Leder

Dyr dreng

Indland
22. marts 2011

Ham Lars Løkke, han er en dyr dreng. Og det er ikke hans overbetaling af privathospitalerne, der bringer ham i sværvægterklassen af kassetømmere. Nej, det er hans kommunale strukturreform fra årene 2002-2006, hvor Løkke var den ansvarlige indenrigs- og sundhedsminister.

I går kunne Ugebrevet MandagMorgen afsløre, at der siden strukturreformen er ansat 35.000 flere i stat, regioner og kommuner. Forud for reformen havde daværende statsminister Fogh ellers spået, at dens stordriftsfordele ville spare 30.000 stillinger i det offentlige.

Skudt forbi. Vildt endda. Det er endt i den stik modsatte retning. Bare de ekstra lønninger og pensioner til de flere ansatte løber op i årlige 14,6 milliarder lige så kostbart som efterlønsudgifterne. Til reformens omkostninger hører, at de kommunale chefer selv vurderer, at servicen er blevet ringere. Og at borgere og folkevalgte oplever, at demokratiet er rykket meget fjernere. Der var advarsler nok inden. Fagkyndige pegede på forhånd på, at stordriftsfordelene var en luftspejling, og at demokratitabet ville blive reelt.

Men Løkke ville vise handlekraft og behage lobbyorganisationen Dansk Industri, DI, der i 2002 markedsførte sig på at kræve amterne afskaffet og kommunerne sammenlagt. DI hævdede, at det ville nedbringe marginalskatterne og medføre mere erhvervsvenlig forvaltning af lovene. Det sidste har holdt stik, f.eks. på miljøområdet.

Ironisk, men sandt er det, at Løkkes reform for alvor har skabt behov for en reform. De fem regioner kan ikke holde sig levedygtige bare ved at forvalte det livsfarlige hospitalsvæsen. Men staten vil sky at overtage ansvaret for indfrielse af helbredsløfter. Og kommunerne kan slet ikke overkomme opgaven lige som de allerede har knækket halsen på en del af dødsboet efter amterne.

Første etape af den nødvendige reformproces består i at få den fortidsbelastede Løkke sat fra bestillingen. Så må andre tænke dybt og hårdt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Men det værste er, at Løkke Rasmussen og DF var advaret Det blev de fx under hele Folketingets forhandlinger i de 3 måneder det tog Løkke Rasmussen at få jappet Strukturreformen og følgelove igennem. – Følgelovene tillod private at tjene på pleje og pasning samt at tage brugerbetaling for ekstraydelser her blev det bare forbudt i loven, at den kommunale hjemmepleje måtte udbyde ekstraydelser – så her fik brugerne ikke frit valg og kommunerne ikke lige konkurrence. Et andet stort kritikpunkt var at de gamle amters viden blev spredt for alle vinde, hvilket udviklingen desværre har givet de bekymrede ret. Bare for at nævne et par punkter.

En ting der undre mig dengang var at medierne ikke omtalte denne kritik og bekymringer fra hele oppositionen og fra de fleste høringssvar. I medierne hørtes mest om hvor dygtig Løkke Rasmussen var, når han så hurtig kunne få en så stor reform på benene og vedtaget i Folketinget.

Doris Møller

Anders Fogh Rasmussens regering havde som et af sine mål at foretage et opgør med smagsdommere og eksperter.

At eksperter advarede mod strukturreformen i den form, som den fik, gjorde formodentlig Lars Løkke Rasmussen endnu mere ivrig efter at gennemføre den.

Medierne blev nok i første omgang totalt lammede af regeringens foragt for eksperter. Ikke for ingenting skrev H.C. Andersen eventyret om Klods-Hans, der med sine forfriskende nye metoder udkonkurrerede de andre bejlere og kastede mudder i ansigtet på de kedelige oldermænd. Klods-Hans blev som bekendt konge.

Doris Møller, også jeg ser Klods-Hans som billedet på den danske selvforståelse - danskernes problem er blot, at andre nationer synes at mene, det er oldermændene, der har ret.

