Leder

Utidige agurker

Indland
6. juni 2011

Agurker er altså godt nyhedsstof. Ofte bliver der rynket lidt på næsen af historier om de aflange grønne gevækster, der endda har lagt navn til en hel sæson af tvivlsomme nyheder. Men de seneste tre uger har agurkerne taget grusom revanche og ryddet forsider. Flere tusind tyskere er syge af en farlig bakterie, der menes at have fundet vej ind i tarmene på ryggen af en agurk. 16 tyskere og en enkelt svensker er endda døde af bakterien. Så må aftaler om Danmarks økonomi de næste 10 år vige pladsen, for det her kan slå hvem som helst ihjel her og nu, kan man forstå. Berlingske dedikerede forsiden til at skrive »Agurk« med agurker. Ekstra Bladet gravede danske afsløringer frem: »Dræberagurker på tilbud i Netto«, med billeddokumentation af tilbudsavisen. B.T. toppede: »Dræberagurker var på vej til jyske børnehaver«. Man ser for sig, hvordan lastbilladninger af tikkende bakteriebomber hastigt nærmer sig en flok intetanende børn, der hoppende glade venter på at fylde de tykke kindposer med grønne agurkesnitter.

Hidtil er 17 danskere blevet smittet, ni kvinder og otte mænd, men agurkesygen har ramt mange flere. Godt nok har næsten alle de smittede danskere været i Tyskland i midten af maj måned, og halvdelen af dem har ligefrem spist på den samme restaurant i Nordtyskland. Men det forhindrer ikke københavnere 300 km fra grænsen i at kyle hele grøntkassen i skraldespanden og gå en stor bue uden om agurkerne i Netto. Jo, agurkehistorierne har skam solgt godt i år. På bekostning af agurkerne kan man så sige. Salget af danske agurker er blevet mere end halveret og brancheforeningen melder om milliontab. Spansk landbrug, som i første omgang blev udpeget som synderen, har tabt 1,5 milliard kroner og kræver kompensation fra Tyskland. Rusland har forbudt al import af grøntsager fra EU. Mon ikke gartnerierne gerne så, at medierne puttede agurkerne tilbage i agurketiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her