Leder

System-kritikernes fald

»Dansk Folkeparti ønsker langt større åbenhed – eksempelvis om pengesager.« Denne selvpostulerede moralske position synker i disse dage i grus, fordi det nu definitivt er godtgjort, at partiet selv er blevet afsløret i forbudt omgang med netop EU-midler.

»Dansk Folkeparti ønsker langt større åbenhed – eksempelvis om pengesager.« Denne selvpostulerede moralske position synker i disse dage i grus, fordi det nu definitivt er godtgjort, at partiet selv er blevet afsløret i forbudt omgang med netop EU-midler.

Peter Hove Olesen

Indland
11. maj 2016

I sit eget billede er Dansk Folkeparti demokratiets tapre systemkritikere, der på vegne af den jævne borger stiller sig uden for det indspiste politiske parnas på Christiansborg og i Bruxelles.

Partiet siger om sig selv, at de siger de forbudte sandheder om fråsende politikere, der ikke kan kende forskel på egen vinding og almen interesse. Særligt når det handler om EU-midler, har partiet nedskrevet systemkritikken som politisk ideal. På partiets hjemmeside transparens.eu hedder det:

»Dansk Folkeparti ønsker langt større åbenhed – eksempelvis om pengesager.«

Denne selvpostulerede moralske position synker i disse dage i grus, fordi det nu definitivt er godtgjort, at partiet selv er blevet afsløret i forbudt omgang med netop EU-midler.

Sagen handler om donationer fra to EU-fonde ved navn Meld og Feld, som Morten Messerschmidt i en periode har været sat i spidsen for. Men i stedet for alene at donere penge til projekter, der fremmer det fælleseuropæiske projekt, så tilflød 1,6 mio. kr. partiets egne politiske kampagner.

Helt absurd har det vist sig, at EU-midlerne bl.a. blev brugt til at udarbejde en EU-kritisk pamflet og til sejlture med et lejet træskib i de danske farvande op til det seneste kommunalvalg.

Trods protester fra Morten Messerschmidt fastslog Europa-Parlamentet mandag, hvad der ikke kan være to meninger om: Der er tale om klokkeklart misbrug. Konsekvens: Dansk Folkeparti skal tilbagebetale 1,6 mio. kr.

Men midt i sit moralske kollaps forsøgte DF-formand Kristian Thulesen Dahl i går at omskrive den moralske forfaldshistorie, så partiet fremstår som sagesløst offer for politisk forfølgelse.

»Hvis vi havde argumenteret for et ja til EU, havde vi nok ikke været det her igennem,« udtalte Thulesen Dahl i går til DR.

Udsagnet vidner om et helt igennem ynkeligt og gennemskueligt forsøg på at redde resterne af det ituslåede selvbillede af et systemkritisk parti. Dansk Folkeparti blev tværtimod fældet af en systemkritiker. Paradoksalt nok fra egne rækker.

Det var europaparlamentariker Rikke Karlsson, der fortjenstfuldt forlod partiet i protest mod Morten Messerschmidt og hans gentagne afvisninger af at udlevere EU-fondenes regnskaber og bilag.

Nu ved vi lidt mere om hvorfor. Og nu ved vi også, at Dansk Folkeparti er en del af den politiske misbrugskultur, partiet påstår at ville bekæmpe.

Læs også: DF vil betale halvdelen af EU’s regning for Messerschmidt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik mørk thomsen

Selvom Dansk Fjolleparti stå tilbage, som det, de er, en folk lille mennesker, der ikke skid bedre, end de andre svindler i politik, ændre det ikke ved, havde de været EU tilhænger, var de sluppet godt fra deres svindel.

Randi Christiansen

Mortens og df's figenblad om, at andre bidragsnydere er blevet mere lempeligt behandlet end de selv, bør efterprøves. Df skal ikke have lov at tale med to tunger - deri ligner de påfaldende og tankevækkende deres fjendebillede numero uno : islamisterne.

Glenn Lynge Andersen og Henriette Seljepil anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Andre danske medier kan i dag bringe historien om tænketanken European People’s Party, en alliance bestående af partier i Europa-Parlamentet, der med 10 argumenter varmt anbefaler de britiske vælgere, at de skal forblive medlemmer i EU, og indtil i går eftermiddags stod der oven i købet nederst i videoens rulletekster, at videoen er produceret med finansiel støtte af EU-parlamentet.

Nu er rulleteksten lynhurtigt blevet fjernet af videoens producent, tænketanken Wilfried Martens Center for European Studies, hvis kommunikationschef kommer med den sjove bortforklaring, at man ved en fejl har brugt en standardformulering i rulleteksten, der normalt bruges i de fleste af centrets andre produktioner af videoer. At centret har brugt sine egne økonomiske ressourcer på den EU-positive video. Kort sagt – at man ikke har modtaget bare èn krone i finansiel støtte til videoen fra EU-parlamentet.