Inger Sundsvald

Bestikkelse og løfter om skattestop, skattelettelser, mere og bedre for de samme penge, har fået regeringens ”anstændige borgerlige vælgere” til at gå helt grassat i personlig grådighed på bekostning af det fælles samfund og det der godt kunne beskrives som solidariske ”danske værdier”. Nu fosser pengene ud af statskassen til alt andet end ”varme hænder” og værdige forhold for landets indbyggere. Værdierne ryger med ud med ”badevandet”.

Landet er ved at drukne i ledere, mellemledere og underledere der holder kontrol med at alt foregår efter reglementer og forskrifter, og at alt bliver dokumenteret i frihedens navn. ”Den lille mands beskytter”, DF, har sanktioneret det hele, for intet offer er for stort, hvis bare det rammer nogle ”fremmede”. Og jeg skal da lige love for at de har fået resultater for mandater.

Lars R. Hansen

Pyt - en fejlskud på 65.000 offentlig ansatte - den slags sker.

Inger Sundsvald

Tja, hvem tæller de døde og milliarderne til ”Forsvaret”?
Pyt! Hvor der handles der spildes/spilles hasard. Det eneste der tæller er om Danmark kan puste sig op og være en del af ”vinderne”. ”Vi” har jo råd til det, og ih hvor vi gungrer!

Lars R. Hansen

Inger Sundsvald,

hvis der er noget, der kendetegner danske politikere fra begge fløje - så er det, at de ikke prioritere forsvarsområdet (økonomisk eller på anden vis) - Danmark ligger under de i NATO vedtaget fællesbeslutninger for forsvarbudgetter som andel af BNP.

Og under VK-regeringen - har Danmarks forsvarsbudget som andel af BNP været faldende - muligvis som den eneste ministerielle styrelse sammen med Miljøstyrelsen.

Dertil har personaleforbruget været faldende - under SR-regeringen anvendte Forsvaret omkring 35.000 årsværk i sluthalvfemserne - i slutnullerne var personaleforbruget kommet ned på omkring 25.000.

Så det er altså ikke i Forsvaret de ekstra 35.000 offentlige ansatte er endt.

Lars Hansen

Og hvad har Nato så besluttet at procenten skal være?

Lars R. Hansen

2% af BNP

Nåh, herregud - vi ligger på linie med Belgien og 0,2 % under Tyskerne - så det kan vi tage med sindsro.

Lars R. Hansen

Det gør vi (politikerne) sandelig også...

Lars R. Hansen

Men i modsætning til politikerne i Belgien og Tyskland - holder danske politikere ikke (i nært samme omfang) sig tilbage når der skal sendes soldater ud i verden.

Lars

Helt rigtigt set - det koster noget for nogen, at en vil være generalsekretær i Nato ;-)

Inger Sundsvald

Aldrig er der brugt så mange penge på Forsvaret, miljøet og sociale ydelser (det har jeg regeringens ord for) og aldrig er der brugt så mange penge på rugbrød som nu.

Hvordan det forholder sig i forhold til BNP skal jeg ikke kunne udtale mig om. Det jeg kan udtale mig om er, at aldrig er der spildt så mange penge på en unyttig reform som på Strukturreformen. Til gengæld har vi her i landet fået rigtig mange offentligt ansatte i DJØF-kategorien, som kan regne det hele ud.

Desværre har der ikke været penge og vilje nok til at sørge for, at almindelige arbejdsomme danskere ikke ryger ud i arbejdsløshed og dermed udsættelse af hele familier af deres boliger.

Gudskelov holder danske politikere sig lidt tilbage i forhold til andre lande, selv om det ikke helt passer dem. Men man kan prale af flere døde i forhold til landets størrelse og økonomi. Og dét bliver værdsat.

