Leder

Stumfilm i Syrien

Vi er enige med direktøren i, at instituttet ikke skal lukkes. Det skal smides ud det kan ske ved at udfordre regimet og flytte arrangementer til Beirut, som der nu angiveligt er planer om
Indland
4. juli 2011

Det syriske regimesfortsatte mord på demonstranter har rejst en debat i Danmark. Den 14. juni krævede Politikens Herbert Pundik Det danske Institut i Damaskus (DID) lukket. Forrige søndag forlangte fire forskere i samme avis, at Danmarks ambassadør trækkes hjem, og at 'alt samarbejde' med diktaturet droppes, dog uden at nævne DID direkte. Naser Khader (K) sagde onsdag i en 'Deadline'-debat med en af forskerne, Jakob Skovgaard Petersen, at regeringen følger EU's politik, der består af virkningsløse sanktioner og uld i mund-erklæringer. Han slap for et oplagt spørgsmål om, hvorvidt Danmark har presset på i EU-kredsen for direkte at erklære Bashar-regimet illegitimt, altså en slyngelstat. Hverken journalisten eller forskeren borede i Khaders bortforklaringer.

Instituttet i Damaskus samarbejder fortsat med det syriske styre. Senest med 'Oriental Landscapes' sidst i maj, en musikfestival i Damaskus' operahus, finansieret af instituttet og arrangeret af en vis Hannibal Saad, som på festivalens pressemøde sagde, at Syrien er »offer for massivt forvrængede medieangreb«.

Direktøren, Anders Hastrup,gjorde i et svar til Pundiks kritik gældende, at DID nærmest er et åndehul for oppositionen. Det er al ære værd, hvis det var tilfældet, men det er det ikke. Syriens kulturministerium skal give tilladelse til alle arrangementer, og hvis de bare lugter af oppositionsåndehul, afbrydes de af sikkerhedspolitiet, som det for nylig var tilfældet med en harmløs filmforevisning.

Vi er enige med direktøren i, at instituttet ikke skal lukkes. Det skal smides ud det kan ske ved at udfordre regimet og flytte arrangementer til Beirut, som der nu angiveligt er planer om, og hvilket for længst burde være sket. Lige nu er huset i Damaskus ikke et åndehul, men en de facto legitimering af regimet.

Måske kan vi se frem til stumfilmen
Vredens dagaf Carl Th. Dreyer i Beiruts biografer. Og at instituttet langt om længe bidrager til debatten om det aktuelle Syrien. e.

<\!s

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Olesen

Danske medier tør stadig ikke skrive om massakren i Jisr al-Shougur 3.-6.6, hvor 120 soldater og politifolk blev lokket i baghold og myrdet af islamister.

udøverne havde fået hjælp fra Al Jazeera og Al Arabiya med kommunikationsudstyr, og fra Saad Hariris libanesiske "Fremtidsparti".

Medierne i Vesten søger at dække over terroristerne - men lemlæstelsen af ligene er typisk for islamisterne.

Gravene blev åbnet med international presse 15. juni men nyheden bortcensureres i vesten.

Vesten og DK i ledtog med benhårde ekstremister, som under trusler prøver at tvinge folk at protestere mod den syriske regering - Ved Lene E hvem hun løber ærinder for?

http://www.facebook.com/pages/Say-NO-to-the-Terroristic-Islamic-Brotherh...

Her er Hizb-ut-Tahrirs statutter:

https://www.facebook.com/note.php?note_id=195356550511894

Kun muslimske mænd kan bestride topposter. Frafaldne skal henrettes.

Der er jævnlige opdateringer på:

http://www.facebook.com/pages/Dansk-Syrisk-Forening-Syrien-i-DK/20965653...

I de større byer holdes milliondemonstrationer - mod splittelse af landet.
Syrien består af mange etniske grupper og sekter, der bakker op om det sekulære styre,

http://www.facebook.com/notes/dansk-syrisk-forening-syrien-i-dk/flygtnin...

http://www.facebook.com/notes/dansk-syrisk-forening-syrien-i-dk/tidliger...

Hama og Homs er fundamentalisternes højborge.

Den største anti-regimedemonstraton i Hama er stadigvæk mindre end pro-demonstratonerne:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=194556447260577&set=a.17782968893...

Denne mand blev kidnappet af islamister og forhørt i 7 timer:
Han havde deltaget i at arrangere fredelige demstrationer.

http://www.infosyrie.fr/decryptage/hala-jaber-du-sunday-times-oui-il-y-a...

"De gav ham bind for øjnene, bandt hans hænder og fødder og smed ham i bagagerummet på en bil. Efter en halv times rejse blev han slæbt ind i en bygning, hvor han tilsidst fik at vide at han befandt sig i hænderne på "de Syriske revolutionæres forhørsafdeling".

"Han blev slået med elkabler, og kaldt for "hund", fordi han havde opfordret tl fredelige demonstrationer."Du siger til folk at de ikke skal kæmpe mod hæren når den angriber" sagde forhørslederen. "Det er ikke Syriens hær - det er Bachars hær og vi vil brænde den og dræbe den med jern og ild."

Hamadah blev udsat for mere tortur. De lod brændende plastic dryppe ned over ham og gav ham elektriske stød gennem tæerne.
På hans mobiltelefonliste fandt de navnet George og han fik en lussing mere for at omgås "en vantro kristen, en korsfarer og en gris".
Hamadah fik at vide at hvis han var medlem af den alawitiske minoritet ville hans datter blive skåret i stykker for øjnene af ham.
Tilsidst blev han hængt med hovedet nedad med elektroder på ryggen og lårene. "Smerten var frygtelig og jeg hylede indtil jeg mistede bevidstheden . Så vækkede de mig med koldt vand. De fik mig til at åbne øjnene og smed salt i dem."

Efter syv timer blev han ført ud tl sin bil.I denne uge vil han stadig arbejde for fredelige demonstrationer trods truslerne fra bortførerne, som han insisterer på var jihadister.

"Jeg vil ikke acceptere et sådant alternativ for min fremtid og for mine børn."

Randi Larsen

Bare en detalje - Carl Th. Dreyers film Vredens Dag er mig bekendt ikke en stumfilm - overskriften burde være ændret - eller man kunne henvise til en anden film som faktisk er det ..Hvis jeg tager fejl, kan det måske hænge sådan sammen, at den først blev produceret som stumfilm.

Niels-Holger Nielsen

"<\!s"?

Hvad sker der?