Leder

Den politiske retssag og retssagens politik

Der skal tales pænt til og med tyrkerne, derfor skal der findes politiske løsninger, og derfor skal optagelsesforhandlingerne også presse Tyrkiet til respekt for menneskerettighederne. Men vi skal ikke fedte for dem med gradbøjning af retsprincipper
Indland
13. januar 2012

JUSTITSMINISTER Morten Bødskov (S) har sat sig selv og sit ministerium på en vanskelig opgave. Han vil sammen med kulturminister Uffe Elbæk (R)»sikre, at lovgivningen på tilstrækkelig vis giver adgang til at skride ind over for radio- og tv-stationer, som opfordrer til terrorisme«, som det siges i en fællesudtalelse fra de to ministre.

Som en sjældenhed på Justitsministeriets hjemmeside er udtalelsen også gengivet på engelsk, og her nøjes justitsministeren ikke med at se på, om lovgivningen »på tilstrækkelig vis giver adgang til at skride ind …«. Til læserne i Ankara hedder det, at de to ministre » will now make sure that the Danish legislation provides all sufficient measures to react...«

Selvfølgelig er det ingen tilfældighed, når kronjuristerne veksler mellem tilstrækkeligog fuldt tilstrækkelig. Man kan derfor læse udtalelsen som en diplomatisk imødekommenhed over for den tyrkiske regering, som ikke kan forstå, at politiet ikke trak stikket til ROJ TV, i samme sekund som Københavns Byret havde sagt, at stationen gik kurdiske terroristers ærinde.

DA INGEN ÅBENBART skal tvivle på, at Danmark er parat til at bukke og skrabe med tyrkisk hældning i opgøret med kurderne, står der i ministerudtalelsen også, at »Danmark har et langvarigt og meget værdifuldt samarbejde med Tyrkiet om bekæmpelse af terrorisme«. Det havde været rart, hvis man også kunne skrive, at Danmark har et langvarigt og meget værdifuldt samarbejde med Tyrkiet om bekæmpelse af tortur — i Tyrkiet. Og man kunne tilføje, at man gerne samarbejder om at få løsladt de 50-60 journalister, som for tiden sidder i de tyrkiske fængsler som et resultat af Ankaras anstrengte forhold til ytringsfriheden.

De to ministre er selvfølgelig mere forsigtige end de retspolitiske ordførere, der som et særligt Christiansborg-politi i tide og utide rykker ud med strammerkrav. Utidigt er det altid, hvis lovgiverne blander sig inden endelig dom i en sag. Ole Hækkerup (S) forsømmer sjældent en lejlighed til at ligge lige i baghjulet på Dansk Folkeparti, og i denne omgang ønsker Christiansborg-politiet, at man skal kunne inddrage sendetilladelsen, selv om man stadig kan anke dommen. Stikket skal trækkes i den tyrkiske ånd.

TV-stationen ROJ og advokat Bjørn Elmquist holder i eftermiddag et pressemøde, og man kan roligt vædde et stykke ’tyrkisk delight’ på, at de fortæller, at sagen går om ved Østre Landsret.

Det er centralt i retsstatens værdier, at sagen er helt åben og uafgjort, indtil den endelige dom er afsagt. Men det er også en del af retsplejens principper, at der kan foretages foreløbige foranstaltninger som eksempelvis anholdelse, fængsling, ransagning og beslaglæggelse. Men foreløbige indgreb i ytringsfriheden, inden endelig dom, kommer i betænkelighed nærhed af grundlovens censurforbud. Derfor den ministerielle forsigtighed.

DER HAR VÆRET MANGE spekulationer om, hvorvidt tiltalerejsningen er politisk motiveret som en studehandel mellem daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og den tyrkiske regering. Fogh ville gerne være generalsekretær i NATO. Det krævede enstemmighed, Tyrkerne ville have ROJ lukket. Det krævede tiltalerejsning. Regnestykket gik op, og der er indicier for en sammenhæng, men også for det modsatte, bl.a. at det var USA’s nyvalgte præsident, Barack Obama, som vred armene om på den tyrkiske ledelse. Spekulationerne vil, som beskrevet i Information forleden, selvfølgelig hænge i luften over Østre Landsrets behandling af sagen.