Peter Andreas Ebbesen

Inger Sundsvald.
Du har ret, og det er bare en rigtig god måde du får sagt det på.
Man kan jo også sige det kort og koncist som Fru Helger.
DJØF DJØF DJØF.
Det er økonomerne der forpæster samfundet, og undergraver det med deres religion.
Det værste er, at de udråber økonomi til at være videnskab.
Tænk om man kunne måle BNP i hvor lykkelige folk er, frem for kun i vækst, vækst og vækst.
Vi skal have denne snylterregering sat på porten, jo før jo bedre.
Lars Ulykke, har drænet landet for alt positivt.
Mens hans venner i Nordsjælland bare rager til sig i et uhørt omfang, vi ikke har set mage til før.
Jo, Søde Poul og Søde Fritz har kronede dage i dagens Danmark på bekostning af fattige, pensionister og andre grupper på bunden af samfundet.
VH en indigneret Heidi Madsen

Inger Sundsvald

Lige her og nu melder stort set hele det politiske spektrum i Danmark os ind i EU’s seneste forordninger. Vi må ganske vist selv bestemme hvordan vi vil tilpasse os til konkurrence- og vækstsamfundet, hvis bare vi retter ind.

Lige her og nu har jeg ikke lyst til at forholde mig til NATO og hvad generalsekretæren har af dagsordener. For mig er det skræmmende nok hvad Strukturreformen har medført og kostet. Så vidt jeg forstår, er det dette artiklen drejer sig om, og ikke om forsvarsbudgettet i forhold til BMI eller -P.

Tak, Heidi :-)

Lars R. Hansen

Mosbak,

den sammenhæng findes næppe - men hvis det var så vigtigt for Fogh, at blive generalsekretær - ville han næppe have tilladt Danmark faldt så langt ned på budgetområdet.

Inger Sundsvald

Må jeg lige genopfriske hukommelsen:

Ham Lars Løkke, han er en dyr dreng. Og det er ikke hans overbetaling af privathospitalerne, der bringer ham i sværvægterklassen af kassetømmere. Nej, det er hans kommunale strukturreform fra årene 2002-2006, hvor Løkke var den ansvarlige indenrigs- og sundhedsminister..

jens peter hansen

Dragør kommune som er meget lille og ikke er berørt af kommunalreformen var engang styret af en lokaliste som David Rehling var en trofast støtte af. Indtil denne liste kørte kommunen fuldstændig i sænk hørte Dragør til en af de mest velhavende i DK. Jo Rehling ved hvad han skriver om.

Inger Sundsvald

Det er jo interessant, jens peter. Kunne det hænge sammen med at Dragør Kommune muligvis har været finanssmarte og har spillet med på boligboblen og spillet med hos Stein Bagger og andre i den stil der lovede et hurtigt afkast og gode renter?

Inger Sundsvald

Jeg har da hørt at Karen Jespersen i sin kommune også har haft en finger med i spillet. Det er ganske vist ikke dokumenteret, men hvem kan vide hvad Karen Jespersen i virkeligheden har tænkt og støttet op om – helt uvidende?

Motiver og spekulationer er der nok af. Jeg forholder mig til de klare tal om Strukturreformen og til hvad Løkke har kostet samfundet og som ingen fra regeringen hidtil har betvivlet validiteten af.

Efter min mening ville det nok også være svært, medmindre man begiver sig ind på kreativ bogføring. Motiverne kan jeg kun gætte mig til.

jens peter hansen

Tja eller også har den bare været dårlig ledet.

Jeg synes da også, hr. Rehling, at DI har haft stort held med sig på skatteområdet. De fleste virksomheder er rykket helt ud af det. Og skatteministeren mener at han kan undvære endnu flere folk.
Lige fødevareindustrien har haltet lidt bagefter, men nu kommer de med, når vi skærer fødevarekontrollen væk.
Så har vi frit slag for gullashbaronerne igen. NU er det bare os selv der skal æde lortet.

VK-regeringen trækker et slimet spor af muligheder for private at drive forretning på traditionelt offentlige opgaver. Rehlings artikel understreger et interessant aspekt: graden af parallellitet mellem liberalisternes gerninger og DI's ønsker.
VK fremstår stort set som DI's politiske arm - ikke at vi ikke vidste det i forvejen, men nu kan selv borlige medier se det (herunder Information)