Goddaw, mand, økseskaft …

Wilfried Martens Center for European Studies lever af videoproduktioner for EU-kommissionen i Bruxelles, men i centrets univers hænger virkeligheden tilsyneladende sammen på den måde, at hvis de bruger penge til at reklamere for EU med centrets eget årlige overskud på videoproduktioner, ja, så er det bare i orden at lave massiv propaganda for Europas Forenede Stater hos de britiske vælgere.

Men hvis Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti bruger finansielle midler, der er godkendt af selveste EU-parlamentet, til at propagandere mod EU omkring retsforbeholdet i december 2015, ja, så bryder helvede løs fra alle kanter om dårlig moral og misbrugskultur, så måske har Kristian Thulesen Dahl alligevel en pointe, når han i går eftermiddags udtalte til DR, ”at hvis vi havde argumenteret for et ja til EU, havde vi nok ikke været det her igennem”.

Jakob Lindblom, Claus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Andersen

Ud af tre kommentarer er to hadske (Og i grunden stupide), men den sidste af Ole Brockdorff er velbegrundet!
Lederskribentens frådende angreb på DF klæder ikke Information, der prøver at føre sig frem som et lødigt alternativ til alle andre politisk prægede aviser!

Torben Lindegaard

@Hans Andersen

Der kan vel ikke være 2 meninger om, at der ikke kan bruges EU-oplysningsmidler i valgkampen op til kommunevalget.

Folkebevægelsen mod EU har flittigt med EU-midler oplyst om konsekvensen af forskellige EU-tiltag uden at få en sag på halsen. Så det kan altså lade sig gøre at informere om EU med EU's egne midler - og Folkebevægelsen er vel trods alt det mest EU-negative i dette land.

Karsten Aaen, Rasmus Knus, Jakob Lindblom, Leif Høybye, Jens Thaarup Nyberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvis Messerschmidt har ret i, at der foregår masser af anden form for sløs med EU-midlerne, så vil jeg meget gerne have det undersøgt - uden at det på nogen måde undskylder, at DF har misbrugt midler, at andre måske også har gjort det.

Bill Atkins, Randi Christiansen, Torben Lindegaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

Tjoh, det kunne se ud til, at ikke kun DF/Meld/Feld bliver undersøgt:
http://www.dr.dk/nyheder/politik/ryborg-ingen-saerbehandling-af-df-i-eu

Se endvidere Jens Rohdes udmærkede forklaring på, hvordan det er gået galt for Messerschmidt.
http://www.dr.dk/nyheder/politik/jens-rohde-ikke-i-orden-messerschmidt-t...

Som jeg opfatter det, så har Messerschmidt ikke haft styr på hvad Meld/Feld måtte bruge pengene til, mens det havde været muligt at søge andre midler, som han kunne have brugt til sin kampagne.

Nu forsøger man så med en slags "det kan da være lige meget med reglerne, pengene kommer jo samme sted fra" bortforklaring (min fortolkning).

Men lur mig, om ikke Messerschmidt og DF får held med deres spin, og fremstå som uskyldige ofre.

Jakob Lindblom

Der er ikke noget nyt i, at DF er dobbeltmoralske, men det ændrer ikke ved, at der er stor brug for systemkritik af EU. Heldigvis er der dog et demokratisk og solidarisk internationalt orienteret alternativ til DF, nemlig Folkebevægelsen mod EU, som pt. samler underskrifter for en dansk folkeafstemning ligesom briternes via www.folkebevaegelsen.dk/stem

Får vi en sådan afstemning, så vil Dagbladet Information få rig lejlighed til at diskutere systemkritik af EU.

PS: Og som en af dem, der laver Folkebevægelsens materialer til dagligt, så må vi skam godt lave EU-kritik for pengene, men vi er underlagt en lang række begrænsninger i form af logoer og ord. Vi må eksempelvis ikke skrive "Nej til EU", men gerne, at "vi er imod EU" - det er rent kafkask, når man tænker på, hvad jeg gennem årene har set af ja-materialer, som er finansieret af EU-midler. Men da vi er pengemæssigt en meget fattig bevægelse, så har vi ikke råd til at tage chancen, som synes at være mantraet hos mange andre. Får vi en sag på halsen, selvom på den mindste fodfejl, så kan det være økonomisk alvorligt. Derfor er vi meget pedantiske og for mig at se, er der ingen tvivl om, at DF har brudt forskrifterne, men også, at forskrifterne er politisk skævvredne.