Selve byretsdommenpå 190 sider er imidlertid et flot dementi af, at der skulle være tyrkiskvenlige politiske spøgelser på færde. Der er gjort et omfattende og sobert forsøg på at udfinde sandheden om det forbudte tyrkiske arbejderparti, PKK’s, militante virksomhed og ROJ TV’s rolle som bannerfører for PKK. Dokumentationen fører retten til den opfattelse, at PKK og dens militante organisationer udøver terrorvirksomhed. Menneskerettighedssituationen i Tyrkiet »kan efter omfanget og karakteren af de angreb, som PKK har begået mod civile, ikke føre til andet resultat«. ROJ TV og studieværterne får dom for, at de stort kun har været ukritiske mikrofonholdere for PKK. Metodisk arbejder dommeren sig frem til beslutningen om, at terrorsympatien strider mod straffelovens terrorbestemmelse. Den kunne Folketinget passende give et eftersyn, fordi alle jo ved, at hverken Fighters & Lovers-sagen eller ROJ-sagen ændrer noget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har som EU-formand talt ordentligt om at komme på talefod med Tyrkiet, der siden 1999 har været på vej ind i EU. Forhandlingerne er hverken levende eller døde. Ny ilt er på sin plads. Derfor skal der tales pænt til og med tyrkerne, derfor skal der findes politiske løsninger, og derfor skal optagelsesforhandlingerne også presse Tyrkiet til respekt for menneskerettighederne. Men vi skal ikke fedte for dem med gradbøjning af retsprincipper.

Og ROJ-journalisterne må — som så mange andre — på efteruddannelse til modvirkning af ukritisk mikrofonholderi. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"ukritisk mikrofonholderi" giver store dagbøder, men heldigvis ikke til os danske, som bare er venlige og flinke mikrofon-under-holdere.

Der mangler en byline.

Dorte Sørensen

Hvorfor er det store spørgsmål ikke - hvorfor kurderne ikke må have denne TV station i Tyrkiet eller et andet land med en stor kurdisk befolkning.

Dorte Sørensen

PS: Høre lige Venstres retspolitiske ordfører Karsten Laurtzen (eller hvordan det staves) i P1-morgen være ude at kritiserer regeringens for at de vil se på om , der er et hul i lovgivningen og hvis så skal det lukkes.
KL står og væver om så det ene standspunkt og så med det andet standpunkt - KL vil åbenbart kun kritiserer end at komme med noget konstruktivt.

Helle Degnbol

Tak for fin artikel.

Hør også Oluf Jørgensen (P1 Morgen i dag fredag).

Nuancer, perspektiver, viden, ro, forståelse.

À propos mikrofonholderi. Jeg endte tit, dengang jeg kunne se Kanal København, på den lokale kurdiske kanal, "forstod" ikke et kvæk, ville gerne have haft en smule hjælp til den danske seer, men jeg fik også meget ud af det. Det gjorde just indtryk på mig at se mennesker i en samtale af en anden art end jeg er vant til: én taler, én lytter. Det kan være meget smukt at se og høre på. Til sidst slutter samtalen med tak (kurdisk: spas!).

Nu var det jo ganske nemt at komme frem til at ROJ TV understøttede "terror" hvis det er det man ønsker at kalde den kurdiske befolknings forsøg på at opnå rimelige forhold i skin-demokratiet Tyrkiet, da forsvarets vidner blev afvist, vist 11 ud af 15 vidner, ligesom den promille af udsendelserne der blev dokumenteret i retten, alene støttede anklagemyndighedens bevisførelse, hvor forsvarets bevisførelse blev afvist.
Det er en urimelig skævvridning af sagen, og vel i strid med kravet til anklagemyndigheden om at foretage en afbalanceret vurdering af sagens indhold, og ikke kun den del der måtte passe ind i anklagemyndighedens forsøg på at få en domfældelse.

Men at man tillader sig at indskrænke ytringsfriheden i Danmark, på vegne af den tyrkiske stat, hvis anstrengte forhold til ytringsfriheden i Tyrkiet er velkendt, må vække undren, og hvis man mener at terrorlovgivningen går forud for Grundlovens § 77, kan man vinke farvel til nyheder der er vinklet anderledes end i de statsbetalte kanaler - ligesom i Tyrkiet.

Lauritz Jensen

Niels, jeg forstår ikke helt hvorledes Tyrkiet er mere 'skin-demokrati' end f.ex England eller USA, begge to lande hvor man kan opnå absolut flertal, med dertilhørende Diktatoriske beføjelser, med langt under 50% af stemmerne ?
I andre 'Store Demokratier' benytter kandidaterne sig af dyre-logoer på stemmesedlen, af den simple grund at vælgerne ikke kan læse kandidatens navn, eller noget som helst andet for den sags skyld ! .
Man kan vel med rette spørge hvor meget 'Demokrati' det er, når folk ikke engang kan læse de love 'deres folkevalgte' pålægger dem ?

Jeg synes bare at når du peger én finger mod andre... ...så er der tre, der peger mod dig selv !

Henrik Darlie

Det var ligegodt s...... Studehandlerne bliver åbenbart ført helt til tops, nu også i retssystemet.

'Og det var danmark,
det var danmark,
olé, olé, olé.'

Men der er stadig mulighed for at rette fejlen, ved næste instans. Vi får se hvorledes det udarter sig.

Niels-Holger Nielsen

Hvordan kan man på en gang anbefale en artikel, som skriver: "Selve byretsdommenpå 190 sider er imidlertid et flot dementi af, at der skulle være tyrkiskvenlige politiske spøgelser på færde. Der er gjort et omfattende og sobert forsøg på at udfinde sandheden om det forbudte tyrkiske arbejderparti, PKK’s, militante virksomhed og ROJ TV’s rolle som bannerfører for PKK." og så Niels Mosbaks kommentar?

Hvad Poul Smidt skriver, er at retten på helt uangribeligt grundlag er nået frem til en vurdering, som til forveksling ligner den tyrkiske stats. Og det bifalder han utvetydigt.

@ Niels_Holger, nærlæs bl. disse:
>>at terrorsympatien strider mod straffelovens terrorbestemmelse. Den kunne Folketinget passende give et eftersyn, fordi alle jo ved, at hverken Fighters & Lovers-sagen eller ROJ-sagen ændrer noget.<<

>>Barack Obama, som vred armene om på den tyrkiske ledelse.<<

Min første hurtige gennemlæsning var også afstandtagende, og det fremgik ikke i første omgang hvem skribenten var. Senere kom Poul Smidt så på, og jeg tog en nærlæsning, fordi han ellers har en kritisk approch. Der kom så min anbefaling.

Niels-Holger Nielsen

Netop de to sætninger du citerer forekom mig særlig dunkle. Kan du ikke hæve tågen?

Hvis man går på nudem.dk kan man bl.a. læse at en
journalist er blevet fængslet, anklaget, eller begge dele? for have lavet et interviiew med en kurdisk parlamentariker for - you've guessed it - opfordring og støtte til det som begynder med t...

Altså journalisten er blevet fængslet for at viderebringe informationer, sagt af en kurdisk parlamentariker om dette eller hint. Og de 50-60 eller 100 tyrkiske journalister sidder fængslet,alene fordi de har rapporteret om den tyrkisk-kurdiske konflikt. Så, nej Tyrkiet har ikke et anstengt forholdt til ytringsfriheden - lige præcis på det her punkt findes der ingen ytringsfrihed i Tyrkiet.

Grundlovens § 77 lyder vist nogenlunde sådan: censur og andre forebyggende foranstaltninger kan aldrig indføres igen. Vi er nogle (mange?) som mener, at med terror-lovene, indført i 2002, gjorde man netop det. Men da danske regeringer, ministre, Folketinget mv. kan tolke Grundlovens ord, ånd og bogstav som det passer dem, kan Folketinget indføre love, der indskrænker ytringsfriheden markant. Eller indføre en lov som bestemmer at de pilfirmaer som ikke registrerer sig får deres hjemmesider lukket eller at f.eks. internetudbyderne skal lukke The Pirate Bay såfremt at rettighedshaverne kræver det mm. Bedre eksempel er nok det, at SKAT kan kræve oplysninger udleveret fra f.eks. internetfirmaer, uden dom mm.

ROJ TV har udelukkende gengivet, dvs. videre-formidler PKK's synspunkter, og bl.a. fortalt omverdenen og Tyrkiet, at der er kurdere i Tyrkiet (noget, der er strengt forbudt i Tyrkiet) mm. Præcis som når Radioavisen videreformidler et interview med Alex Ahrendtsen hvori han siger at han ikke mener, at Ahmad Akkari skal have lov til at undervise i Danmark, eller år DR1 videreformidler Ida Aukens syn på at hun ikke mener, at de skal se Dronningen så meget i deres arbejde (dvs. i forbindelse med statsrådene).

Havde man forestillet sig at nyhedsoplæserne skulle gå kritisk til Idas Auken og sige deres egen mening eller at den person, der afspillende, endsige lagde op til interviewet med Alex A. fra DF bagefter skulle give sin støtte eller udtrykke mishag overfor hvad vi lige havde hørt. Det er nemlig det som dommen kræver af ROJ TV. [Hertil kommer så den helt utilstedelige domstols-indblanding i, hvordan ROJ TV skal redigere sine udsendelser...]

Formanden for Radio og TV-nævnet har tre gange tidligere behandlet klager over ROJ TV - alle tre gange har radio og tv nævnet besluttet at lade dem fortsætte. Hvorfor mon? Fordi de har fundet, at der intet er i de udsendelser som ikke også findes i danske udsendelser, blandt andet totalt ukritisk videreformidling ag Helle Thorning Schmidts udtalelser om kontanthjælp, Karen Hækkerups samme samt også ukritisk videregivelse, formidling, af f.eks. Joachim B. Olsen syn på fattigdom.

Som jeg forstår på formanden for radio og tv-nævnet, så er der nyhedsudsendelser, børne-udsendelser, dokumentar-udsendelser og ja, politiske udsendelser.
Og i nyheds-udsendelserne fokuserer man på den tyrkisk-kurdiske konflikt; i andre udsendelser, som er af mere kommenterende art interviewer ROJ TV kommentatorer, dvs. også tyrkiske, engelske mm. om den tyrkiske-kurdiske konflikt.

Måske mener dommeren, at det bør foregå som i Danmark, hvor man har to sider inde og diskutere og debattere stort set alt? Sådan gør man jo i Danmark, her henter man en person fra Cepos og en person fra SF ind (i Deadline eller i Debatten på P1) og så kan de stå der og skændes om et eller andet. Og personligt er jeg træt af det - thi jeg ved på forhånd hvad både manden fra cepos og manden fra sf vil sige - eller kvinden for den sags skyld. Der hvor man får det virkeligt gode interview er der hvor der kun er en person tilstede og hvor intervieweren har gjort sit forarbejde ordentligt og får stillet nogle ordentlige spørgsmål. Her kan vi som seere nemlig blive overrasket over at få noget af vide som vi ikke vidste før. F.eks. viste DR2 en udsendelse kl. 23.00 for nogle dage siden om race og genetik mm. Og der var interviews med forskere som mente både det ene og det andet; de blev alle interviewet alene. Hvis man ser på filmen Inside Job blev alle også interviewet alene...

Derved får seerne og lytterne altså en mulighed for for engangs skyld at høre folk uddybe deres argumenter.
Måske er det også dferfor at Jon Stewart er blevet så populær med sit Daily Show; her får folk lov til at tale ud i cirka 10-15 minutter, hvor ofte får folk lov til det - i de her medietider hvor medierne selv kræver, at man skal kunne soundbyte alt, dvs. forklare alt på 30-40 sekunder.

Og hvis ROJ TV skal lukke skal Oasen også lukke, altså nazisternes radio i Greve. Gad vide hvor de får deres penge fra nu, hvor de ikke længere får offentlig støtte?

Tyrkiet kan siges at være et skin-demokrati, da Tyrkiet (ikke længere) respekterer de grundlæggende basale menneskerettigheder som tilståelse af rettigheder til etniske mindretal indenfor den tyrkiske stats grænser,
ytrings og pressefrihed og sikkert en hel del mere.

Og som jeg har skrevet før: Såfremt denne dom bliver endelig - om nogle år efter anke til både landsret og højesteret - vil JP kunne straffes for at bringe oplysninger, informationer fra Hamas, Hizbollah og Taleban. Eller fra Folkets Muhjaheddin i Iran, siden også står de lister over dem, der udøver det, der begynder med t...

Og i lyset af dommen kan I jo selv gætte hvorfor...

Niels-Holger Nielsen

"Roj TV blev dømt efter terrorloven, men byretten måtte samtidig konstatere, at der ikke er hjemmel i loven til at frakende Roj TV sin sendetilladelse, fordi det udelukkende er det statslige Radio- og Tv nævn, der kan det." http://www.arbejderen.dk/artikel/2012-01-13/mediejurist-justitsministere...

Det er denne dom, som Poul Smidt berømmer. Jeg kan i hvert fald ikke læse det anderledes.

