Leder

Den virkelige skandale

At de humanistiske studier har svært ved at være både effektive og kreative er ikke så underligt, når de samtidig er dem, der får færrest midler til at uddanne langt de fleste kandidater
Indland
17. juni 2011

Dansk humaniora er en skandale, skriver den tyske professor Linda Maria Koldau i en kronik i Politiken. Efter to år på Aarhus Universitet (AU) er hun chokeret over den topstyrede uddannelsesstrategi, der berøver de studerende en ordentlig uddannelse. Faglighed og fordybelse er blevet erstattet af overfladisk fiksering på teori og buzzwords som entrepreneurship, kompetencer og tværfaglighed. Mest bekymrende er Koldaus kritik af, at de studerendes kreativitet og selvstændighed har svære kår på de humanistiske uddannelser.

Dekan Mette Thunø svarer igen med, at humaniora placerer sig blandt de 100 bedste fakulteter af sin slags i verden. Men argumentet er bare et symptom på det problem, den tyske musikprofessor beskriver. Ranglisterne rummer den viden om universiteterne, der kan måles, og de giver hurtige resultater på bundlinjen. Når det gælder uddannelserne, så får universiteterne bonus for, at de studerende bliver færdige til tiden og hurtigt kommer i arbejde, og i det ræs kan selvstændighed og kreativitet hurtigt gå hen og blive besværlige størrelser.

Kritikken for manglende kreativitet og selvstændighed går ikke igen i de studerendes evalueringer og klager over de humanistiske studier, som dekanen påpeger. Men det gør ikke kritikken mindre vigtig. En del af forklaringen bag de humanistiske studiers høje frafald handler vel også om, at de mest kreative og selvstændige studerende dropper ud og finder noget andet at give sig til?

Det er sundt med et blik udefra på vores uddannelser også selv om det kan virke blottet for forståelse for de vilkår, som de danske universiteter har. At de humanistiske studier har svært ved at være både effektive og kreative er ikke så underligt, når de samtidig er dem, der får færrest midler til at uddanne langt de fleste kandidater. Og det er vel den virkelige skandale på humaniora. lila

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her