Leder

En gulerod, ja, men til hvem?

17. august 2016

I både blå og rød blok taler de for tiden om økonomiske gulerødder. I blå blok er de optaget af den såkaldte gulerodseffekt, der skulle gøre sig gældende, hvis man letter topskatten. Formodningen er, at folk vil arbejde lidt mere, hvis de får mere ud af det. Liberal Alliance er så opsat på at udnytte denne effekt, at partiet har erklæret, at de vil vælte Lars Løkke Rasmussens regering, hvis han ikke indfrier deres krav om topskattelettelser.

Sikkert er det, at topskattelettelser vil øge uligheden. Effekten på arbejdsudbuddet er til gengæld tvivlsom. Finansministeriets antagelse om skattelettelsers indvirkning på, hvor meget vi arbejder, bygger på en 20 år gammel spørgeskemaundersøgelse. Eksperter på området strides fortsat om, hvorvidt gulerodseffekten er reel, eller om der snarere kan gøre sig en såkaldt hængekøjeeffekt gældende: At folk vil arbejde lidt mindre, hvis gevinsten pr. time er større.

For ikke længe siden konkluderede Folketingets økonomiske konsulenter, at »der ikke eksisterer nyere empiriske studier, der understøtter beregninger af forventede arbejdsudbudseffekter foretaget af Finansministeriet«. Og i denne weekend afviste økonomiprofessor Nina Smith i Jyllands-Posten troen på skattelettelser som et mirakelmiddel for dansk økonomi.

»Som økonom vil jeg vurdere, at det på kort sigt ikke skaber meget vækst i den nuværende situation«, konstaterede professoren, der vel at mærke stod bag den undersøgelse fra 1996, som Finansministeriet bygger sine beregninger på.

Imens er de også begyndt at tale om gulerødder ovre i rød blok. »Skulle vi ikke prøve det med en økonomisk gulerod, bare et andet sted i vores samfund. Nemlig til dem, der har mindst uddannelse,« udtalte Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, i går til DR og lancerede så partiets hovedkrav til regeringens såkaldte 2025-forhandlinger: At hæve dagpengesatsen fra 80 til 110 procent for ufaglærte ledige og ledige med en forældet faglighed, som tager en uddannelse.

Man kan indvende, at på et tidspunkt, hvor den registrerede ledighed er så lav, at de ledige typisk tilhører ganske svage grupper, er effekten af Socialdemokraternes forslag lige så usikker som effekten af topskattelettelser. Men det burde være indlysende, at den rigtige politik er at forsøge at løfte de svageste grupper ud af ledighed fremfor at gøre de bedst betalte endnu mere velhavende i forsøget på at få dem til at arbejde lidt mere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benny Larsen
  • Nikolai Beier
  • Keld Albrektsen
  • Ebbe Overbye
  • Liliane Murray
  • Kurt Nielsen
Benny Larsen, Nikolai Beier, Keld Albrektsen, Ebbe Overbye, Liliane Murray og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

'En gulerod, ja, men til hvem?'

Jo, det skal jeg sige dig: til de der opfatter sig selv som æsler. Så måske ville det have været mere passende, at denne udmærkede leder optrådte i et medie, hvor flere af læserne opfattede sig som sådan end lige præcis i Information.

Steffen Gliese

Den rigtige politik er at sikre, at ingen lider nød - og overlade til erhvervslivet og diverse offentlige instanser at løfte folk ud af ledighed ved at ansætte dem.

Igen - kvit tilskudsjob - til fordel for flere "rigtige jobs"!
Og lad være med at fyre folk, fordi man dagdrømmer om mere "effektivitet", som bare bliver "mere forvirring"...

Sjovt som det at give til de stærkeste vil få dem til at rubbe neglene mere, men omvendt skal der tages fra de svageste for at de bliver motiveret. Men sådan er der jo så meget med gulerødder, og hvad forstår bønder sig i øvrigt på agurkesalat.

June Pedersen, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Sæt McKinsey på sagen om rapportering af effekter af topskattelettelser. Så skal I bare se gulerodseffekter uden ende. Rapporten vil vise, at højindkomst gruppen bliver rene arbejdsmonstre på speed. Ikke :-)

Herman Hansen

...Desuden. Alt arbejde, som tidligere blev udført af den svage gruppe bliver i dag udført som nyttejob og virksomhedspraktik. Ikke så sært den gruppe ikke kan finde et reelt job.