Leder

Et anslag mod Flygtningenævnet

Indland
7. september 2016

Hvis regeringen får sin vilje, får vi snart et mindre kompetent Flygtningenævn.

Nævnet er de danske asylmyndigheders øverste instans, og dets afgørelser er kolossalt vigtige: Folk skal ikke have asyl i Danmark, medmindre de reelt risikerer forfølgelse eller overgreb i deres hjemland – og omvendt må de under ingen omstændigheder sendes tilbage, hvis der faktisk eksisterer en sådan risiko.

Til hvert af de femmandsnævn, som Flygtningenævnet består af, indstiller Dansk Flygtningehjælp et medlem – ikke egne medarbejdere, men typisk forskere og andre kapaciteter. De er med til at sikre en høj kvalitet i afgørelserne. Men nu vil regeringen fjerne dem fra nævnet.

Ifølge et nyt lovforslag fra Udlændingeministeriet indtager de nemlig en »dobbeltrolle«, som er »uhensigtsmæssig og med til at rejse tvivl om Flygtningenævnets uafhængighed«. For flygtningehjælpen yder jo »bistand og rådgivning til asylansøgere«.

En af dem, som regeringen vil fjerne, er professor Jens Vedsted-Hansen. Han er en førende autoritet inden for udlændingeret. I gårsdagens Information udtalte han, at det »er absurd at påstå«, at han og de andre medlemmer, som er udpeget af Dansk Flygtningehjælp, spiller en dobbeltrolle.

Læs også: Regeringen vil slanke Flygtningenævnet - ud ryger Dansk Flygtningehjælp

Det er indlysende rigtigt. Flygtningehjælpen har ingen kontrol over deres arbejde i nævnet, og regeringen kan ikke fremlægge noget konkret belæg for, at de skulle trække afgørelserne i en bestemt retning.

Samtidig er det ironisk, at lige netop Udlændingeministeriet sår tvivl om folk som Jens Vedsted-Hansens uvildighed. For embedsmænd fra samme ministerium indgår også i Flygtningenævnet, og deres uvildighed er der større grund til at tvivle på.

De arbejder direkte under en regering, der har som målsætning at nedbringe antallet af mennesker, som får asyl i Danmark.

Mest ironisk er dog forklaringen fra regeringen om, at den ønsker at sikre Flygtningenævnets uafhængighed. Som Udlændingeministeriet skriver i lovforslaget, skal nævnet rigtignok være »et uafhængigt domstolslignende organ«.

Men det fremmer man ikke ved fra politisk hold at begynde at fjerne bestemte medlemmer uden noget belæg for sin kritik af disse medlemmers arbejde. Et sådant indgreb er tværtimod et anslag mod nævnets uafhængighed. Og resultatet vil blive en mindre kompetent asylsagsbehandling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kompetence og smagsdommere

For snart 15 år siden langede den daværende regeing med Anders Fogh Rasmussen statsminister ud efter alle, som de var uenige med og kaldte dem smagsdommere uanset de ueniges fortjenester og baggrund.

Nu ønsker nuværende 17%-venstreregering også at fjerne relevante kompetencer med henvisning til uvildighed.

Man mere end aner hensigten og bliver forstemt. Denne regerings respekt for retsstatens grundprincipper er ikke-eksisterende. Det demonstrerer den desværre gang på gang.

Men Anton Geist dog! Du må jo vide, at embedsværket pr. definition er værdineutrale, og altid tilgodeser alles interesser, at de hele tiden er saglige, og ikke fører politik.