Leder

Respekt for voldtægtsofre

2. juni 2016

For otte år siden blev Cicilie Holm voldtaget. Hun forsøgte at anmelde sin voldtægt lige efter, men politistationen var lukket. Og så gik hun i chok, fyldtes med skam og angst.

Derfor gik der 10 dage, efter hun blev voldtaget, før episoden blev anmeldt. I marts måned skrev Information om den kamp for erstatning, hun har kæmpet lige siden. For Erstatningsnævnet bestrider nemlig ikke, at Cicilie Holm blev voldtaget. Alligevel kan hun ikke få erstatning, for hun anmeldte overgrebet for sent. Og så er det bare ærgerligt.

Cicilie Holms sag er desværre ikke enestående. Det viser en ny opgørelse, som justitsminister Søren Pind har bedt Rigspolitiet om at lave i forbindelse med voldtægtspakken ’Respekt for voldtægtsofre’. Her kan man se, at hvert tredje offer for voldtægt afskæres fra erstatning, fordi de anmelder deres voldtægt for sent.

»Uhensigtsmæssig« har det nu fået Søren Pind til at kalde 72-timersreglen. Derudover danner der sig et flertal i Folketinget for, at fristen skal forlænges eller simpelthen helt fjernes.

Og det er vigtigt. For det giver sig selv, at erstatning er det sidste, man tænker på, når man er ramt af chok, eller når man i sit møde med systemet spørges ind til påklædning og får følelsen af selv at være ude om en voldtægt.

Men det er også vigtigt, fordi man ved at fjerne fristen respekterer, at voldtægtsofre umiddelbart efter voldtægten kan føle sig handlingslammede, bange og skamfulde. Derved får man gennem lovgivningen fokus på ofrene – i stedet for på politiets arbejde eller gerningsmændene.

Et af argumenterne for 72-timersreglen er nemlig politiets arbejde med at sikre beviser. Men det arbejde og muligheden for erstatning bør slet ikke hænge sammen, for hvis beviserne for en voldtægt er til stede, så bør det da være komplet ligegyldigt, hvornår voldtægten anmeldes for at kunne opnå erstatning.

Bliver 72-timersfristen fjernet, vil det ikke kun kunne hjælpe ofre som Cicilie Holm videre i deres liv. Det vil forhåbentlig også være et skridt i den rigtige retning i forhold til at ændre den generelle holdning, behandling og forståelse for voldtægtsofre, der er i dag.

Og hvem ved? Måske vil det blive eksemplet på, at juraen kan smitte af på samfundets behandling og holdning til ofre for voldtægt, så de behandles som det, de er. Ofre. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu