligere har sagt fra overfor den nye offentlighedslov ikke være, at den først er fremsat nu og her.
Derudover er jeg glad for at Information og især Ulrik Dahlin (eller hvordan det staves) har fuldt sagen og påvist faldgrupperne i Offentlighedskommissionens rapport med mindretals udtalelser osv.

Jowda. Der er langt mere sat i spil end den borgerlige presse og Regeringspartierne ønsker at lægge ud til debat. Som såmænd også drejer sig om deres egne interne netværksforhold eller den solide tavshed, som anliggendet har være tildelt. Om DF i sidste ende ikke som sædvanligt vælger at indordne sig Regeringen, og så forsøger at kalde begrænsningerne for en dansk offentlighed for et ansvarligt skridt, må vise sig. Erfaringen viser imidlertid, at det, omend skuffende, så foreløbigt er forventningen...

Magtens brynde - et poetisk udtryk fra Skaarup - vi andre kalder det i spade-perspektiv fortsat for klar magtarrogance...

Med venlig hilsen