Niels-Holger Nielsen

Lauritz Jensen

Hvis du har fået opfattelsen af, at jeg synes at USA eller Storbritanniens form for demokrati, er det ultimative lykkelige demokrati, så er det såmænd ikke tilfældet.
At mennesker ikke er i stand til at læse lovene, er ikke kun gældende i u-lande - i Danmark er der såmænd 20% funktionelle analfabeter, der heller ikke er i stand til det. Heldigvis er radioen opfundet, således at selv analfabeter er i stand til at følge med i politiske erklæringer og tage stilling hertil.

Men et land som Tyrkiet, der ikke alene har det svært med minoritetsrettigheder og ytringsfrihed, men også fængsler politikere indvalgt i parlamentet og desforuden bruger F-16 fly til at slå 35 kurdiske civile - heraf 17 børn - ihjel, kan vel næppe anerkendes som andet end et skindemokrati - uanset efter hvilke regler borgernes kryds på stemmesedlen bliver sat.

Niels-Holger Nielsen

KURDISTAN

"Kurderne er et splittet folk, og Kurdistan er et splittet land. Ethvert skriveri om kurderne er problematisk og fejlbehæftet - også dette. Der hersker fuldstændig uklarhed om stort set alle basale informationer om kurderne, både journalistisk, politisk og i forskningen."
http://www.leksikon.org/art.php?n=1493

Niels-Holger Nielsen

Systematisk dækning af ROJ-TV-sagen:

kurder.dk

"Om kurdernes hjemland er der to aspekter, der bør nævnes. Det oprindelige Kurdistan (der betyder kurdernes land), eller “midtpunktet” og landets grænser. Om kurdernes oprindelige stamsted nævnes Bothan (i tyrkisk Kurdistan), Østkurdistan (iransk) og Zagrosbjergenes omegn (det nordlige Irak og sydøstlige Tyrkiet). Desuden foreslår Minorsky Lille Medien ved Det Kaspiske Hav (medernes første hjemsted) som det oprindeligste af det oprindeligste. Arealmæssigt udgør Kurdistan Ca. 550.000 km og er således på størrelse med Frankrig. Om dets grænser siger historikeren Nikitin:

På trods af deling i politiske grænser [statsgrænser, der deler Kurdistan]… viser dette land i kraft af sit højland en vis helhed. Her, hvor høje tinder, dybe stræder og smilende sletter danner kø i række, har kurderen i naturlige rammer taget hjemland efter sit hjerte… Selvom Eufrats øvre delta og området omkring Vansøen… er områder de tidligt beboede, ser det ud til at man i historisk tid skal søge efter deres moderland i det sydlige Taurusbjerge og det bjergrige område ved Tigris’ vestlige bredder (Bothan, Habur og stor Zap egnene). Hvis vi skal længere tilbage, til historiens morgengry, må vi finde det første kurdiske hjemland længere Øst og syd for dette område… Kort sagt, i dag dækker kurderne et område, der breder sig fra Mendeli byen ved Bagdad, over begge sider af den iransk-irakiske grænse, derefter til Ararat, på begge sider af den trykisk-iranske grænse og strækker sig som et bredt bælte fra syd til nord. Og i nord breder det helt frem til Transkaukasus (Armenien og Azerbajcan)… Sydpå når kurderne til den mesopotamiske slettes kanter. Deres vestlige grænser er normalt sat ved Eufrat (helt korrekt Karasu), men kurderne trænger også ind i Lilleasien som en spids og besætter området omkring det sydøstlige Sivas. Desuden breder de sig også i Konya og Kilikia som små øer og således når de næsten frem til Middelhavet.

