Leder

En fair løsning

Når de radikale melder klart ud om deres syn på økonomisk ansvarlighed og grænser i udlændingepolitikken, aftvinger de ligeså klare svar fra S-SF. Lad os få dem. Hellere i dag end i morgen
Indland
6. maj 2011

Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen har midlertidig forlænget de nødlidende 2020-forhandlinger ved at adskille, hvad aldrig burde være ført sammen: Udlændingepolitik og økonomisk politik.

For at stemme for økonomiske reformer kræver Dansk Folkeparti at få hældt ustraffede bandemedlemmer ud af landet i bundter. Denne eliminering af grundfæstede retsprincipper isoleres fra de økonomiske forhandlinger.

Derfor kan Radikale Venstre forhandle videre om bl.a. en afskaffelse af efterlønnen, som partiet foreslog længe før regeringen. Margrethe Vestager lover samtidig, at hun efter et valg vil arbejde for at tilbagerulle de stramninger, som Dansk Folkeparti måtte få igennem. Det meddelte hun i går i Information. De radikale giver altså klare svar. Ja til økonomiske reformer. Nej til udlændingestramninger.

Men hvor går Socialdemokraternes og SF's grænse i udlændingepolitikken? Vi ved det ikke. De seneste måneder har S-SF bebudet, at de vil komme med et økonomisk alternativ. Hvor bliver det af?

Foreløbig nøjes SF med at true de radikale. Hvis der ikke er enighed om den økonomiske politik, kan man ikke sidde med i regering, lyder det fra Ole Sohn. Nu er det vanskeligt at være enig i en politik, der endnu ikke er fremlagt. Og man kan dårligt bebrejde et politisk parti, at det forsøger at få sin politik igennem.

Hvem siger egentlig, at oppositionspartier ikke må være uenige? Her adopterer S-SF den borgerlige regerings blokpolitiske diktum fra de seneste ti år. Men politik handler jo netop om at være enige om, hvad man er uenige om, så der kan skabes brede politiske løsninger for den bredest tænkelige del af befolkningen. Det er en sund demokratisk praksis.

Så når de radikale melder klart ud om deres syn på økonomisk ansvarlighed og grænser i udlændingepolitikken, aftvinger de ligeså klare svar fra S-SF. Lad os få dem. Hellere i dag end i morgen. Det vil være 'en fair løsning'.

Det afgørende er ikke alene, om oppositionen vinder næste valg. Det afgørende er, hvad oppositionen vil bruge sejren til. cj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja hvem siger at oppositionen ikke må være uenige – det gør OVK og mange medier. Her gang der har været et lille hik af uenighed så er det blæst op . Hvorimod alle OVK s uenigheder er blevet bagaliseret.
Derudover hvis DF skal tages alvorligt så kan de ikke stemme for afskaffelse og fremrykning af pensionalderen, når de ved at deres Grundlovsstridige stramninger af udlændinge vil blive trukket tilbage. Med andre ord UDSKRIV dog det valg, så vælgerne kan bestemme om en afskaffelse af efterlønne virkelig skal bruges som mirakelkur eller om vælgerne ønsker andre løsninger på landets økonomiske problemer.
PS: Hvorfor må regeringen vente flere år før de kommer med deres lovede planer. Jeg kan godt forstå at S og SF venter med at komme med deres plan til Løkke Rasmussen får mandet sig op til at trykke på valgknappen.

John V. Mortensen

Tænk sig, disse hersens dumme Radikale tillader sig at have - deres egen politik - og meninger. Nej, i den nye regering Børsting skal de bare være stemmekvæg og ellers holde kæft, trit og retning, når den - engang bliver angivet, Hvis de Radikale er så dårlige som flere fagforeningsformænd siger i TV, så frabed jer deres usle støtte, og måske er landet mest tjent med et frit Radikal parti midt imellem de to blokke, for De Radikale er det måske nok - en god løsning.