Leder

Tal om prostitution

Indland
9. juni 2011

I debatten om prostitution og forbud mod købesex er der både brug for valide tal, og for at der bliver talt nuanceret om de prostituerede, der ikke er en homogen gruppe. Begge dele leverer den hidtil største kortlægning af prostitution i Danmark, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd SFI, udgav i går. Men SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, bryder sig tilsyneladende ikke om SFI-tallene, for de giver hende ikke faktuelt rygstød, når hun vil kriminalisere købesex. Forskerne bag rapporten vurderer, at de udenlandske kvinder har overtaget markedet på gaden, mens de danske gadeprostituerede kun udgør et så lille et antal, at forskerne havde svært ved at finde nogen, da de gik rundt i miljøet i to dage. Selv om de observerede 13-15 danske prostituerede ikke er fremkommet ved samme optællingsmetode som de 600 udenlandske prostituerede, forskerne kan estimere sig frem til, fastholder antropolog Jens Kofod, at gadeprostitutionen er totalt forandret, hvilket er åbenbart for det blotte øje på Vesterbro.

Men Vigsø Bakke vil have kigget nærmere på SFI-undersøgelsen. Socialdemokraternes Mette Frederiksen er også kritisk over for tallene. Med baggrund i dem kan heller ikke hun længere hente skyts til argumenter om, at prostitution i dag er et massivt socialt problem, der kun skyldes overgreb i barndommen eller stofafhængighed. KFUK's Reden, et værested på Vesterbro, har i flere år opgivet forkerte tal om antallet af prostituerede til Servicestyrelsen, som hører under Socialministeriet.

Ministeriet måtte derfor nedjustere antallet fra 5.500 til 3.500, fordi Reden, der er blevet kritiseret for have egeninteresser i prostitutionsbekæmpelse, havde brugt en 'fejlbehæftet optællingsmetode'. Men når SFI, som man dårligt kan beskylde for at være bias i den polariserede prostitutionsdebat, kommer frem til et endnu lavere tal, 3.200, passer det altså ikke S og SF at indse, at udenlandsk prostitution først og fremmest skal bekæmpes som et fattigdomsproblem. Måske skulle de to partier stå ved, at de er ude i moralsk ærinde i stedet for at gemme sig bag en diskussion om tal.

I hvert fald vil det klinge hult næste gang S og SF beskylder Dansk Folkeparti for symbolpolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Så er det ligesom sat på plads, hvilke tal der passer og også vedr. den moralske vinkel.

Niels Mosbak

Der er jo tidligere påvist her i Information at Redens tal var dubiøse.
Yderligere har forbudsromantikerne kastet om sig med påstande, som de ikke var i stand til at dokumentere bl.a. efter en ekskursion til prostitutionsmiljøet i Amsterdam.

Måske man skulle slæbe Pernille og Mette med en tur rundt på Vesterbro, så de selv med egne øjne og ører kunne gøre sig nogle erfaringer om hvorledes livet leves uden for Christiansborgs pseudoverden.

Niels, nu skal du jo ikke trække moralismens hattedamer ud af deres lyserøde tylverden.

Torben Nielsen

I rapporten skrives der, at en gadesexarbejder tjener omkring 35.000 kr om måneden.

Dorit Otzen siger
»Den store skare af udenlandske kvinder har dumpet priserne for seksuelle ydelser. Nu kan man få et samleje for 100 kroner på Vesterbro og få suttet den af for 10 euro, det skævrider det danske kvindesyn,«

Regn lige på hvor mange kunder det er.
Og hvad skal prisen være, for at det ikke skævrider det "danske kvindesyn?"

Heinrich R. Jørgensen

Torben Nielsen:
"Og hvad skal prisen være, for at det ikke skævrider det “danske kvindesyn?”"

Detofficielle danske kvindesyn er formodentligt, at sex i økonomisk målestok skal ske gratis.

Hvis gadeluderne er nødt til at være så billige som det hævdes, skulle man ud fra almindelige antagelser om udbud og efterspørgselsom afgørende faktorer for konkurrencesituationen tro, at det var en indikator for det danske kvindesyn var meget udbredt og veletableret ;-)

Niels Mosbak

Heinrich

Som du dog kan sige det ;-)

Torben Nielsen

Og hvad er så det danske kvindesyn?

Torben Nielsen

Nu måtte jeg finde ud af det. Gik en tur i Istedgade og forhørte mig om priserne. Ikke en, ville gøre det for under 500.
Måske jeg er en dårlig prutter. Har i nogen erfaringer?