Som mange andre folkeslag er bestemte aspekter ved og steder i hjemlandet også hos kurderne af mytologisk karakter. Bjergenes betydning er allerede omtalt. Her skal kan påpeges, at Noahs ark ifølge gammel testamente, bibelen og koranen strandede på Araratbjerget (I den kurdiske version af historien strander arken på Cudi bjerget). Desuden er floderne Eufrat og Tigris ikke blot nævnt i de hellige bøger, men de har ligesom bjergene en mytisk betydning for kurderne. Ikke alene er den mesopotamiske civilisation begyndt ved disse floders bredder, men de er samtidig livsnerverne for agerbruget i området, lige fra de første byer i historien frem til i dag. Vandet fra Eufrat og Tigris er desuden et stridsemne mellem Tyrkiet, Irak og Syrien, ligesom dæmningerne på disse floder står for det meste af Tyrkiets energiproduktion. Især i de senere år, med Kurdistans Arbejder Parti, PKK’s guerillakrig, har provinshovedstaden Diyarbakir fået en symbolsk betydning og kurderne er atter begyndt at kalde byen med dens oprindelige navn Amed, der betyder medernes by. Det tidligere omtalte Bothanområde, med de ufremkommelige bjerge er stadigvæk hjemsted for kurdiske krigere, PKK’s guerillaer. Der kan således trækkes en lige linje mellem medernes oprør for 2600 år siden og den nuværende befrielseskrig ledet af PKK. Med udgangspunkt i ildens hellige betydning hos mederne kan man sige, at “ildfolket har rejst sig igen”. I næsten hver større by ligger en berømt fyrste begravet, eller en oprørsleder er hængt. Overalt er der ruiner af fordums tiders bygningsværker som om de vil sige: “her begyndte det hele”."

...... men ligesom vi nok er lidt til grin hvis vi påberåber os Knud den Stores besiddelser......

Tyrkiet er et samfund med rå traditioner, tænk bare på det armenske folkemord (Frankrig er også positive over for den kurdiske sag):

"I Tyrkiet oprettedes det stærkt højreorienterede Nationalistiske Aktionsparti (MHP) i 1960'erne. Dets militære gren blev kaldt de Grå Ulve og fungerede som dødspatrulje med venstrefløjsaktivister som skydeskiver. Frem til militærkuppet i Tyrkiet i 1980 og i tiden herefter var Ulvene særdeles aktive. MHP blev officielt forbudt ligesom de øvrige politiske partier efter kuppet, men et efterfølgerparti, MCP blev dannet i 1983, og i 1992 skiftede det atter navn til MHP.

De Grå Ulve eksisterer fortsat, og er aktive både i og udenfor Tyrkiet. Mehmet Ali Agca, der skød og sårede paven i 1981 var tidligere medlem af de Grå Ulve." http://www.leksikon.org/art.php?n=3024

Grey Wolves

Her blev jeg virkelig overrasket:

Det kurdiske spørgsmål er vigtigt!

men den holder:

Mahmud Barzanji

Tyrkere og kurdere: Det bedrøvelige Mesopotamien
Af Abdülbaki Erdoğmus

I Danmark har vi heldigvis intet værre end århushistorier, og så lidt muslimhetz, når det er belejliget.

Det kurdiske problem har mange ansigter:

Kurds in Syria

Iranian Kurdistan

Iraqi Kurdistan

Mind control

Hvorfor skal antiterrorlovgivningen og PET bestemme, hvad vi må støtte (tænke) og hvad ikke? Af hensyn til IMPERIET. Det er sgu råddent.

Niels-Holger Nielsen

Jeg glemte lige disse:

Kurds in Armenia

Kurds in Azerbaijan

Der er også mange kurdere i Danmark (Europa):

Kurdish population

Men de skal altså bare holde deres kæft og frem for alt ikke organisere sig. Verden må ikke være spraglet.

Anne Marie Pedersen

Henrik Darlie

Efter sigende skulle olé være en europæisk udtale af Allah.

Anne Marie Pedersen

Der blev jeg også lige overrasket Niels-Holger. Man finder da også meningsfæller de spøjseste steder.

Niels-Holger Nielsen

Og så lige denne her:

Leyla Zana

Ingen tolerance for journalister.

Tyrkiet bekræfter endnu engang at landet har problemer med at accepterer kritik. Journalisten Sami Tan fra avisen Azadiye Welat og tidligere leder af Istanbuls Kurdiske Insitutet er blevet tiltalt for at undervise i kurdisk. Samtidig har staten genoptaget sagen mod Dogan Araz.

Journalisten Dogan Araz havde tilbage i marts 2011 lavet et interview med den kurdiske parlamentariker Emine Ayna og efterfølgende blevet beskyldt for at udføre propaganda for en terrororganisation. Hans sag blev først droppet pga. mangel på beviser, men er nu igen med forundring genoptaget.

"Der er i øjeblikket ingen tolerance og accept af den kurdiske opposition og journalister, som på demokratisk vis kritisere regeringen,” siger Araz.

