Leder

Skattesnyd

De amerikanske stater har inddrevet milliarder i skattebetaling med den hårde kurs. I Europa bliver virksomhederne sjældent sagsøgt, og rådgivningsfirmaerne går helt under radaren
Indland
16. november 2013

Vi kan prædike moral og appellere om samfundsansvar, men lovgivning er den eneste løsning, hvis virksomheder skal betale skat i de lande, hvor de tjener deres penge.

De seneste uger har Information beskrevet, hvordan internationale rådgivningsfirmaer og virksomheder udnytter huller i skattelovgivningen nationalstaterne imellem til at reducere deres skattebetaling helt ned til nul procent. Forargelsen er stor hos politikerne, der kalder Jyske Bank og Deloittes unddragelsesrådgivning for forkastelig. Men hvad nytter det, når virksomhederne er ligeglade, så længe de ikke gør noget ulovligt?

Måske er der håb forude. Det nye hvidvaskningsdirektiv, der var på dagsordenen ved EU-topmødet torsdag, kan blive kuren mod den omfattende skatteunddragelsessyge. Hvis skatteunddragelse kan straffes lige så hårdt som terror, bliver lande som Liechtenstein og Schweiz nødt til at droppe den bankhemmelighed, som længe har været en hæmsko for de europæiske skattemyndigheder.

Men lovgivning er én ting. Viljen til at bruge den er en anden. USA har i flere år retsforfulgt store virksomheder som Microsoft, Apple og Google for forsøg på at snyde i skat. Og de amerikanske stater har inddrevet milliarder i skattebetaling med den hårde kurs. I Europa bliver virksomhederne sjældent sagsøgt, og rådgivningsfirmaerne går helt under radaren. Derfor skal de europæiske nationalstater lægge berøringsangsten på hylden og slæbe de internationale virksomheder i retten, så almindelige mennesker ikke skal blive ofre for den omfattende udsultning af velfærdsstaten, som manglende skattebetaling fører med sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ditte Jensen

Du har 100% ret i, at lovgivning er den eneste løsning, hvis virksomhederne skal betale skat i de lande, hvor de tjener pengene. Moralprædiken og forargelse er som at slå vand på en gås.

Og Christopher Arzrouni fra Børsen, der sidder i TV og forsvarer retten til at sno sig med, at vi i Danmark har et direkte kvælende skattetryk, og derfor....................
Nej, nej, nej. Lovgivning må der til.

Men du må lige forklare, hvordan EU's hvidvaskningsdirektiv vil kunne påvirke både Liechtenstein og Schweiz.
Schweiz er ikke medlem af EØS, så Schweiz er vel nærmest begejstrede for hvidvaskningsdirektivet, da det vil give ekstra omsætning i de schweiziske banker.
Liechtenstein skal som EØS-medlem følge reglerne for det indre marked; men hvad har det med hvidvaskningsdirektivet at gøre? Please explain!

Kurt Lindy Hansen

Ja. Christopher Arzrouni minder mig om salig Mogens Glistrup. Det er rystende for mig at høre også når betænkes, at jeg har været med til at betale via skatten for disse rådgiveres uddannelse. Jeg er selv fra en tid,hvor der ikke var penge til at læse videre. De er skrupelløse mennesker. Uden for pædagogisk rækkevidde.