Araz nævner at selvom det kun er over 100 journalister, der er anholdt stiger tallet nok løbende det næste stykke tid, da alle kritiske journalister nok skal mærke statens armvridninger af pressefriheden.

Kilde: www.nudem.dk/

Robert Ørsted-Jensen

Tyrkiet må under ingen omstændigheder bleve en del af EU uden af de evner anderkende folkemordet på Armenierne og en række andre historiske overgreb på menneskerettighederne, rense ud i sit politi, fjerne enhver form for tortur og respekterer ytringsfrihed for anderledes tænkende.

Og vi skal selvfølgelig ikke give os en tøddel hvad angår kurdernes ytringsfrihed. så enkelt er det.

Vi må ikke acceptere at vi får bananrepublik tilstande indført af bagvejen!

Rumænien, Bulgarien og Ungarn måtte under ingen omstændigheder bleve en del af EU uden at de evnede at anderkende folkeretten og en række historiske overgreb på menneskerettighederne, rense ud i deres politi, fjerne enhver form for tortur og respekterer ytringsfrihed for anderledes tænkende.

Oooooooooooooo Robert

Robert Ørsted-Jensen

Vel det blir ikke bedre hvis man vedbliver at begår fejl - ogh da slet ikke når der er tale om et land af Tyrkiets tyngde.

Konservative Estrups statskup, Chr. d. 10 og Uffe Ellemands forsøg på samme, internering af kommunister, forføgelse af homoseksuelle, incestfamilier og pædofile overgreb har DK haft 150 år til at blive klogere på.
Disse lande får kun 10-15 år til at løbe hornene af sig, Robert O J.
Tyrkiet i tyngde med Frankrig,Tyskland og Italien samt Polen.

Robert Ørsted-Jensen

Ivan - hEU bør bruges som bolværk for oblysningstidens idealer ikke mindst i en tid hvor relativisme og neo-fundamentalistis religion er på frem march. Tyrkiet bør være med, men tager det 150 for dem at finde deres fødder så bør de holdes ude io den tid - vi bør ikke tage dem ind hvis de ikke fatter det her. Sjovt nok tror jeg at vi har Atatyrk på voires side her, vi bør ikke tillade Tyrkiet af smadre de fremskridt vi har kæmpet så hårdt og lidt så store tab for. På med de politiske tomelskruer

Robert Ørsted-Jensen

Hvis ikke Ivan - at vi står fast på oplysningstidens almen menneskerettingheder - hvem skal så gøre det? En af de meget få gange jeg vare fuldkommen enig med Fog Rasmussenvar i 2005 da han ga fanden i Erdogan og lod ham gå i protest over tilstedeværelsen af ROJ journalister. Lad ham gå og blive indtil han og hans fæller kommer på bedre tanker. Tar det 150 år - så er det så bare beklageligt - for dem!

Det forholder sig a geopolitiske grunde anderlwedes med Bulgarien, slovenien, Polen, Ungarn og de gamle Jugoslaviske lande, men også her bør man forblive principofast og gerne også arrogante - de skal fandeme finde deres vej til at respektere menneskerettighederne ellers bør deres indflydelse nedgraderes. På længere sigt bør der også være plads til Rusland Ukraine og de ovrige østeuropæiuske lande, men som situationer har det lige som med Tyrkiet - lange udsigter.

Nu DK har nedlagt Udlændingeservice, er vi måske i vælten til at kritisere andre.
Erdogan vil i givet fald føle sig i godt selskab med typer som Sarkozy, Berlusconi, Løkke og Putin.
Men i disse år føler Tyrkiet ikke behov for at underlægge sig EU-regler.

Robert Ørsted-Jensen

det er relativisme så det klodser Ivan - hvorfor tror du ROJ laver TV i Danmark og Ikke i Tyrkiet?

Robert Ørsted-Jensen

Det handler ikke om at træde på tyrkernes selvfølelse Mehmet - det handler om at erkende sådanne historiske begivenheder for dermed at undgår at noget tilsvarende finder sted i fremtiden.

Historisk sandhed er blandt de får midler vi har til at undgå gentagelser.

Derfor, dem der fortsætter med at benægte sådanne ting er man med til at bære ved til at noget tilsvarende kan ske igen i fremtiden andre steder. Dety var dengang et kristent mindretal der var blevet for stærkt for tyrkernes fanatiske nationalister - næste gang er det måske et mulimsk mindretal man ønsker at gøre op med.